'De leukste activiteiten voor zomaar een dinsdag'

Geplaatst op: 30 november 2022

| Leestijd: 5 minuten

De leukste dag in Haarlem? Misschien wel de dinsdag.
Slenter in alle rust langs bijzondere winkels, bezoek een musea (want die zijn dan allemaal open) en lunch tussen de locals. Dit zijn onze tips!

De eerste (of tweede) koffie op? Vanaf 10.00 uur openen de deuren van de Haarlemse musea. Maar in welk museum laat jij je verwonderen? Keuze genoeg! 

'Van de Gouden Eeuw
tot hedendaags.'

Teylers Museum

Aan het Spaarne staat het Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland. De collectie staat in het teken van kunst en wetenschap, een erfenis van de rijke bankier en zijdefabrikant Pieter Teyler (1702 – 1778). Je vindt er onder andere instrumenten, fossielen en mineralen, munten en boeken. Maar ook tekeningen en prenten van Hollandse en Italiaanse meesters. Extra bijzonder is de Ovale Zaal die al sinds de bouw in 1784 onveranderd is.

'De ontmoeting tussen oude
meesters en eigentijdse kunst'

Frans Hals Museum

Frans Hals is de beroemdste Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw. Zijn mooiste werken zijn te zien in het naar hem vernoemde museum. Naast kunst uit de zestiende en zeventiende eeuw vind je in het Frans Hals Museum ook moderne en nieuwe kunst. Alle kunstschatten zijn ondergebracht op twee schitterende locaties in het centrum: HOF (Groot Heiligland) en HAL (Grote Markt). Ze liggen op wandelafstand van elkaar. Open vanaf 11.00 uur.

'Een schitterend uitzicht
over de stad'

Molen de Adriaan

Niet te missen is deze achtkantige stellingmolen uit 1779. Hij bepaalt mede de ‘skyline’ van de stad en ligt prachtig aan rivier de Spaarne. In de molen ontdek je alles over de geschiedenis en werking van windmolens in Nederland, en natuurlijk die van De Adriaan. Op 12 meter hoogte kun je rond de molen lopen en heb je een prachtig uitzicht. Is de windmolen in actie, dan is ook de molenaar aanwezig. Op de doordeweekse dagen geopend vanaf 13.00 uur.

'De schuilplaats,
meer dan een museum'

Corrie ten Boomhuis

Meer dan een museum is het Corrie Ten Boomhuis. Het is een ‘open huis’ waar je als bezoeker mee wordt genomen in de geschiedenis van de familie Ten Boom, toegewijde christenen die hun levens in dienst stelden van hun medemensen. Zo was de woning van de Ten Booms onder andere een schuilplaats in de Tweede Wereldoorlog. Ze boden onderdak aan Joden die voor de nazi’s op de vlucht waren. De toegang is gratis.

Lekker lunchen

Heerlijk lang tafelen. Van hartje historisch centrum tot er net iets buiten.

De leukste dag in Haarlem? Misschien wel de dinsdag.
Slenter in alle rust langs bijzondere winkels, bezoek een musea (want die zijn dan allemaal open) en lunch tussen de locals. Dit zijn onze tips!

De eerste (of tweede) koffie op? Vanaf 10.00 uur openen de deuren van de Haarlemse musea. Maar in welk museum laat jij je verwonderen? Keuze genoeg! 

'Zelfs op regenachtige dagen
zit je goed'

Meneer Frans

Vlakbij het Frans Hals Museum vind je Meneer Frans. Het is gelegen in het monumentale pand van Van Duivenboden Interieur, waardoor je ook gelijk inspiratie kunt opdoen voor thuis. Wat staat er op de kaart? Huisgemaakte taarten, salades, Flammkuchen uit de Elzas en nog veel meer biologisch lekkers. Extra fijn hier is de grote binnentuin. Zelfs op regenachtige dagen zit je hier goed, dankzij de grote parasols en terrasverwarming.

'Een grote huiskamer voorzien van heerlijke banken en zitjes'

Jippies Kattencafe

Lunchen en ondertussen knuffelen met katten? Wandel dan via de Botermarkt naar Jippies Kattencafe voor een soep van de dag, een lekkere volkoren boterham of een tosti. Ook een high-tea is mogelijk, net als een kop koffie natuurlijk. De katten van Jippies komen allemaal uit dierenasiels en opvangcentra. Goed om te weten: je moet van tevoren reserveren via de website.

'De leukste boeken & cadeau's'

De Wereld van Jansje

Nog zo’n leuk adres is De Wereld van Jansje. Hier vind je de leukste hebbedingen, cadeaus en boeken. Allemaal duurzaam en eerlijk. Achterin de winkel kun je lekker zitten voor een kop koffie of de lunch. Bij Jansje word je zowel in de winkel als in de lunchroom geholpen door goed opgeleide mensen met een beperking. Leuke extra’s: er is een prachtige binnentuin. 

'De beste winkelstad van Nederland'

Slenteren langs bijzonder winkeltjes

Niet voor niets is Haarlem meerdere keren uitgeroepen tot de beste winkelstad van het land. Dat komt vooral omdat er naast de bekende (mode)ketens zoveel leuke speciaalzaken, modeboetiekjes en cadeauwinkels zijn. Vaak eenmanszaken waar je meteen voelt dat je meer dan welkom bent.

Zeven pittoreske straten rondom de Grote Houtstraat, namelijk de Warmoesstraat, Zijlstraat, Koningstraat, Angegang, Kleine Houtstraat, Schagchelstraat en de Gierstraat. Elke straat heeft een specifiek karakter en je komt er de een na de andere bijzondere winkel tegen. Van vintage tot exclusief design, ambachtelijke studio’s en conceptstores. Je komt hoe dan ook niet met lege handen thuis.

Ontdek de vele verborgen plekken en rijke historie

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand