Zoek
Sluit dit zoekvak.

Week van de
circulaire economie

Van maandag 11 t/m 16 maart is het Week van de Circulaire Economie. Door heel Nederland zijn activiteiten, workshops en lezingen georganiseerd. Hieronder vind je het programma in Haarlem

Haarlem wil in 2040 circulair zijn. Onze grondstoffen raken op en het aantal mensen op de planeet blijft groeien... Het is noodzakelijk dat producten en materialen herbruikbaar zijn en dat we geen afval creëren. Dit betekent dat we andere, duurzame keuzes moeten maken. Doe je mee?

Haarlem

Circulair
HAARLEMMER KWEEKTUIN

Kom op 15 en 16 maart naar het Festival Circulair in de Haarlemmer Kweektuin en ontdek hoe je oude spullen een nieuw leven kan geven. De meeste activiteiten zijn gratis en toegankelijk zonder je vooraf aan te melden (tenzij anders vermeld).

Adres Haarlemmer Kweektuin: Kleverlaan 9.
Workshop: Natuurlijke verf (volwassenen)

Ontdek welke kleuren er verstopt zitten in een uienschil. Er worden verschillende verftechnieken onderzocht met rode en witte uienschillen. De workshop wordt gegeven door Marte Haverkamp, kunstenaar gespecialiseerd in het natuurlijk verven van textiel. Neem je eigen uien schillen mee.

Datum: vrijdag 15 maart
11:00-12:30 uur
Locatie: Cactuskas naast het Kweekcafé

Workshop: Kintsugi (volwassenen)

Kintsugi is de oude Japanse kunst waarbij je gebroken servies repareert met goudlijm. Leer repareren en breng je kapotte servies mee. De workshop wordt gegeven door Laura Baar van Kweekdesign.

Datum: vrijdag 15 maart
14:00-16:00 uur
Locatie: Cactuskas naast het Kweekcafé

Opening het Groene Raadhuis

Het Haarlemse Duurzaamheidsloket opent haar nieuwe deuren. Dé groene plek waar Haarlemmers objectieve en actuele antwoorden vinden op duurzame vragen. En waar het netwerk elkaar ontmoet, kan overleggen en werken. Kom naar de opening van het nieuwe paviljoen. 

Datum: vrijdag 15 maart
15:30-17:00 uur
Deelname: gratis
Locatie: in de Kweekkas

Spel: Kraak de code naar een andere Mode!

Er is steeds meer mode te krijgen voor een (te) lage prijs. Hoe ziet de milieu impact van de kledingindustrie eruit? Kom het te weten in de escape kist. Help bij het oplossen van de vraag en kraak die code. Voor ouder en kind vanaf 10 jaar. Het spel duurt tussen 50-90 min. Per groep kunnen max. 4 personen aan de slag.

Datum: zaterdag 16 maart
13:00-16:00 uur
Locatie: educatieruimte NME

Theatervoorstelling: Hermannosaurus Rex

Knotsgekke familievoorstelling over creativiteit, duurzaamheid en het betere knutselwerk. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Datum: zaterdag 16 maart
13:00 uur
Locatie: PalmenkasWorkshop: het Natuurlijk kleurenlab (voor alle leeftijden)

Kom mee op ontdekkingstocht hoe je stof kan verven met restafval uit de keuken, bloemen en planten. Door Marte Haverkamp, kunstenaar gespecialiseerd in het natuurlijk verven van textiel.

Datum: zaterdag 16 maart
10:00-16:00 uur
Locatie: Witte gebouw, hoofdkantoor van Natuur- en Milieueducatie

 

Speelgoedruil door Motherhood (tot 12 jaar)

Breng jouw oude speelgoed en kleding mee en maak een ander blij. Je mag maximaal 3 speelgoed items en 3 kleding items meenemen. Zorg ervoor dat deze mooi, schoon en heel zijn zodat een ander kind er super blij van wordt. En schuif aan bij de workshop “Super recycle helden”.

Datum: zaterdag 16 maart
10:00-16:00 uur
Locatie: in het Kweekcafé


Kledingruil voor dames

Geef je kleding een tweede leven en ruil kledingstukken waar je een ander blij mee kunt maken! Breng maximaal 6 kwalitatieve kledingstukken of accessoires mee en ruil ze voor nieuwe schatten.

Datum: zaterdag 16 maart
11:00-16:00 uur
Locatie: in de Kweekstraat achter het café

 

Proef de toekomst door School of Food

Kom langs, ontdek en onderzoek samen met onze chefs wat we in de toekomst eten. Ontwerp je eigen popcornsmaak of maak een chocolade snack met insecten. Durf jij het aan?

Datum: zaterdag 16 maart
14:00-17:00 uur
Locatie: Cactuskas Kringloopbedrijf Snuffelmug

Textiel als grondstof voor nieuwe artikelen, het Textielsorteercentrum: de start van een nieuw leven. De Snuffelmug laat zien wat zij met oud textiel doen.

Datum: zaterdag 16 maart
10:00-16:00 uur
Locatie: in Het Groene Raadhuis in de Kweekstraat

 

Pluche organiseert een handwerkclub

Neem je eigen project mee en schuif gezellig aan! In de wolwinkel Pluche is gerecycled wol en katoen te koop. De handwerkclub is voor iedereen die van draadjes houdt en voor ieder niveau.

Datum: zaterdag 16 maart
14:30-16:30 uur
Locatie: in het Kweekcafé

Deze workshop zit vol 


Maak je eigen diadeem van reststoffen

Samen met Judith van Xpozai maak je van afgedankte spijkerbroeken, gerecycled vilt en andere oude kleding een upcycle diadeem. Alles is voorradig, maar zelf iets mee brengen mag natuurlijk ook. Voor iedereen die een naald kan hanteren.

Datum: zaterdag 16 maart
10:00-11:00 uur, 12:00-13:00 uur, 14:00-15:00 uur
Deelname: € 3,50 (graag contant)
Locatie: in Het Groene Raadhuis

 

Bijeenkomst: meubels en interieur in 2030

In de meubelbranche en projectinrichting spelen veel circulaire vraagstukken. Dat is de aanleiding om aan de slag te gaan met een duurzaam en circulair aanbod van meubels, ontwerpers, stylisten, reparatie en meer.
Samen met jou onderzoeken we wat er nodig is, waar we slim aan kunnen sluiten, wat we voor elkaar kunnen betekenen en hoe we het circulaire aanbod in de regio kunnen vergroten. 

Datum: maandag 11 maart, 14:30-16:45 uur
Deelname: gratis
Locatie: MAAK Haarlem, Oudeweg 91

 Mama Gaia Talkshow: circulaire economie

Tijdens de Mama Gaia Talkshow gaan experts met elkaar in gesprek om te bespreken hoe we slimmer om kunnen gaan met het maken, gebruiken en recyclen van producten. Hoe maak je van afval weer een grondstof? Hoe behouden producten hun waarde?

Datum: dinsdag 12 maart, 17:30 uur
Deelname: vanaf € 5
Locatie: Mama Gaia, Gonnetstraat 26

 

Fietsexcursie circulaire ondernemers

In Haarlem zijn er nu al veel circulaire ondernemers en projecten. Ontdek het zelf tijdens deze fietstour, waarbij we een aantal circulaire plekken en projecten bezoeken en je meer te weten komt over wat circulariteit precies inhoudt. 

Datum: dinsdag 12 maart
15:00-17:15 uur 

of vrijdag 15 maart
14:30-17:00 uur
Deelname: gratis
Locatie: MAAK Haarlem, Oudeweg 91

Repair Café bij Turquoise

Heb jij een kapot apparaat zoals een koffiezetapparaat, stofzuiger, föhn of een lamp? Kom langs bij het eerste Repair Café bij Turquoise.

Ga samen met vakmensen aan de slag om jouw apparaat weer aan de praat te krijgen! Alles wat je onder je arm mee kan nemen proberen zij (gratis) te maken.

Datum: woensdag 13 maart
19:30-21.30 uur (daarna elke 2e woensdagavond van de maand)
Deelname: gratis
Locatie: Turquoise, Prinses Beatrixplein 51-53


Workshop: Upcycle & Repair

Stitching Stories organiseert in samenwerking met de Haarlemse Waardemakers twee Repair & Upcycling workshops. Tijdens de workshop leer je je eigen kleding weer nieuw leven in te blazen. Neem een oud kledingstuk mee van jezelf om mee aan de slag te gaan.  Gegarandeerd ga je met een (ver)nieuw(d) item de deur uit.

Datum: donderdag 14 maart 09:00-13:30 uur of vrijdag 15 maart 09:00-13:30 uur
Deelname: € 15
Locatie: MAAK Haarlem, Oudeweg 91


Businessborrel: circulair ondernemen

In Haarlem groeit het aantal circulaire ondernemers en initiatieven. Door te leren van elkaars ervaringen, best practices en door samen te werken kan de maakindustrie sneller innoveren en circulair worden. Tijdens deze borrel komen onder andere Haarlemse ondernemers aan het woord.

Datum: vrijdag 15 maart
16.30 – 19.15 uur
Deelname: gratis
Locatie: Sociëteit Vereeeniging Haarlem, Zijlweg 1

Workshop: Circulair business model maken

Je bent ondernemer en wilt graag je bedrijf (nog) circulair(der) maken. Kom dan naar deze inspirerende workshop en krijg inzichten in hoe je op verschillende manieren de circulariteit van je businessmodel kan vergroten.

Deze workshop wordt georganiseerd door Haarlemse Waardemakers, Pristean, en InHolland en gegeven door Julia Planko. Meer informatie over de workshop: Circulair(der) Business Model Maken | Pristean Consulting

Datum: donderdag 14 maart
15:30-17:00 uur
Deelname: gratis
Locatie: Haarlemmer Kweektuin (in de Cactuskas), Kleverlaan 9

Veelgestelde vragen

De Week van de Circulaire Economie is van 11 t/m 16 maart 2024.

Op verschillende plekken in Haarlem. Zie het programma op deze pagina voor meer informatie.

Deze week wordt landelijk georganiseerd door het Versnellingshuis. Op diverse plekken in het land worden activiteiten, bijeenkomsten en workshops georganiseerd. Meer informatie vind je op www.weekvandecirculaireeconomie.nl | #weekvandece

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand