Search
Close this search box.

Voorjaarsvakantie

Beleef cultuur met kids in Haarlem tijdens de voorjaarsvakantie!

Ontdek Haarlem
in het voorjaar

Het voorjaar komt eraan! In de vakantie worden in Haarlem en directe omgeving allerlei activiteiten georganiseerd, zodat kinderen zich prima kunnen vermaken. Van familievoorstellingen tot bouwen met LEGO en van speurtochten in de natuur tot dansen in de kinderdisco. Ontdek de leukste en leerzaamste bezigheden voor kinderen in de voorjaarsvakantie.

Naar buiten

Van die fijne lentedagen waarbij de lucht mooi blauw is en de zon schijnt: het liefst zouden we willen dat de hele lente er zo uitziet. Mocht je zo’n dag tegenkomen, ga er dan vooral lekker op uit in de omgeving van Haarlem, haal een frisse neus, pak wat zonnestralen mee en sluit af met een heerlijke opwarmer bij het haardvuur. Haarlem en omstreken biedt voor ieder wat wils, of je nu met vrienden, familie, het hele gezin of lekker in je eentje de deur uit gaat. Om je wat inspiratie te geven, hebben we verschillende buitentips op een rijtje gezet!

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een frisse neus halen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is altijd een goed idee. In het natuurgebied vind je planten en dieren tussen de duinen en buitenplaatsen. In de voorjaarsvakantie worden er meerdere activiteiten georganiseerd. Elke dag zijn er speurtochten beschikbaar voor verschillende leeftijden. Doe mee met de strandexcursie en zoek naar jutten en leer over zee. Of word duindetective en speur naar sporen van dieren. Vind alle activiteiten in de activiteitenkalender

Pop-Up Playground Haarlem

Bij Pop-Up Playground Haarlem kunnen tot 200 kinderen van 2 t/m 12 jaar heerlijk buiten spelen! Pop-Up Playground Haarlem is een natuurspeelplaats vlakbij de Ikea en station Haarlem Spaarnwoude in de Waardepolder. Alles is mogelijk bij Pop-Up Playground Haarlem. Zo kun je met LEGO bouwen, Twister spelen, lasergamen, midgetgolfen en proberen te ontspannen uit de escaperoom. 

In de voorjaarsvakantie is er een speciaal voorjaarskamp waarbij er toffe activiteiten op de planning staan. Samen met jouw nieuwe vrienden zul een een fantastische dag beleven. Uiteraard wordt er voor iets lekkers gezorgd. Je gaat naar huis met leuke verhalen, een snoepzakje en een Playground diploma! 

Let op: Pop-Up Playground Haarlem geopend is vanaf 17 februari. 

Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout in Haarlem is het oudste stadsbos van Nederland en wordt in de volksmond vaak gewoon ‘De Hout’ genoemd. Het is een prachtig park waar je lekker doorheen kunt wandelen. In de Haarlemmerhout zit een hertenkamp en stadsboerderij de Houthoeve. Dit is de grootste kinderboerderij van Haarlem. Aai herten, geiten en lama’s en raas uit in de speeltuin. Na het wandelen en spelen kun bij Theehuis de Haarlemmerhout terecht voor een heerlijke lunch. 

Het strand

Geniet aan de prachtige kust van Zandvoort en Bloemendaal. Maak een ontspannende strandwandeling, speel in het zand en geniet van de verfrissende zeelucht. Na je wandeling kun je bij een van de vele strandtenten terecht voor een hapje of een drankje. 

Haarlemmer Kweektuin

In de Haarlemmer Kweektuin is er altijd wat te beleven voor jong en oud. Zo is de tuin een ecologisch stadspark waarin alles draait om duurzaam denken en doen. Volg de tocht langs het Kabouterpad en kom spelenderwijs alles te weten over de bomen en kleine beestjes in de Haarlemmer Kweektuin. Ook kun je spelen in natuurspeeltuin de Paddenpoel. In de stadskweektuin zit het Kweekcafé waar je terecht kunt voor eten en drinken. 

Boerderij Zorgvrij

Midden in Spaarnwoude Park vind je Boerderij Zorgvrij. Hier kun je koeien aaien, melk tappen, kaas maken en ravotten in de speeltuin. In het voorjaar zie je de pasgeboren lammetjes! Ook voor een kopje koffie of een verse pannenkoek zit je hier goed. Bij het pannenkoekenrestaurant Onder de Platanen heb je vanaf het zonnige terras goed zicht op de speeltuin. De toegang is gratis en bijna altijd zijn er kalfjes, geiten, kippen, varkens en konijnen te zien. Boerderij Zorgvrij ligt op fietsafstand van Haarlem. Je fietst door het mooie natuurgebied van Spaarnwoude Park. 

Musea

Ontdek musea in Haarlem! Jonge ontdekkingsreizigers worden uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten en interactieve tentoonstellingen. Zo laat je kinderen op spelenderwijs kennismaken met kunst, geschiedenis en wetenschap.

Teylers Museum

Kun je je ogen wel geloven? Tijdens de voorjaarsvakantie (17 t/m 25 februari) zijn er in Teylers Museum extra bijzonderheden te zien. Bezoek de nieuwe tentoonstelling ‘De grote illusie – 200 jaar Virtual Realities’ en dompel je onder in de roots van virtual reality, augmented reality en deepfake. Sluit aan bij een van de Kunst en Vliegwerk workshops ‘Spoken zien’ en maak samen je eigen illusie of ga mee met de theatrale tour ‘De Lorentz Formule’.

Museum van de Geest | Dolhuys

Je eigen gebruiksaanwijzing of een tentoonstelling over jezelf maken? Dat kan bij Museum van de Geest, een belevingsmuseum dat gaat over de geest. Suf is het eigenlijk dat we voor elk apparaat een gebruiksaanwijzing hebben, maar niet voor het allerbelangrijkste: jezelf! Kinderen van 8 t/m 12 jaar worden uitgedaagd om een eigen gebruiksaanwijzing te maken, zodat iedereen weet hoe zij het beste met je om kunnen gaan. De jongere kinderen (tot 7 jaar) worden gevraagd te helpen met de Kindertentoonstelling. Door het museum staan blokken waarop je kan gaan staan alsof je een standbeeld bent. Het museum wil iedereen laten zien dat het oké is om blij te zijn, maar om boos, verlegen en verdrietig te zijn.

Frans Hals Museum

In het Frans Hals Museum (locatie Groot Heiligland) kun je ook tijdens voorjaarsvakantie het museum zelf ontdekken door te luisteren naar een audiotour speciaal voor kinderen, de Dikke Doe- en Luistertour of met een speurtocht. Zo leer je veel over de hoogtepunten uit de collectie van het museum. Midden in het museum staat een 18de-eeuwse poppenhuis. In een van de kamers woont ook een huisdier. Ontdek jij waar en welk dier dit is?

Met Lego bouwen in ABC Architectuurcentrum

Wist je dat kinderen bij ABC Architectuurcentrum met wel 60.000 LEGO-steentjes kunnen bouwen? Ook deze vakantie kun je tijdens de openingstijden weer spelen en bouwen. Maak jij het mooiste, grootste of coolste bouwwerk? Alle creaties mogen blijven staan ter inspiratie van andere kinderen.

Op ontdekking in Verwey Museum Haarlem

In Verwey Museum Haarlem kun je met een speurtocht op ontdekkingsreis door de tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ over 1000 jaar stadsgeschiedenis. Zoek de gezelligheid op met een oud Hollands spelletje zoals boter, kaas en eieren of laat de kunstenaar in jezelf los en maak een mooie kleurplaat. In Verwey Museum Haarlem krijgen kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.

Speurtocht met Archie

Archie, de pluizige archivaris van het Noord-Hollands Archief is per ongeluk informatie verloren en vraagt de hulp van jonge speurneuzen (5+). Door middel van een speurtocht help je de verloren informatie terug te vinden. Onderweg stuit je op mysterieuze schedels, zoek je naar kanonkogels en leer je over de geschiedenis van de oudste bewaard gebleven kerk van Haarlem. Deelname is gratis.

Workshops en andere activiteiten

Houd je niet van stilzitten? Doe dan mee met een van de workshops of activiteiten die deze vakantie wordt georganiseerd. Zo ga jij je deze vakantie niet vervelen!

Discojumpen bij Street Jump Haarlem

Begin de voorjaarsvakantie goed met Disco-jump (8+) bij Street Jump Haarlem. Op 16 februari kun je hier vanaf 19.00 uur samen met vrienden en vriendinnen dansen, chillen en jumpen op de leukste beats.

IJSprofessor workshop

De Loco Fabriek nodigt echte IJS-fans uit om tijdens de voorjaarsvakantie te komen brouwen en na afloop van de workshop als een echte IJsprofessor de winkel uit te lopen. Tijdens deze workshop wordt een fantasie ijsje gekleurd, een eigen ijsje gemaakt en natuurlijk opgegeten. Een groepsfoto, een cadeautje en een echt IJSprofessor Diploma maken het feest compleet.

Historisch DrukLAB

Altijd al eens op een oude drukpers willen drukken? In het Historisch DrukLAB van Noord-Hollands archief kun je op woensdag 21 februari onder begeleiding op originele 19e eeuwse drukpersen een eigen drukwerk maken. Vooraf aanmelden per e-mail.

Brick Kids workshop

Voor de echte LEGO-fans organiseert de LOCO fabriek ook deze vakantie weer coole Brick Kids Workshops. Een echt Brick Master ontvangt de deelnemers en geeft uitleg over de workshop. Tijdens het bouwen van gave creaties wordt er voor lekkers gezorgd en na afloop worden de echte Brick Kids Diploma’s uitgedeeld.

The Hunt Haarlem Schalkwijk

Op donderdag 22 februari organiseren SportSupport Kennemerland, Politie Haarlem en Handhaving de spannende stadsgame The Hunt. Weet jij de politie te slim af te zijn? Help de buurtsportcoach met het verplaatsen van illegale pakketjes zonder gepakt te worden! Bij deze opdracht heb je al je skills nodig. Ben jij tussen de 11 en 19 jaar? Meld je snel aan, vol=vol.

Peuterinstuif in Noord

Laat de verbeelding van kinderen tot leven komen in de levendige theaterscène van Haarlem! Ontdek een betoverende wereld van voorstellingen speciaal ontworpen voor jonge toeschouwers, waar kleurrijke personages, boeiende verhalen en interactieve optredens samen komen. Deze theaters beloven een onvergetelijke ervaring waar kinderen niet alleen toeschouwers zijn, maar actieve deelnemers in het magische avontuur van live entertainment.

Allesbal Haarlem-Noord

Tijdens één les verschillende balsporten doen? Dit kan op 20 februari tijdens Allesbal Haarlem-Noord’ in Gymzaal Bernadus. Voetballen, basketballen, hockeyen, handballen en trefballen het komt allemaal aan bod tijdens deze middag. Meedoen? Meld je snel aan!

Theater

Laat de verbeelding van kinderen tot leven komen in de levendige theaterscène van Haarlem! Ontdek een betoverende wereld van voorstellingen speciaal ontworpen voor jonge toeschouwers, waar kleurrijke personages, boeiende verhalen en interactieve optredens samen komen. Deze theaters beloven een onvergetelijke ervaring waar kinderen niet alleen toeschouwers zijn, maar actieve deelnemers in het magische avontuur van live entertainment.

Theater, workshops en gratis activiteiten in De Schuur

Ook tijdens de voorjaarsvakantie heeft de Schuur weer een bruisend programma. Zo ben je de hele dag welkom in het SchuurLab voor gratis activiteiten. Van knutselen tot een speurtocht door het pand, er is veel te doen en te ontdekken. Ook staan er maar liefst zes theatervoorstellingen op het programma, waaronder de familievoorstelling ‘de Grote Gele Graafmachine’ (4+) en de magische en hilarische muziektheatervoorstelling ‘Gullivers reizen’ (8+). En als kers op de taart heeft De Schuur de enige nachtclub die ’s middags open is: de Kids Disco! 

Familievoorstellingen in Stadsschouwburg Haarlem

Op zondag 18 februari komen Winnie de Poeh, Knorretje, Teigetje en de andere vriendjes tot leven in Stadsschouwburg Haarlem. Poeh en zijn vriendjes beleven in deze prachtige musical (4+) allerlei avonturen in het Bunderbos tijdens Poeh’s zoektocht naar honing.

Of vlieg op 20 februari mee met de avonturen van Peter Pan en Wendy. In deze familiemusical (6+) beleeft Wendy fantastische avonturen, nadat Peter Pan haar slaapkamer binnen is gevlogen en haar meeneemt naar de magische wereld van Nimmerland. Na afloop van de voorstelling mag iedereen op de foto met Kapitein Haak, Wendy of een van de andere karakters uit de musical.

Theater in het huisje vol verhalen

Ook bij Theater Elswout, het huisje vol verhalen, zijn deze voorjaarsvakantie diverse interactieve voorstellingen voor jong en oud te zien. Meesterverteller Wijnand Stomp weet van elk sprookje een groot feest te maken. Zo kruipt hij bijvoorbeeld in de rol van Oma Kip tijdens de voorstelling ‘Doornroosje’ en vertelt hij de nieuwste ‘knuffel verhalen’. Samen met het publiek vertelt en speelt Wijnand het verhaal over Monki, het beroemde knuffelaapje dat zoek raakte en gaat hij op avontuur met IJSbeer in de tropen.

Film

Is het slecht weer? Ook dan hoef je je niet te vervelen. Je kunt altijd nog een film kijken bij één van de filmhuizen in Haarlem. De Schuur is een plek in het centrum van Haarlem voor cultuur. Je kunt er terecht voor theater, dans, muziekspecials en films. Voor ontspanning moet je naar Pathé Haarlem. Hier kijk je films in nieuwe relax seats. 

Schuur

Tijdens Taartrovers Cinemini vertoont de Schuur mooie, lieve, spannende, abstracte verhalen voor peuters en kleuters. De films worden vertoond met gedimd licht en het geluid staat niet te hard. Kinderen onderzoeken vorm, projectie, licht, schaduw, verhalen, beweging en kleur. 

Kinderen vanaf zes jaar oud kunnen naar de film Robot Dreams. Deze unieke en lieve film zit vol met humor en vriendschap en is leuk voor jong en oud. Ook animatiefilm Gewoon Super! is leuk voor kinderen in deze leeftijdscategorie. 

Pathé

Het aanbod kinderfilms van Pathé is groot. Zo bekijk je de grappige animatiefilm Vogelvlucht, de nieuwe Disneyfilm Wish en Wonka. De allerkleinsten kunnen gebruik maken van Pathé Kleuterbios. Hierbij zie je een film die ongeveer 60 minuten duurt, waarbij het licht aan blijft in de zaal en het geluid wat zachter staat. Bij de ticketprijs is een Kidscombo inbegrepen en voor de volwassenen koffie/thee en iets lekkers. Als aandenken krijgen de kids een echt filmdiploma mee naar huis! 

Bekijk het volledige filmaanbod in de uitagenda

Eten en drinken

Lunchen met kinderen

Op zoek naar een leuke lunchplek in Haarlem om een hapje te eten met kinderen? Wij hebben een aantal kindvriendelijke lunchrooms voor je op een rijtje gezet. 

Uit eten met kinderen

Ga je dineren in Haarlem met kinderen? Wij hebben een aantal kindvriendelijke restaurants voor je op een rijtje gezet. 

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand