Search
Close this search box.

Verhalen
van Haarlem

Kruisstraat 32

In de Kruisstraat is de etalage van het voormalig pand van Jan Sikkes omgetoverd tot een ware stripwereld. Illustrator Michiel Offerman tekende zijn helden en verfraaide het pand. 

Michiel Offerman

Van kinds af aan tekent Michiel Offerman al. Vanaf zijn 20ste doet hij dat professioneel als illustrator. Hij tekent onder andere voor boeken, kranten, tijdschriften en reclames. Zo kan je veel van Michiels werk terugzien in het Haarlems Dagblad. Michiels eigen stripalbum Luthon-Höge won de Stripschappenning Beste Album 2022.

Op een perron van het monumentale station van Haarlem zit Michiels kantoor. “Vanuit het oude seinwachterskantoor kijk ik uit over het station. Het is een bijzonder mooie plek waarop ik mag werken.”

Michiel werd gevraagd om na te denken over een tekening voor een etalage voor een leegstaand pand in de binnenstad. Zijn tekening is nu te zien in de Kruisstraat op nummer 32. 

Een ode aan Michiels helden

De tekening die Michiel maakte voor het pand in de Kruisstraat is een inkijkje in Michiels wereld. “Het is een greep uit mijn gedachten en mijn inspiratie.” De figuren die zijn afgebeeld zijn persoonlijke helden. “Van lokaal tot nationaal en internationaal. Van fictief tot bestaande mensen. Stuk voor stuk zijn het mijn helden.”

Michiel heeft veel gereisd en diverse musea bezocht, van Moma tot Voorlinden. Daar haalt hij veel inspiratie uit. Voor deze opdracht stond hij heel lang voor zijn eigen boekenkast om inspiratie op te doen. Op de tekening staan niet alleen stripfiguren, maar ook muziekartiesten, filmsterren en figuren uit de Haarlemse geschiedenis. 

“Als ik alle figuren moest tekenen die mij inspireren, zou ik aan één winkelpand niet genoeg hebben.” 

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand