Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De stad van
Frans Hals

Maak kennis met de Haarlemse 17de-eeuwse meesterschilder Frans Hals

Bezoek het Haarlem van
Frans Hals

Haarlem is een stad met een indrukwekkende geschiedenis. Schilder Frans Hals is een van de inwoners die deze heeft geschreven. Een icoon die zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Want, vergis je niet, hij was een van de grootste schilders van zijn tijd, samen met Rembrandt en Vermeer. Een meester, die in de loop van zijn leven een geheel eigen stijl ontwikkelde. Met zijn losse penseelstreken creëerde hij schilderijen die lijken te bewegen, portretten die van het doek afspatten. Hij was ook een echte Haarlemmer, die hield van zijn stad. Overal liggen zijn voetsporen.

Vanaf 16 februari 2024 is in het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Frans Hals’ te zien. In Haarlem blijft ook tijdens de tentoonstellingsperiode veel te zien en te ontdekken over het leven en de werken van Frans Hals.

Ontdek het leven van

Frans Hals

Frans Hals in het Rijksmuseum

16 februari – 9 juni 2024

Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en vol lef: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17de eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Ontdek de streken van Frans Hals in een unieke tentoonstelling met zo’n vijftig werken uit (inter)nationale topcollecties in het Rijksmuseum (Museumstraat 1, Amsterdam).

Bezoek op eigen gelegenheid de tentoonstelling, volg een rondleiding of luister naar een lezing waarbij Frans Hals’ kunst in perspectief wordt geplaatst naast tijdgenoten, waardoor zijn unieke benadering eruit springt.

Frans Hals wandeling

Ontdek zelf het Haarlem van Frans Hals, want naast meesterschilder was hij ook een echte Haarlemmer die hield van zijn stad. Overal liggen zijn voetsporen en de Frans Hals wandeling neemt je mee door het leven van deze iconische schilder.

De route is o.a. te koop bij VVV Haarlem (Grote Markt 2) of te downloaden op deze pagina.

Ook is het mogelijk om met een eigen gezelschap een wandeling onder leiding van een deskundige VVV-stadsgids te maken. Neem voor meer informatie contact op met VVV Haarlem (023-5317325 of info@vvvhaarlem.nl).

De Frans Hals wandeling is een samenwerking tussen Frans Hals Museum en Haarlem Marketing.

Frans Hals Podwalk

Ook door middel van een gratis audiowandeling kun je kennis maken met de Haarlemse 17de-eeuwse meesterschilder Frans Hals. Waar woonde en werkte hij? Wie waren zijn opdrachtgevers? Hoe was zijn leven in Haarlem? En waarom zitten zijn portretten en voorstellingen van mensen zo vol leven en beweging?

De podwalk (te beluisteren via de eigen mobiele telefoon) start bij het Frans Hals Museum en brengt je via onder andere de Grote Markt (waar Hals in de Grote of St.-Bavokerk begraven ligt en waar de stad tot de opening van het Frans Hals Museum werken van Hals tentoonstelde in het stadhuis) naar de Oude Doelen (nu de bibliotheek, maar in de 17de eeuw het clubhuis van een van de schutterijen waarvoor Hals zijn wereldberoemde schutterstukken schilderde).

Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum heeft de grootste collectie werken van Frans Hals ter wereld. Ook tijdens de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn er nog steeds 15 schilderijen van Frans Hals te zien in het Frans Hals Museum. Onder andere drie van zijn wereldberoemde schuttersstukken met het laatste en ook grootste schuttersstuk uit 1639 met de (onder)officieren van de Haarlemse Sint Jorisschutterij met het enige zelfportret dat we van Frans Hals kennen.

Download de
Frans Hals wandeling

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand