Zoeken
Sluit dit zoekvak.

BEREIKBAARHEID

Haarlem is met de auto, het openbaar vervoer en de fiets goed bereikbaar.

Een ideaal
gelegen stad

Haarlem is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Haarlem heeft twee treinstations, een uitstekende busverbinding met Schiphol en is goed aan te rijden vanuit Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Bij de toegangswegen van de stad vind je routeaanwijzingen voor de openbare parkeergarages; in het centrum is weinig parkeergelegenheid op straat. Fietsen kunnen gratis worden gestald in een van de bewaakte en overdekte fietsenstallingen.

Op de fiets

Haarlem is gemakkelijk bereikbaar per fiets via verschillende routes, waaronder de populaire Spaarndammerdijk vanuit Amsterdam en langs het prachtige landschap van de Haarlemmermeer. Andere mooie routes zijn vanuit Bloemendaal of Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij het station en verder in de binnenstad is voldoende fietsparkeergelegenheid. Fietsen is een schone, gezonde en milieuvriendelijke manier om de stad te verkennen en biedt toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden.

Met de trein

Haarlem is een goed bereikbare stad per trein. Het is een knooppunt station van waaruit er directe treinen rijden naar Amsterdam, Schiphol, Den Haag, Rotterdam en andere steden. Haarlem heeft twee treinstations: Haarlem en Haarlem Spaarnwoude. 

Het centraal station van Haarlem is gelegen in het hart van de stad en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en winkelgebieden. Treinen rijden gemiddeld om de 7-10 minuten en de reistijd naar Amsterdam is minder dan 20 minuten. Ook zijn er nachttreinen beschikbaar. 

Je kunt een los kaartje kopen, een OV-chipkaart gebruiken of in- en uitchecken met je mobiel. Er zijn voldoende faciliteiten aanwezig op het station waaronder horeca, winkels, toiletten en een fietsenstalling. De trein naar Haarlem is een snelle, gemakkelijke, duurzame en prettige manier om deze historische stad te bereiken.

Met de bus

Haarlem is gemakkelijk per bus te bereiken vanuit verschillende steden in de buurt. Er zijn verschillende buslijnen die regelmatig rijden en een goede verbinding bieden tussen Haarlem en de omliggende gebieden. Zo kun je bijvoorbeeld met buslijn 300 rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Haarlem reizen. Deze buslijn rijdt zeven dagen per week en vertrekt meerdere keren per uur. Ook vanuit andere steden, zoals Leiden en Alkmaar, zijn er busverbindingen naar Haarlem. 

Naast de reguliere buslijnen zijn er ook nachtbussen beschikbaar die Haarlem verbinden met Amsterdam en andere steden in de omgeving. Met een OV-chipkaart of losse kaartjes kun je gemakkelijk reizen met de bus naar Haarlem. Via de website van de verschillende vervoersbedrijven kun je de dienstregeling en tarieven bekijken en je reis voorbereiden.

Parkeren

Haarlem heeft verschillende parkeergelegenheden, variërend van parkeergebieden op straat tot parkeergarages. De meeste straatparkeerplaatsen werken met een betaalsysteem dat werkt met een parkeermeter of een app. In het centrum van Haarlem zijn vijf parkeergarages, waaronder de Kamp, Appelaar en Raaks. De tarieven voor de parkeergarages zijn hoger dan die op straat, maar de garages ook meer veiligheid en bescherming tegen weersomstandigheden. 

In woonwijken geldt vaak een parkeervergunningensysteem dat bewoners toelaat om hun auto’s gedurende een bepaalde periode in specifieke zones te parkeren. Het is belangrijk om op te merken dat sommige delen van de stad alleen toegankelijk zijn voor vergunninghouders. Het is aan te raden om goed op de borden en regels te letten bij het parkeren in Haarlem om boetes en ongemakken te voorkomen.

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand