Zoeken
Sluit dit zoekvak.

DE TOP 10
BEZIENSWAARDIGHEDEN

Om je op weg te helpen hebben we
een overzicht gemaakt van de top 10
Haarlemse bezienswaardigheden.

Dit wil je écht
niet missen

Haarlem kent veel bezienswaardigheden. Om je alvast op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van de top 10 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan Haarlem. Plan je bezoek vooraf via Haarlem Tickets.

DE GROTE OF ST. BAVOKERK
Haarlem telt in en rond het centrum een aantal interessante kerken. Op de Grote Markt valt onmiddellijk de Grote of Sint Bavokerk op. Deze prachtige laatgotische middeleeuwse kruisbasiliek torent hoog uit boven de bebouwing om het plein. De kerk huisvest o.a. het beroemde Müller-orgel, waar ooit Mozart als kind alle registers opentrok en het graf van Frans Hals.

Van eind mei tot begin oktober worden er bovendien wekelijks op dinsdagavond en donderdagmiddag concerten op het Christian Müllerorgel georganiseerd.

ANNO HAARLEM

In de kelders van het stadhuis – het hart van de stad dat er al sinds de veertiende eeuw staat – ontdek je alles over de geschiedenis van Haarlem. Bekijk er bijvoorbeeld de animatiefilm Vogelvlucht en zie hoe de imposante Grote of St.-Bavokerk is gebouwd, laat je meevoeren naar de gloriedagen van Haarlem in de Gouden Eeuw en verwonder je over de ontwikkeling die bewoners van deze monumentale stad in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt.

KOEPELKATHEDRAAL HAARLEM

Uitzonderlijk kerkgebouw, dat uit oogpunt van architectuurontwikkeling samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Koekelbergbasiliek in Brussel, behoort tot de top-5 van de grote kerkgebouwen, die tussen 1850 en 1950 verrezen zijn. Meer dan 50 belangrijke Nederlandse kunstenaars hebben aan dit gebouw meegewerkt, waaronder Jan Toorop en Mari Andriessen.

HET OUDSTE MUSEUM VAN NEDERLAND

Ontdek de wonderen van kunst en wetenschap in Teylers Museum, het oudste museum van Nederland. Kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten.

DE ONTMOETING TUSSEN OUDE MEESTERS EN EIGENTIJDSE KUNST

In Frans Hals Museum ontmoeten oud en nieuw elkaar. Historische werken van o.a. Frans Hals hangen naast eigentijdse installaties en de Gouden Eeuw komt samen met het heden.

ONTDEK DE (VIRTUELE) STADSWANDELINGEN VAN HAARLEM

Ben je nieuwsgierig naar wat je kunt verwachten van een stadswandeling door Haarlem of wil je de stad alvast vanuit huis ontdekken? Bekijk deze virtuele stadswandelingen van VVV Haarlem met stadsgids Marius Bruijn of stadsgids Marije Geheniau. Bekijk ook de virtuele speurtochten.

ONTDEK DE LEUKSTE WINKELSTRATEN VAN HAARLEM

Het aanbod van winkels in Haarlem is enorm en gevarieerd. Mode, woonaccessoires, vintage, design, speelgoed, antiek, delicatessen: niet voor niets is de stad al drie keer uitgeroepen tot Leukste Winkelstad van Nederland. Shop bekende en luxe merken bij de winkels in de Grote Houtstraat of ga op zoek naar iets exclusiefs in de pittoreske Gouden Straatjes. De Gouden Straatjes van Haarlem zijn: de Zijlstraat, de Koningstraat, de Gierstraat, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat, de Anegang en de Warmoesstraat.

GENIET VAN EEN PRACHTIG UITZICHT

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een bezoek aan Molen de Adriaan. Gelegen aan het Spaarne zie je deze stellingmolen al van ver. Onder leiding van een gids, visuele presentaties en aan de hand van modellen ontdek je veel over de geschiedenis van deze en andere Nederlandse molens. Vanaf de stelling van de molen heb je een spectaculair uitzicht over de oude stad.

DE DUINEN, HET STRAND EN DE BOLLENSTREEK ALS ACHTERTUIN

De ligging van Haarlem is ronduit ideaal met Amsterdam en Schiphol op nog geen 20 minuten afstand en de duinen en het strand als achtertuin. Vanuit Haarlem kun je genieten van het schitterende Nationaal Park Zuid-Kennemerland, fraaie buitenplaatsen, strand, zee en recreatiegebied Spaarnwoude. En dat niet alleen. Ook de kleurrijke Bollenstreek en de Keukenhof liggen om de hoek

BEZOEK VERWEY MUSEUM HAARLEM 

Beleef 1000 jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers. Ontdek hoe de bewoners aan het Spaarne zorgden, vochten, rouwden, werkten, sportten, geloofden, vreeën en feestten. Ontmoet Haarlemmers uit het heden en verleden, van wereldberoemd tot doodgewoon. En bekijk de stad door hun ogen. Verwey Museum Haarlem is een must voor iedereen die meer wil weten en zien van Haarlem.

Nog meer Haarlem!

Ontdek de rijke geschiedenis van Haarlem en haar vele monumentale panden en hofjes. Van middeleeuwse straatjes tot prachtige musea zoals het Frans Hals Museum en het Teylers Museum, deze stad biedt een schat aan cultureel erfgoed. Kom en geniet van de schoonheid van deze historische stad!

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand