Search
Close this search box.

Historie

De historie van de stad. Ontdek
de rijke geschiedenis van Haarlem.

Een rijke geschiedenis

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er 3600 jaar voor onze jaartelling al sprake was van bewoning in de omgeving van het Spaarne. De plaats Haarlem ontstond als geestnederzetting op een strandwal, waarover een landweg liep die het noorden van Holland met het zuiden verbond.

Ontdek de rijke geschiedenis van Haarlem en haar vele monumentale panden. Van middeleeuwse straatjes tot prachtige musea zoals het Frans Hals Museum en het Teylers Museum, deze stad biedt een schat aan cultureel erfgoed. Kom en geniet van de schoonheid van deze historische stad!

bezoekerscentrum Anno Haarlem

Haarlem in vogelvlucht

Haarlem groeide uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. Eenmaal in handen van Willem van Oranje trokken veel Vlamingen naar de stad, waarvan de invloeden ook nu nog zichtbaar zijn. In de Gouden Eeuw was Haarlem een geliefde woon- en verblijfplaats voor de rijken een machtigen.

Welkom in Haarlem

ANNO HAARLEM
In de kelders van het stadhuis – het hart van de stad dat er al sinds de veertiende eeuw staat – ontdek je alles over de geschiedenis van Haarlem. Bekijk er bijvoorbeeld de animatiefilm Vogelvlucht en zie hoe de imposante Grote of St.-Bavokerk is gebouwd, laat je meevoeren naar de gloriedagen van Haarlem in de Gouden Eeuw en verwonder je over de ontwikkeling die bewoners van deze monumentale stad in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt.

VERJAARDAG VAN HAARLEM

2022 Op 23 november 1245 kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten en mocht Haarlem zich een stad noemen. In 2022 viert Haarlem 777 jaar stadsrechten.

Om de 777e verjaardag van Haarlem samen met alle Haarlemmers te kunnen beleven is er gewerkt aan een programma door verschillende instellingen in de stad. Op deze pagina worden die activiteiten gebundeld. Ook is hier de geschiedenis van de stad te lezen.

Vier de verjaardag van Haarlem mee en wie weet komen we elkaar wel ergens tegen. Alvast van harte gefeliciteerd met de jarige stad!

Openingstijden
Anno Haarlem

In de kelders van het stadhuis – het hart van de stad dat er al sinds de veertiende eeuw staat – ontdek je alles over de geschiedenis van de stad bij Anno Haarlem.

Zie hoe de imposante Grote of St.-Bavokerk is gebouwd, laat je meevoeren naar de gloriedagen van Haarlem in de Gouden Eeuw en verwonder je over de ontwikkeling die bewoners van deze monumentale stad in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt.

Bezoek Anno Haarlem en laat je inspireren tot het ontdekken van de stad.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zon- en feestdagen
Gesloten
Gesloten
11.00 - 16.00 uur
11.00 - 16.00 uur
11.00 - 16.00 uur
11.00 - 16.00 uur
gesloten

Een rijke geschiedenis

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er 3600 jaar voor onze jaartelling al sprake was van bewoning in de omgeving van het Spaarne. De plaats Haarlem ontstond als geestnederzetting op een strandwal, waarover een landweg liep die het noorden van Holland met het zuiden verbond.

DE NAAM HAARLEM
De vroegere naam van Haarlem was Haarloheim, een woonplaats op een hoger gelegen zandplaat in het bos. Haarlem werd pas ‘echt’ een stad in 1245 met het ontvangen van de stadsrechten van graaf Willem II van Holland.

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat al 1500 jaar voor onze jaartelling mensen woonden in de omgeving van het Spaarne. Van geestnederzetting op een strandwal groeide ‘Haralem’ uit tot de zetel van de graven van Holland. Door de gunstige ligging aan de rivier het Spaarne ontwikkelde de stad zich razendsnel.

De naam Haarlem is mogelijk een verbastering van het woord ‘Haarloheim’, wat zoveel betekent als ‘woonplaats (heim) gelegen op een hoge zandgrond (haar) in het bos (lo)’. Echter is het niet zeker of dit de echte oorsprong van de naam is.

Peter Stuyvesant stichtte in 1658 aan de oostkust van de VS ‘Nieuw Haarlem’. In 1664 namen de Engelsen de kolonie over en gaven de plek de naam ‘Harlem’. Tegenwoordig maakt Harlem deel uit van de stad New York in het noorden van Manhattan.

Inwoners van de stad Haarlem worden schertsend ook wel eens ‘muggen’ genoemd. Het is niet precies duidelijk waar dit vandaan komt, echter werd ‘mug’ in de 14e en 15e eeuw gebruikt als scheldwoord. Het kan zijn voortgekomen uit het feit dat er vroeger veel muggen in Haarlem waren. Als andere verklaringen worden genoemd het ‘muggenziften’ van de Haarlemmers en een sage over een heks die de inwoners van de stad zou veranderen in muggen als ze niet zouden luisteren.

Wat is er nog meer te doen?

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand