Ontdekken

In Haarlem kun je cultuur ontdekken
op de vierkante meter en ook voor
kinderen is er veel te doen, zien
en leren.

Dit wil je niet missen

In Haarlem kun je cultuur ontdekken op de vierkante meter en ook voor kinderen is er veel te doen, zien en leren. Kunstschatten uit het verleden, producties van nu, bouwstenen van de toekomst: je kunt ze hier allemaal op speelse wijze ontwaren. Kijk eens met andere ogen naar de (eigen) stad, er valt nog zoveel te ontdekken. Dit wil je niet missen!

Van Hollandse Meesters tot moderne kunst, van arthousefilm tot kindertheater, van popconcert tot stadshistorie: wie toe is aan inspiratie, kunst en cultuur kan in Haarlem zijn honger zeker stillen. Niet alleen herbergt Haarlem het oudste museum van Nederland, de monumentale binnenstad bruist van de culturele hotspots, (kunst)geschiedenis en creatieve initiatieven.

CULTUUR IN HAARLEM

De stad bruist!

Frans Hals
In het Frans Hals Museum in Haarlem ontdek je oude, moderne en hedendaagse kunst. Zo kun je een heel mooi poppenhuis bekijken van zo’n 270 jaar oud gebouwd door Sara Rothé, een hele rijke dame. ZNiet om zelf mee te spelen, maar als een soort mini-museum, dat ze aan bezoek kon laten zien. Het poppenhuis bevat wel 1000 kleine, handgemaakte voorwerpjes en er woont zelfs een huisdier! Kun jij m vinden? Kom deze herfst naar binnen gluren in het Frans Hals Museum locatie hof. Pak dan ook vooral een familieboekje bij de balie en ontdek samen de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere Meesters met daarin alle schuttersstukken van Frans Hals. Neem aan het eind van je bezoek een tekenvel mee en maak thuis je eigen portret. Frans Hals is natuurlijk wel benieuwd naar jouw resultaat…via Facebook of Instagram kun je laten zien dat jij een meesterkunstenaar bent!

Teylers Museum
 Teylers, Museum van de Verwondering, is het oudste kunst-, natuurhistorisch- en wetenschapsmuseum van Nederland. Met recht een plek van ontdekken en verwonderen. Voor de jongste bezoekers vind je er het online prentenboek ‘Beer is los’. Op een speelse manier kun je via dit digitale boek het bezoek aan Teylers Museum samen met je kind voorbereiden. In het Teylers Museum wemelt het van de dieren, wist je dat? In bijna elke zaal zitten er een paar verstopt. Loop maar eens mee, dan vind je ze misschien! Er zijn drie speurtochten beschikbaar over de vaste collectie. Je kunt de gratis speurtocht ophalen bij de ticketverkoop in de entree van het museum. Alles ingevuld? Als je klaar bent kun je een cadeau- tje ophalen bij de ticketbalie. Teylers Museum staat en ligt vol met fantastische, rare, mooie en gekke apparaten, beesten, boeken, munten, schilderijen en teke- ningen. Op zondagmiddag leer je ze beter kennen tijdens de workshops voor de hele familie. 

Pieter Vermeulen
Het Pieter Vermeulen Museum is een kindvriendelijk museum en het centrum voor natuur- en milieueducatie. Jaarlijks is er een wisselende tentoonstelling rond een actueel natuur-milieu-klimaat-thema, met een echt doe- en ontdek- karakter. Wekelijks zijn er knutselworkshops en door het jaar heen worden allerlei activiteiten georganiseerd, zowel in het museum als op locatie. Het Pieter Vermeulen Museum heeft ten behoeve van het basis- en voortgezet onderwijs als Natuur- en Milieu Educatie centrum (NME-centrum) een uitge- breid aanbod van lespakketten en leskisten ontwikkeld. Daarnaast biedt het museum verschillende workshops en activiteiten op het terrein van duurzaam- heids- en erfgoed-educatie aan aan zowel educatieve instellingen als individuele bezoekers. pietervermeulenmuseum.nl

ABC Architectuurcentrum
Het ABC is een lokaal architectuurcentrum en leuk voor jong en oud. In het ABC Architectuurcentrum Haarlem kunnen kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) zich helemaal uitleven met maar liefst 60.000 LEGO steentjes. Laat je inspireren door wat je in de tentoonstellingen hebt gezien, door de bouwwerken van andere kinderen of van alle mooie bouwsels in Haarlem. Het ABC heeft als doel het bevorderen van de belangstelling voor de gebouwde omgeving in Haarlem en de regio Kennemerland. Het ABC heeft wel 6 tentoonstellingsruimten. Hierdoor kunnen veel wisselende exposities worden getoond. Daarbij is er ook een tuinzaal en een winkel met designartikelen en architectuurboeken. Meer informatie: architectuurhaarlem.nl

Onze aanraders

Wat is er nog meer te doen?

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand