Blog: The Wardrobe

High-fashionwinkel voor de moderne man

Eigenaar Niels van der Schaaf leunt met de verkoop van zijn luxe mannencollectie voor een belangrijk deel op winkelbeleving. Het rijksmonument waarin The Wardrobe zit, helpt daarbij.

Het historische, van geschiedenis doortrokken pand past naadloos bij het concept van The Wardrobe: het oude in een nieuw jasje steken, op zo’n manier dat het oude op een goede manier behouden blijft. Dat concept zie je ook terug in de naam van de winkel én in de winkelstyling.

Koninklijk tintje
De winkel zit in het pand waar vroeger een landelijk bekende fournituren- en knopenwinkel zat. De knoop in de straatstenen voor de deur herinnert hier nog aan. De Knopenwinkel, zoals de winkel vroeger heette, was ook bekend bij het koningshuis. Dat koninklijke tintje komt terug in de naam van de winkel. ‘The Wardrobe’ is een verwijzing naar de kast waar koningen in de middeleeuwen hun mantel bewaarden.

“Als je geld uitgeeft, wil je dat in zo’n pand doen.”

Alles dichtbij
De winkelstyling doet Niels zelf. Zijn rekken laat hij maken door een ijzerboer in Rotterdam, die hij een tekening geeft van hoe hij het hebben wil. Ook vrienden en familie helpen mee met de inrichting. Aan de muur hangen foto’s van een bevriende fotograaf. Door de styling van de winkel dichtbij te houden, blijft het ‘eigen’. Zo wil Niels voorkomen dat The Wardrobe een ‘prefab winkel’ wordt. Niels: “The Wardrobe moet een plek zijn waar mensen zich ‘lekker voelen’”.

Niets blijft hetzelfde
Naast fotografie vind je in de winkel nog meer kunst. Achterin de winkel staat de ‘Smoke Chair’ van de Nederlandse ontwerper Maarten Baas. De zwarte stoel van verbrand hout, die als een koninklijke zetel de winkel siert, vertegenwoordigt op een prachtige manier het verhaal van The Wardrobe: niets blijft hetzelfde, alles verandert. Zo ook de moderne edelman, die zich door een nieuwe outfit van The Wardrobe een compleet ander persoon voelt.

Laag voor laag afpellen
De winkel heeft nóg een link met de middeleeuwen: onder het pand zit een kelder uit 1500. Door een deel van de vloer te vervangen door een glazen plaat, is deze kelder zichtbaar voor het winkelend publiek. Eén van de authentieke elementen die Niels heeft blootgelegd, en die klanten verrast. Niels houdt ervan de winkel laag voor laag af te pellen, zodat het oude zichtbaar wordt. Zo kwam er onder het pleisterwerk een prachtige bakstenenmuur tevoorschijn, en bleek er boven de deur naar de keuken een bovenlicht met glas-in-lood te zitten.

“Voetballers, zakenmannen, chirurgen: iedereen voelt zich hier thuis.”

Meer informatie over The Wardrobe