Zuiderhofje

Het Zuiderhofje werd gesticht door de doopsgezinde Jacques van Damme en zijn vrouw Elisabeth Blinckvliet in 1640.
INFORMATIE
Het Zuiderhofje werd gesticht door de doopsgezinde Jacques van Damme en zijn vrouw Elisabeth Blinckvliet in 1640.

Zij gaven in hun testament opdracht voor de bouw van een hofje voor veertien doopsgezinde vrouwen, maar legden daarbij ook vanuit hun doopsgezinde overtuiging vast, dat hun naam niet aan het hofje verbonden mocht worden. Daarom werd het Zuiderhofje vernoemd naar de straat waar het hofje zich bevindt, de Zuiderstraat in Haarlem.

Doopsgezinde Gemeente

Het Zuiderhofje is sinds 1784 geheel zelfstandig. Het wordt bestuurd door regenten en regentessen, die het (financiële) beleid bepalen en zorgen voor onderhoud van de woningen. Alle regenten vanaf 1784 zijn op naambordjes genoemd, in de met goudleer behangen regentenkamer.

Herbouwen

In 1891 moest het Zuiderhofje geheel worden herbouwd. Aan de straatzijde kwam een nieuw hoofdgebouw met vier woningen, een woning voor de opzichteres, een regentenkamer en aan beide zijden van de binnentuin ieder vijf woningen. In totaal is er nog altijd plaats voor veertien bewoonsters.

Verdwijnen

Bijna was het Zuiderhofje in de jaren vijftig verdwenen. Het gemeentebestuur had destijds plannen om het gehele gebied tussen Raaks en Doelen te renoveren. Daardoor zou het Zuiderhofje moeten wijken. Het gemeentebestuur besloot toch het Zuiderhofje te behouden, waardoor het nog altijd bestaat.

WANNEER

Neem contact op met de locatie voor de openingstijden.

Menu

Selecteer taal:

Nederlands

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand