Search
Close this search box.

Zuiderhofje

Het Zuiderhofje werd gesticht door de doopsgezinde Jacques van Damme en zijn vrouw Elisabeth Blinckvliet in 1640.

Meer over Zuiderhofje

Zij gaven in hun testament opdracht voor de bouw van een hofje voor veertien doopsgezinde vrouwen, maar legden daarbij ook vanuit hun doopsgezinde overtuiging vast, dat hun naam niet aan het hofje verbonden mocht worden. Daarom werd het Zuiderhofje vernoemd naar de straat waar het hofje zich bevindt, de Zuiderstraat in Haarlem.

Doopsgezinde Gemeente

Het Zuiderhofje is sinds 1784 geheel zelfstandig. Het wordt bestuurd door regenten en regentessen, die het (financiële) beleid bepalen en zorgen voor onderhoud van de woningen. Alle regenten vanaf 1784 zijn op naambordjes genoemd, in de met goudleer behangen regentenkamer.

Herbouwen

In 1891 moest het Zuiderhofje geheel worden herbouwd. Aan de straatzijde kwam een nieuw hoofdgebouw met vier woningen, een woning voor de opzichteres, een regentenkamer en aan beide zijden van de binnentuin ieder vijf woningen. In totaal is er nog altijd plaats voor veertien bewoonsters.

Verdwijnen

Bijna was het Zuiderhofje in de jaren vijftig verdwenen. Het gemeentebestuur had destijds plannen om het gehele gebied tussen Raaks en Doelen te renoveren. Daardoor zou het Zuiderhofje moeten wijken. Het gemeentebestuur besloot toch het Zuiderhofje te behouden, waardoor het nog altijd bestaat.

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand