Zoek
Sluit dit zoekvak.

Traiteur Olivijn

Het verhaal over een kroket, plezier en ondernemerschap. En hoe we dat succes voortzetten in een blijvende traiteurwinkel.

Meer over Traiteur Olivijn

De lekkerste winkel van Haarlem

Traiteur Olivijn is het eigenwijze zusje van restaurant-galerie Olivijn. Het echtpaar Menno Post en Saskia de Wal Post openden hun restaurant in de zomer van 2018. Al na 5 maanden werd het bekroond met een Michelinster. Hij is de ervaren Meesterkok en zij is de awardwinning foodfotograaf.

Haarlemse Kroket

Het begon allemaal met de kroket. Begin 2021 was Menno op zoek naar meer plezier, zocht een gebaksvitrine en vond een snack-automatiek. Hij besloot kroketten te gaan maken. Niet zomaar kroketten maar kroketten van rijke kreeft en verse truffel. Dit werd opgepikt door de landelijke media en Olivijn verscheen op RTL Nieuws, RTV NH, Q-music en de grote dagbladen schreven erover. Het was zo’n ongekend groot succes dat er mensen uit heel Nederland speciaal naar Haarlem kwamen om een kroketje te trekken.

Ondernemerschap

Corona bracht dus ook veel goeds. Menno en Saskia hebben de crisis overleefd met positiviteit, creativiteit en innovatie. Ze lieten op Instagram vooral zien wat wat er wél mogelijk was. Daar waar de restricties van de overheid kwamen en terrassen niet open mochten, liet Saskia zien waar je in Haarlem – aan het water bijvoorbeeld – wel lekker kon zitten om rustig van je kroket te genieten.

Ze zagen de gouden kansen, grepen deze met beide handen aan om vervolgens heel snel te schakelen en het uit te voeren. “Menno ziet de vonkjes en weet er vuurwerk van te maken” zei Saskia in een interview. Het heeft hen betere ondernemers gemaakt en zijn als echtpaar nog sterker geworden. Ze hebben het lef en het vertrouwen om het succes van de kroketterie voort te zetten in een blijvende winkel in de Gierstraat.

Kroketten, kaviaar en kunst

De winkel verkoopt delicatessen, foodart en ook exclusieve producten die voor de particulier bijna niet te verkrijgen zijn. Als enige winkel in Nederland verkopen ze het gastronomische bier Vuurzee; een blonde triple waarbij champagnegist en Pinot Noir druif is toegevoegd. Ook verkopen ze de lekkerste producten van eigen vertrouwde leveranciers van het restaurant zoals het brood van Vlaamsch Broodhuys en de kazen van Bourgondisch Lifestyle. Ook vind je bij de traiteur de gietijzeren pannen waarmee ze thuis graag koken: gerecyclede pannen die gemaakt zijn van oude fietsen en treinrails.

Succes delen

Daarnaast biedt de winkel een podium voor Haarlemse ambachtslieden zoals de bonbons van fooddesigner Anne Fleur Sanders, de sieraden met olivijn edelstenen van voormalig rechter Ariane Medze, de charcuterie van de Familie Cordemeijer en de handgemaakte koksmessen van Caspar Verheijen die nota bene achter het restaurant woont. Het zijn allemaal mensen met een uniek verhaal die hun hart volgen om datgene te doen waar ze echt heel blij van worden.

Alle producten in de winkel zijn zorgvuldig geselecteerd. Daarom vind je in de winkel geen overvolle schappen en eindeloze variaties. Er is heel bewust gekozen voor alleen het allerlekkerste en die dingen waar zij zelf enthousiast van worden.

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand