Teylers Museum

Spaarne

16

2011 CH

HAARLEM

TEL: 023 516 0960
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Over ons
Ontdek wonderen van kunst en wetenschap in het oudste en mooiste museum van Nederland!

In het historische gebouw van Teylers vind je kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten.

De meer dan twee eeuwen oude Ovale Zaal is een bezienswaardigheid van wereldformaat.

In de moderne zalen organiseert het museum telkens grote en kleinere tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Kijk in de agenda voor de actuele tentoonstellingen en publieksactiviteiten.

Pieter Teylers Huis

Teylers Museum heeft een nieuwe vleugel: Pieter Teylers Huis, het voormalige woonhuis van de grondlegger van het museum. Wees te gast in dit unieke, prachtig gerestaureerde Rijksmonument, waarvan enkele ruimtes behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de 18de eeuw. Ontdek in de kamers op de begane grond meer over de dromen van Pieter Teyler en hoe actueel die nog zijn.

Pieter Teyler en Teylers Museum

Pieter Teyler (1702-1778) was een rijke Haarlemse ondernemer. Uit zijn nalatenschap werd Teylers Museum gebouwd, dat in 1784 opende en toen nog alleen bestond uit de Ovale Zaal. Via de indrukwekkende, lange marmeren gang van Teylers voormalige woonhuis betraden bezoekers de Ovale Zaal en verwonderden zich over de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen en de kunst van dat moment.

Huis van de Verlichting

Pieter Teyler was een aanhanger van de Verlichting. Hij geloofde dat ieder mens het recht had te streven naar vrijheid en geluk en dat de wereld daardoor een betere plek zou worden. Hij zag daarin een grote rol voor kunst en wetenschap. Ontdek wat Teylers gedachtegoed voor jou betekent en hoe zijn dromen leidden tot het ontstaan van het oudste museum van Nederland.

Miniatuurhuis

Bekijk ook het miniatuurhuis, pronkstuk in Pieter Teylers Huis! Het is een exacte reconstructie in 3d van het huis (schaal 1:12), zoals het eruitzag op Pieter Teylers sterfdag.

Een bezoek aan Pieter Teylers Huis is inbegrepen bij het entreekaartje voor Teylers Museum.

Bekijk Haarlem Tickets voor entreetickets van musea, attracties en culturele instellingen

Openingstijden
Zondag
10:00 – 17:00 uur
Dinsdag
10:00 – 17:00 uur
Woensdag
10:00 – 17:00 uur
Donderdag
10:00 – 17:00 uur
Vrijdag
10:00 – 17:00 uur
Zaterdag
10:00 – 17:00 uur
Locatie
Bekijk alle media

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand