Zoek
Sluit dit zoekvak.

Teylers Museum

Het oudste museum van Nederland heeft zijn bestaan te danken aan de erfenis van koopman en bankier Pieter Teyler van der Hulst. Als man van de verlichting liet hij zijn geld na ter bevordering van kunst en wetenschap.

Meer over Teylers Museum

Teylers Museum: het oudste museum van Nederland

Teylers opende zijn deuren in 1784 en is nu bekend als het oudste museum van Nederland. Eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen: de collectie is uniek in de wereld.

Hier werden kunst en wetenschap gestimuleerd, de aarde en het leven in kaart gebracht en nieuwe ontdekkingen gedaan. Teylers was én is een plek om je eindeloos te verwonderen. Niet alleen over de collectie, maar ook over de zalen en hun inrichting. Het gebouw is een museumstuk op zich, een tijdmachine, met in het hart de Ovale Zaal. 

In de moderne vleugel zijn steeds wisselende tentoonstellingen. Soms over kunst, soms over wetenschap. In het oude laboratorium van Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz kun je in het weekend de locatietheatervoorstelling De Lorentz Formule bezoeken. In de voetsporen van professor Einstein en Lorentz en zie je Teylers topstuk, de Grote Elektriseermachine, tot leven komen.

Pieter Teyler

Teylers dankt zijn bestaan aan Pieter Teyler (1702-1778), een rijke Haarlemmer. Als man van de Verlichting vond hij het belangrijk om kennis over kunst en wetenschap onder burgers te verspreiden voor een betere maatschappij. Met het fortuin dat hij naliet kon het museum in fasen worden gebouwd en de collecties aangekocht. Neem ook een kijkje in Pieter Teylers woonhuis. Dit unieke Rijksmonument opende eind 2021 na een grondige restauratie voor bezoekers, als nieuwe vleugel aan het museum. 

Bezoek het Teylers Museum met je City Card

Om deze locatie te bezoeken met je City Card is het niet nodig een tijdslot te reserveren. Zorg er wel voor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek.

Bekijk Haarlem Tickets voor entreetickets van musea, attracties en culturele instellingen.

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand