Taverne De Waag

Taverne de Waag is gevestigd in een historisch pand "De Waag". Prachtig gelegen aan het Spaarne, in het centrum van Haarlem.
INFORMATIE
Taverne de Waag is gevestigd in een historisch pand "De Waag". Prachtig gelegen aan het Spaarne, in het centrum van Haarlem.

Er is bijna altijd wat te doen op het gebied van muziek, poezie, filosofie en niet in de laatste plaats de culinaire hoogstandjes die de smaakpapillen doen jubelen. Met zonnig weer is het heerlijk toeven op het riante terras, een paar meter daar vandaan kun je met een boot aanleggen en de ondergrondse parkeergarage heeft zijn ingang voor de deur. Taverne de Waag verzorgt ook boottochten.

Monumentaalpand:

De voormalige waag op de hoek van de Damstraat en het Spaarne werd in 1597-1599 gebouwd, waarschijnlijk onder supervisie van Lieven de Key, naar het ontwerp van Cornelis Cornelisz en Willem Thybaut. Het gebouw in renaissancestijl heeft twee bijna identieke gevels van Naamse steen met rondboog- en kruisvensters, het wapen van Holland aan de Damstraatzijde en aan de Spaarnezijde het wapen van Haarlem, die duiden op de overheidsfunctie van dit gebouw.

Tot 1915 was op de begane grond de waag gevestigd, terwijl op de verdiepingen lange tijd gildekamers waren. Tegenwoordig is op de begane grond een café gevestigd en op de eerste etage zetelt kunstenaarsvereniging KZOD.

WANNEER

Menu

Selecteer taal:

Nederlands

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand