Stadskweektuin NME Haarlem

Leonard Springer, een bekende tuinarchitect uit het begin van de 20e eeuw, heeft de Stadskweektuin tussen 1910 en 1912 aangelegd. In de Stadskweektuin groeien vele soorten inheemse en exotische planten en bomen.
INFORMATIE
Leonard Springer, een bekende tuinarchitect uit het begin van de 20e eeuw, heeft de Stadskweektuin tussen 1910 en 1912 aangelegd. In de Stadskweektuin groeien vele soorten inheemse en exotische planten en bomen.

De tuin bevat een rijke stinzeflora. De Stadskweektuin wordt veel gebruikt voor het geven van educatieve lessen aan scholen, tuinclubs en anderen die interesse hebben in alles wat groeit en bloeit, daarnaast is de tuin toegankelijk voor publiek.

Ruïne Huis Ter Kleef In de Stadskweektuin ligt de ruïne van het vroegere Huis Ter Kleef. Tijdens het beleg van Haarlem in 1572-1573 was dit het hoofdkwartier van de Spanjaarden. Na het beleg besloot de Spaanse bevelvoerder Don Frederik het Huis Ter Kleef op te blazen. Hij wilde hiermee voorkomen dat de Geuzen het kasteel zouden gebruiken als uitvalsbasis om de stad te heroveren op de Spanjaarden. Van het kasteel is nu nog weinig te zien aangezien de ruïne onder een beschermende zandlaag ligt waarop beplanting is aangebracht.

Torentje Ter Kleef Het Torentje Ter Kleef dateert uit de 16e eeuw. Het gebouw was oorspronkelijk een kaatsbaan. Later werd het een boerderij. In het begin van de 20e eeuw werd in dit gebouw het kantoor van de kweektuin gevestigd. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als kantine voor de medewerkers van de gemeente. In de avonduren maken natuur- en milieuorganisaties er gebruik van.

Gemeentelijke kwekerij In 1910 vestigde de gemeente een gemeentelijke kwekerij aan de Kleverlaan: de Stadskweektuin. Na een reorganisatie in 2005 zijn de activiteiten van deze kwekerij voor een groot deel beëindigd.

Dierenweide In de Stadskweektuin is ook een dierenweide aanwezig met geiten, konijnen, kippen, pauwen en een kleine volière.

Speeltuintje Voor de kleuters is er naast de dierenweide een klein speeltuintje met een glijbaan en wiptoestelletjes.

Tropische kas Hier groeien vele bloeiende tropische planten zoals citrus- en bananenbomen, exotische plantensoorten, schildpaddenvijver en cactustuin met metershoge cactussen.

Evenementen:

Naast de wekelijkse workshops die worden verzorgt, vindt er tweejaarlijks ook een grote markt plaats. 

* In april vindt jaarlijks het grote Voorjaarsevenement plaats. Je kunt hier terecht voor een breed aanbod aan planten, heesters, zaden, materialen en onderhoudsproducten voor zowel de (moes)tuin als het balkon.

* In oktober vindt het jaarlijkse Herfstevenement in en voor de kassen van de Haarlemse Stadskweektuin plaats. Het is in de vorm van een markt en er zijn enkele kinderactiviteiten. Een evenement voor het hele gezin. 

Toegang voor een bezoek aan de Stadskweektuinen en de evenementen is gratis. 

WANNEER
Maandag
08:30 – 17:00 uur
Dinsdag
08:30 – 17:00 uur
Woensdag
08:30 – 17:00 uur
Donderdag
08:30 – 17:00 uur
Vrijdag
08:30 – 17:00 uur
Zaterdag
10:00 – 17:00 uur
Zondag
10:00 – 17:00 uur

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand