Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stadskweektuin NME Haarlem

Leonard Springer, een bekende tuinarchitect uit het begin van de 20e eeuw, heeft de Stadskweektuin tussen 1910 en 1912 aangelegd. In de Stadskweektuin groeien vele soorten inheemse en exotische planten en bomen.

Meer over Stadskweektuin NME Haarlem

De tuin bevat een rijke stinzeflora. De Stadskweektuin wordt veel gebruikt voor het geven van educatieve lessen aan scholen, tuinclubs en anderen die interesse hebben in alles wat groeit en bloeit, daarnaast is de tuin toegankelijk voor publiek.

Ruïne Huis Ter Kleef In de Stadskweektuin ligt de ruïne van het vroegere Huis Ter Kleef. Tijdens het beleg van Haarlem in 1572-1573 was dit het hoofdkwartier van de Spanjaarden. Na het beleg besloot de Spaanse bevelvoerder Don Frederik het Huis Ter Kleef op te blazen. Hij wilde hiermee voorkomen dat de Geuzen het kasteel zouden gebruiken als uitvalsbasis om de stad te heroveren op de Spanjaarden. Van het kasteel is nu nog weinig te zien aangezien de ruïne onder een beschermende zandlaag ligt waarop beplanting is aangebracht.

Torentje Ter Kleef Het Torentje Ter Kleef dateert uit de 16e eeuw. Het gebouw was oorspronkelijk een kaatsbaan. Later werd het een boerderij. In het begin van de 20e eeuw werd in dit gebouw het kantoor van de kweektuin gevestigd. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als kantine voor de medewerkers van de gemeente. In de avonduren maken natuur- en milieuorganisaties er gebruik van.

Gemeentelijke kwekerij In 1910 vestigde de gemeente een gemeentelijke kwekerij aan de Kleverlaan: de Stadskweektuin. Na een reorganisatie in 2005 zijn de activiteiten van deze kwekerij voor een groot deel beëindigd.

Dierenweide In de Stadskweektuin is ook een dierenweide aanwezig met geiten, konijnen, kippen, pauwen en een kleine volière.

Speeltuintje Voor de kleuters is er naast de dierenweide een klein speeltuintje met een glijbaan en wiptoestelletjes.

Tropische kas Hier groeien vele bloeiende tropische planten zoals citrus- en bananenbomen, exotische plantensoorten, schildpaddenvijver en cactustuin met metershoge cactussen.

Evenementen:

Naast de wekelijkse workshops die worden verzorgt, vindt er tweejaarlijks ook een grote markt plaats. 

* In april vindt jaarlijks het grote Voorjaarsevenement plaats. Je kunt hier terecht voor een breed aanbod aan planten, heesters, zaden, materialen en onderhoudsproducten voor zowel de (moes)tuin als het balkon.

* In oktober vindt het jaarlijkse Herfstevenement in en voor de kassen van de Haarlemse Stadskweektuin plaats. Het is in de vorm van een markt en er zijn enkele kinderactiviteiten. Een evenement voor het hele gezin. 

Toegang voor een bezoek aan de Stadskweektuinen en de evenementen is gratis. 

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand