Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdekplek Haarlem

Op de Ontdekplek kunnen kinderen uit een honderdtal technische activiteiten kiezen variërend van metselen met kleine steentjes tot het maken van een soort eigen mecano, waarvan de producten mee naar huis genomen kunnen worden.

Meer over Ontdekplek Haarlem

De kinderen melden zich bij een balie, zeggen wat ze willen doen en krijgen gelijk de benodigde materialen mee. De keuzemogelijkheden worden duidelijk gemaakt door getekende voorbeelden aan de wand of activiteiten van andere kinderen. De meeste Ontdekplekken hebben een zo laag mogelijke entreeprijs om geen kinderen uit te sluiten. De begeleiding wordt verzorgd door een beroepskracht en vrijwilligers, die een training gevolgd hebben.De stichting Ontdekplek stelt zich ten doel om belangstelling voor techniek te wekken bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Techniek speelt een grote rol in de samenleving, vrijwel al ons handelen wordt erdoor beïnvloed. Hoe wij wonen, ons verplaatsen, vrije tijd doorbrengen en werken. Veel beroepen zijn technisch van aard en kinderen moeten al vroeg keuzen maken die medebepalend zijn voor latere beroepsmogelijkheden. Om deze keuze verantwoord te laten zijn moet er al in een vroeg stadium kennis gemaakt zijn met techniek. Bovendien is het zonde om technici uit het buitenland te halen, om nog maar te zwijgen van al het vrouwelijk talent dat verloren gaat, alleen omdat meisjes niet of nauwelijks met techniek in aanraking zijn gekomen. En als zij al een technische opleiding volgen haken ze vaak af omdat mannen niet gewend zijn om basis van gelijkwaardigheid met vrouwen te werken. Of zoals een Amerikaanse onderzoekster het omschreef: “The boys do the work and the girls keep the notes”. Naast doelstellingen van economische en emancipatorische aard zijn er natuurlijk ook doelstellingen van pedagogische aard. De ontwikkeling van het denken van kinderen ontwikkelt zich op een drietal niveaus, een praktisch, een verbaal en een theoretisch niveau. Tussen de eerste en de laatste bestaat geen directe relatie, waardoor het theoretisch denken zijn betekenis voor het praktisch denken en handelen kan verliezen. Theoretische kennis kan op waarde getoetst worden door dit terug te voeren tot praktisch handelen. Techniek wordt zo een middel om kennis te begrijpen. Daarnaast biedt techniek vele mogelijkheden voor niet-taalgebonden onderwijs en activiteiten. En heeft mede daardoor een positief effect op zelfbeeld en zelfvertrouwen van allochtone en minder taalvaardige kinderen. En ook hoogbegaafde kinderen kunnen met aangepaste uitdagingen met techniek aan de slag.

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand