Noord-Hollands Archief (Janskerk)

"Het Noord-Hollands Archief is hét informatiecentrum voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden."

De totale collectie telt ruim 45 kilometer aan (historische) documenten. Iedereen is welkom voor onderzoek en publieksactiviteiten, zoals tentoonstellingen en lezingen.

Het Noord-Hollands Archief is er voor wie wil weten hoe het was!

Over het pand

Van 1318 tot 1625 was de Janskerk in handen van de Johannieter Orde, een Europese orde, die in 1099 ontstond tijdens de eerste kruistocht. In 1113 erkende paus Paschalis II de orde. Drieëntwintig jaar later, in 1136, werd de orde ook een militaire orde, belast met de beveiliging en bewaking van de route naar Jeruzalem, en in 1291, toen alle kruisvaarders werden verdreven uit het Heilige Land vestigde de orde zich eerst op Rhodos, en later in 1530, definitief op Malta. Omdat de orde in feite een militaire orde was, zijn alle termen ook militair van aard. Het klooster dat zich in Haarlem vestigde heette dan ook de Commanderij, en stond onder bestuur van de Balije in Utrecht. Tot 1625 bleef de commanderij bestaan, het jaar waarin de laatste commandeur Andries van Souwen is overleden. Het kloosterbezit ging dan in stadshanden over. Sinds 1936 is in de Janskerk het Noord-Hollands Archief gevestigd.

Bezoek  Noord-Hollands Archief (Janskerk)

Locatie en contact

Faciliteiten en voorzieningen

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand