Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mixed Hockeyclub Houdt Braef Standt

HBS staat voor Houdt Braef Standt. En dit doen wij als club al meer dan 100 jaar! HBS is een van de vele topclubs in Nederland. Zeker de jeugd van HBS speelt altijd in de hoogste regionen. Wij zijn een grote en bloeiende vereniging met zo’n 1.400 leden. Ons prachtige complex ‘Bleek en Berg’ ligt aan de voet van de Bloemendaalse duinen. Hier beschikken we over drie kunstgrasvelden (2 water, 1 zand), een kwart inspeel/waterveld, twee grasvelden en een zeer sfeervol clubhuis. Hou je van hockey en van gezelligheid, kom dan zeker een keer bij ons kijken op de Bergweg in Bloemendaal!

Meer over Mixed Hockeyclub Houdt Braef Standt

Het was in 1919 dat leerlingen van de toenmalige HBS in Haarlem onder leiding van hun sportleraar een hockeyclubje oprichtten en hun eerste wedstrijd tegen Bloemendaal speelden. Zij speelden met 10 man, bij gebrek aan een elfde lid. De letters van hun school gebruikten zij voor hun clubnaam. De contributie was 35 cent.

Een twintigtal dames vormt in 1927 het eerste HBS-damesteam. Een jaar later werd HBS Koninklijk goedgekeurd en lid van de KNHB. Ook wordt het eerste eigen clubhuis gebouwd voor 750 gulden. Bij gebrek aan stromend water, halen de dames bij toerbeurt water bij de boer. De behuizing in 1933 naar Bleek en Berg brengt hier verandering in. De club telt dan meer dan honderd leden.

Pionieren

De vereniging heeft in haar geschiedenis vele malen een pioniersfunctie vervuld. Zo was HBS een van de grote voorvechters van het zaalhockey in de jaren 70. Ook startte het als een van de eerste clubs in 1973 met speel-oefen-groepjes voor zeven en achtjarigen. Hier zal later het ‘minihockey’ uit voortkomen. Eind jaren ’80 pioniert HBS op het gebied van trimhockey. Een aantal jaar na de introductie van de G-hockeycompetitie door de KNHB, start HBS in 2011 met vier kinderen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot twee voltallige G-teams.

Combinatie van prestatie en plezier

HBS is een vereniging waar altijd een gezond spanningsveld is gebleven tussen het ‘presteren’ en het ‘plezier naast het hockey’. Dit is misschien ook de reden waarom zovele oud-leden vaak na jarenlange omzwervingen toch weer bij ‘hun club’ terugkeren. Een club die, naast het hockey, al vanaf de jaren ’20 bekend staat om haar grote toernooien, zowel op het veld als in de zaal, de vele feesten en evenementen.

Kenmerkend voor de club is ook de grote aandacht voor jeugdhockey, een belangrijke factor voor de enorme groei in leden van de laatste jaren. Met name de E- en F-jeugd is al jarenlang het paradepaardje van de vereniging. Bij de ABCD-jeugd kan HBS zich meten met de top in Noord-Holland.

 

HBS is al meer dan honderd jaar een vereniging vol ambitie, die een belangrijke sport- en recreatiefunctie in de regio vervult.

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand