KoepelKathedraal

"Een unieke kathedraal die samen met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg tot de top vijf van belangrijkste kerken ter wereld behoort gebouwd"

Het machtige gebouw is ontworpen door Joseph Cuypers en is zelfs groter dan de Dom van Keulen. Het telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als neo-gotiek, neo-romaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School.

Meer dan 50 belangrijke Nederlandse kunstenaars hebben aan dit gebouw meegewerkt, waaronder Jan Toorop, Han Bijvoet en Mari Andriessen. Tijdens de laatste restauratie (2004-2019) zijn nieuwe eigentijdse kunstwerken toegevoegd van Jan Dibbets (glas-in-loodramen), Marc Mulders (o.a. glaspanelen in de doopkapel) en Gijs Frieling (glasmozaïek).

KathedraalMuseum

Het museum bevat bijzondere kunstschatten waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk van Lodewijk Napoleon met een steeds wisselde tentoonstelling. Het museum bevindt zich in de crypte onder het hoogkoor en omvat een grote, sfeervol ingerichte tentoonstellingszaal waar de werken volledig tot hun recht komen.

Torens beklimmen

Via spannende spiltrappen klim je steeds hoger door de torens naar het licht waar het allermooiste uitzicht op je wacht. Onderweg kom je langs ruimtes met exposities over architectuur of kunst maar ook langs enorme kerkklokken die om het half uur slaan (oren dicht!). Op 60 meter hoogte geniet je van het uitzicht op de binnenstad en van de koperen Jugendstil-koepel, maar ook van de duinen en de zee die binnen handbereik lijken. Bij helder weer zie je zelfs Amsterdam, Alkmaar en Leiden. Onvergetelijk!

Orgelconcerten

In de zomer kun je elke maandagavond ( laatste 5 september 2022) luisteren naar organisten uit binnen- en buitenland die dan spelen op het grootste orgel van Nederland. Kijk voor meer informatie op de website: https://www.koepelkathedraal.nl/wat-is-er-te-zien/orgels/

Audiotour

Met de gratis audiotour ontdek je allerlei verborgen verhalen over de geschiedenis van de kathedraal, de kunst die je overal tegenkomt en de verschillende bouwstijlen.

(Ingang aan Bisschop Bottemanneplein.)

Bekijk Haarlem Tickets voor entreetickets van musea, attracties en culturele instellingen

Bezoek  KoepelKathedraal

Locatie en contact

Faciliteiten en voorzieningen

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand