Zoek
Sluit dit zoekvak.

KoepelKathedraal

Een unieke kathedraal die samen met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg tot de top vijf van belangrijkste kerken ter wereld behoort gebouwd tussen 1850 en 1950.

Meer over KoepelKathedraal

Het machtige gebouw is ontworpen door Joseph Cuypers en is zelfs groter dan de Dom van Keulen. Het telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als neo-gotiek, neo-romaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School.

Meer dan 50 belangrijke Nederlandse kunstenaars hebben aan dit gebouw meegewerkt, waaronder Jan Toorop, Han Bijvoet en Mari Andriessen. Tijdens de laatste restauratie (2004-2019) zijn nieuwe eigentijdse kunstwerken toegevoegd van Jan Dibbets (glas-in-loodramen), Marc Mulders (o.a. glaspanelen in de doopkapel) en Gijs Frieling (glasmozaïek).

KathedraalMuseum

Het museum bevat bijzondere kunstschatten waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk van Lodewijk Napoleon met een steeds wisselde tentoonstelling. Het museum bevindt zich in de crypte onder het hoogkoor en omvat een grote, sfeervol ingerichte tentoonstellingszaal waar de werken volledig tot hun recht komen.

Torens beklimmen

Via spannende spiltrappen klim je steeds hoger door de torens naar het licht waar het allermooiste uitzicht op je wacht. Onderweg kom je langs ruimtes met exposities over architectuur of kunst maar ook langs enorme kerkklokken die om het half uur slaan (oren dicht!). Op 60 meter hoogte geniet je van het uitzicht op de binnenstad en van de koperen Jugendstil-koepel, maar ook van de duinen en de zee die binnen handbereik lijken. Bij helder weer zie je zelfs Amsterdam, Alkmaar en Leiden. Onvergetelijk!

Orgelconcerten

In de zomer kun je elke maandagavond ( laatste 5 september 2022) luisteren naar organisten uit binnen- en buitenland die dan spelen op het grootste orgel van Nederland. Kijk voor meer informatie op de website: https://www.koepelkathedraal.nl/wat-is-er-te-zien/orgels/

Audiotour

Met de gratis audiotour ontdek je allerlei verborgen verhalen over de geschiedenis van de kathedraal, de kunst die je overal tegenkomt en de verschillende bouwstijlen.

(Ingang aan Bisschop Bottemanneplein.)

Bekijk Haarlem Tickets voor entreetickets van musea, attracties en culturele instellingen

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand