Zoek
Sluit dit zoekvak.

KathedraalMuseum

Op 25 maart 2015 werd het KathedraalMuseum te Haarlem officieel geopend door de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, de heer J.W. Remkes.

Meer over KathedraalMuseum

Het museum is de voortzetting van de Schatkamer van de Nieuwe Bavo, die heeft bestaan van 1973 tot 2009, en was gevestigd in de relatief kleine Bisschoppelijke Sacristie. De nieuwe museumruimte omvat vooralsnog een grote, sfeervol ingerichte tentoonstellingszaal, pal onder het hoogkoor en is toegankelijk via de kathedraal. Op den duur zal uitbreiding volgen in de ruimtes onder de kooromgang en de straalkapellen.

De collectie van het museum bevat bijzondere kunstschatten als schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk. Een bijzonder onderdeel daarvan wordt gevormd door inventarisonderdelen uit de kapelruimte van koning Lodewijk Napoleon zoals die ooit was ingericht in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Een aantal bijzondere liturgische gewaden uit de middeleeuwen en later, met daarop geborduurde bijbelse taferelen, staat permanent opgesteld in hoge vitrines in de kooromgang. Bovendien biedt het museum met maquettes en ander materiaal toelichting op de bouw en de versiering van de Nieuwe Bavo.

De groei van de collectie en de toename van publiek maakten uitbreiding noodzakelijk. Het KathedraalMuseum is ontwikkeld parallel aan de omvangrijke restauratie van de Nieuwe Bavo. Het ontwerp van het museum is afkomstig van Van Hoogevest Architecten, die ook verantwoordelijk zijn voor de restauratie van de kathedraal.

De realisatie van het Het KathedraalMuseum is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Noord-Holland, de stichting Bonifacius, het VSB-fonds, de Redevco Foundation en de stichting Dioraphte.

Het KathedraalMuseum wordt beheerd door de Commissie Kunstzaken en KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo te Haarlem. 

Voorzitter, tevens conservator van het KathedraalMuseum is André Numan.

(Ingang aan Bisschop Bottemanneplein.)

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand