Hofje van Willem van Heijthuijsen

"Gesticht in 1650 door Willem van Heijthuijsen. Dit Haarlemse hofje ligt buiten de vroegere stadsmuren aan de rand van de Haarlemmerhout. Daar bezat de stichter de buitenplaats Middelhout."

In 1636 bepaalde hij in zijn testament dat daar na zijn dood een hofje moest worden gesticht. Na zijn dood in 1650 werd de bouw van het hofje gerealiseerd. Er kwamen zes woningen die dubbel bewoond werden zodat er plaats kwam voor twaalf mannen en vrouwen. Maar het duurde niet lang of ook dit hofje werd uitsluitend door vrouwen bewoond. 

In 1756 werd het hofje uitgebreid met vijf woningen langs een straatje aan de noordkant dat de Heijthuijsenweg is gaan heten.

Aan de Kleine Houtweg is het verhoogde middendeel en de laagbouw tot de ingangspoort nog een deel van het oorspronkelijke buitenhuis. Rechts van de ingangspoort was vroeger de regentenkamer. Daar heeft lange tijd een portret van de stichter, geschilderd door Frans Hals, gehangen. Omdat het in slechte staat verkeerde werd het in 1869 voor 4124 gulden verkocht aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Van het schilderij is eerst een kopie gemaakt.

Na de renovatie van 1985 bestaat het hofje uit tien kleine eenpersoons woningen. Deze zijn alle verschillend, maar aangepast aan de tegenwoordige eisen. In 2003 is van twee huisjes aan de donkere binnenstraat één woning gemaakt.

De negen huisjes worden verhuurd aan vrouwen én mannen.

De verschillende hofjes van Haarlem zijn vanwege de huidige maatregelen momenteel niet te bezoeken. 

Bezoek  Hofje van Willem van Heijthuijsen

Locatie en contact

Faciliteiten en voorzieningen

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand