Hofje van Bakenes (Bakenesserkamer)

"Het hofje De Bakenesserkamer is het oudste nog bestaande hofje in Nederland en werd in 1395 door de weduwe van Dirck van Bakenes gesticht."

Het hofje was bedoeld voor alleenstaande, oude vrouwen die niet zelfstandig konden wonen. Er waren 14 kleine woningen die ‘camers’ werden genoemd. In het hofje is er over de eeuwen heen veel verbouwd. Zo werden twee hofjeswoningen gebruikt om een regentenkamer en keuken te maken. Echter, het historische karakter van het hofje is altijd behouden gebleven. Niet alleen door de mooie gevelsteen, maar onder andere ook door de waterpomp in de binnentuin.

Openingstijden Open Monumentendagen 2023 

Zaterdag 9 september, 10.00 – 17.00 uur

Zondag 10 september, 12.00 – 17.00 uur

 

TIP!

Beide dagen is de poppenkastvoorstelling ‘De schat van Dirck van Bakenes’ te zien. De gordijnen gaan open het spel kan beginnen, maar waar is Jan Klaassen? Dat is een raadsel, net nu Katrijn een raadselachtig briefje heeft gevonden over een schat. Op dat briefje staat een vreemde spreuk. Iets met een acht en twee maal ses? Kom ook meehelpen het raadsel op te lossen en genieten van deze spannende voorstelling.

Geschikt voor kinderen 0-7 jaar Zaterdag: 12:00 / 14:00 / 16:00 uur

Zondag: 13:00 / 15:00 / 16:00 uur

Kaartjes zijn gratis verkrijgbaar bij VVV Haarlem (Grote Markt 2)

Bezoek  Hofje van Bakenes (Bakenesserkamer)

Locatie en contact

Faciliteiten en voorzieningen

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand