Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hofje van Bakenes (Bakenesserkamer)

Het hofje De Bakenesserkamer is het oudste nog bestaande hofje in Nederland en werd in 1395 door de weduwe van Dirck van Bakenes gesticht.

Meer over Hofje van Bakenes (Bakenesserkamer)

Het hofje was bedoeld voor alleenstaande, oude vrouwen die niet zelfstandig konden wonen. Er waren 14 kleine woningen die ‘camers’ werden genoemd. In het hofje is er over de eeuwen heen veel verbouwd. Zo werden twee hofjeswoningen gebruikt om een regentenkamer en keuken te maken. Echter, het historische karakter van het hofje is altijd behouden gebleven. Niet alleen door de mooie gevelsteen, maar onder andere ook door de waterpomp in de binnentuin.

Openingstijden Open Monumentendagen 2023 

Zaterdag 9 september, 10.00 – 17.00 uur

Zondag 10 september, 12.00 – 17.00 uur

 

TIP!

Beide dagen is de poppenkastvoorstelling ‘De schat van Dirck van Bakenes’ te zien. De gordijnen gaan open het spel kan beginnen, maar waar is Jan Klaassen? Dat is een raadsel, net nu Katrijn een raadselachtig briefje heeft gevonden over een schat. Op dat briefje staat een vreemde spreuk. Iets met een acht en twee maal ses? Kom ook meehelpen het raadsel op te lossen en genieten van deze spannende voorstelling.

Geschikt voor kinderen 0-7 jaar Zaterdag: 12:00 / 14:00 / 16:00 uur

Zondag: 13:00 / 15:00 / 16:00 uur

Kaartjes zijn gratis verkrijgbaar bij VVV Haarlem (Grote Markt 2)

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand