Haarlemmer Kweektuin / Huis ter Kleef

"In een kindrijke buurt in Haarlem Noord ligt de Haarlemmer Kweektuin, een 4,2 hectare tellende terrein dat jaarlijks wordt bezocht door 50.000 bezoekers."

Een recreatief stadspark, waar educatie en innovatie rondom duurzaamheid en circulariteit centraal staat.

De Haarlemmer Kweektuin bevindt zich op de grondvesten van de voormalige Stadskweektuin – waar sinds 1909 bomen, struiken, planten en bloemen voor de parken en straten van de gemeente Haarlem werden gekweekt. In lijn met de waarden en activiteiten van de Stadskweektuin, en middels een participatief proces met de Kleverparkbuurt, is in 2013 de Haarlemmer Kweektuin tot stand gekomen. De Kweektuin is een duurzaam stadspark voor en door Haarlemmers, gezamenlijk ontwikkeld en beheerd door de stichting Haarlemmer Kweektuin, de gemeente Haarlem, ondernemers, vrijwilligers en bezoekers.

De Haarlemmer Kweektuin biedt een ecologisch onderhouden park, en kweekt al van jongs af aan het nemen van verantwoordelijkheid en zorg dragen voor onze omgeving. Kinderen kunnen spelenderwijs ontdekken en genieten van de speelweide, de speeltuin, natuurspeeltuin ‘Paddenpoel’, de dierenweide, het kabouterpad en de tropische kassen.

Met het Kweekcafé in het hart van het park, biedt de Kweektuin een broedplek voor duurzame en bewuste ondernemers en bewoners. Biologische groente oogsten bij zelfoogsttuin Wij Telen Groente, groene stroom afnemen van de zonnepanelen van KweekZon, een yogales volgen bij Yoga Innerwork, koop een duurzaam cadeautje bij Nederlands Hout, trakteer jezelf op een duurzame leren tas gemaakt door Sas De Vries, breng een bezoekje aan de kapper Schaar zoekt Haar of volg een workshop bij Natuur en Milieu Educatie van de Gemeente Haarlem? Educatie en innovatie rondom duurzame initiatieven en mogelijkheden komen samen in de Kweektuin *.

Duurzaam (ver)bouwen staat centraal in de ontwikkeling van de Kweektuin. Zo wordt het park beheerd door de parkmanager die medio 2020 is ingetrokken in de beheerderswoning op het terrein. De beheerderswoning die dateert uit 1954, is een voorbeeldwoning voor duurzaam wonen en interieur. Van HR++-glas en thermokussens onder de vloer, tot duurzame meubels van lokale ondernemers. In dit huis komen duurzaam denken en doen samen. 

De Kweektuin is een stadspark voor en door Haarlemmers. Samen zorgen we dat de Haarlemmer Kweektuin leeft! *

Ondernemers Haarlemmer Kweektuin: – Kweekcafé – Nederlands Hout – Wij Telen Groente in de Kas (BioMarkt) – Wij Telen met Zorg – NME – Yoga Innerwork – De Groene Lobby – Zonne Energie Kweektuin – Schaar zoekt Haar – Sas de Vries – Kweek Design.

Van 1 april t/m 30 september:

maandag t/m vrijdag: 9.00 tot een halfuur voor zonsondergang

Weekend en feestdagen: 10.00-19.30 uur

Tropische kassen: maandag t/m vrijdag: 9.00-16.00 uur

Van 1 oktober t/m 31 maart:

Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur (zie ook schema onder kopje Openingstijden)

Weekend en feestdagen: 10.00-17.00 uur (zie ook schema onder kopje Openingstijden)

Tropische kassen: maandag t/m vrijdag 9.00-16.00 uur

Bij evenementen kan van de bovengenoemde openingstijden worden afgeweken.

Bezoek  Haarlemmer Kweektuin / Huis ter Kleef

Locatie en contact

Faciliteiten en voorzieningen

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand