Zoek
Sluit dit zoekvak.

Frans Loenenhofje

Het Frans Loenenhofje is gesticht in 1607 uit de nalatenschap van Frans Loenen en bedoeld om oude arme vrouwen een veilige oudedagvoorziening te geven’

Meer over Frans Loenenhofje

De tuin is een restant van de kloostertuin van de Norbertijnen waarvan de gegevens teruggaan tot 1414.

Opmerkelijk in de hof is de verlichting. Nog steeds werken er vier originele gaslantaarns en bij bijzondere gelegenheden kunnen de twee op raapolie brandende oude Jan van der Heyden lantaarns ontstoken worden.

Met de in 1625 vervaardigde hofpomp kan zowel hemel- als grondwater opgepompt worden. In de winter is de pomp echter, om bevriezing te voorkomen, afgesloten.

In de tuin groeien enkele wijnstokken die druiven leveren die hier 400 jaar geleden ook groeiden. Aan de ruim 275 jaar oude leipeer groeien nog steeds (veel) zeer smakelijke peren.

De van Ovidius afkomstige hofspreuk luidt: BENE VIXIT QUI BENE LATUIT, wat betekent: Wie in de luwte leeft, leeft goed.

Meer informatie is te lezen in het boek ‘Frans Loenenhofje, 1607 – 2007’, Jaap Temminck, Maarten Poldermans en Wil van Schaik.

Combineer je bezoek met een verblijf!

Haarlem is een charmante stad gelegen in Nederland en de hotels weerspiegelen de karakters van de stad en haar aantrekkingskracht. Er zijn verschillende soorten hotels in Haarlem, variërend van budget tot luxe accommodaties. Enkele van de meest populaire hotels in Haarlem zijn het Amrâth Grand Hotel Frans Hals, Carlton Square Hotel en het Hotel Lion d’Or. Deze hotels bieden uitstekende faciliteiten, waaronder ruime kamers, uitstekende eetgelegenheden en fantastische locaties dicht bij de belangrijkste attracties van Haarlem.

Bezoek en beleef!

Wordt het een dag vol kunst en cultuur? Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad?
Of kom je naar Haarlem om uitgebreid te winkelen? Je vervelen is hier simpelweg geen optie,
want in deze historische stad vol monumenten, horeca, winkels, water, pleinen en parken kun je letterlijk alle kanten op.

Dwaal eens door de verscholen straatjes van Haarlem en ontdek aan de andere kant hoe de meesterwerken van Frans Hals er van dichtbij uitzien. Wandel langs de boetiekjes in de Gouden straatjes. Huur een sloep en verken Haarlem vanaf de grachten. Stap binnen in de imposante Grote of St.-Bavokerk en bewonder het orgel dat Mozart ooit nog bespeelde. Of zoek een plekje op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie, lunch, borrel of diner.

De omgeving van Haarlem bezoeken? Maak een wandeling door de Haarlemmerhout, ga daarnaast naar het schilderachtige dorp Spaarndam vervolgens stap je op de fiets en rijd je via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Locatie en contact

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand