De Greiner

De Haarlemse Huishoud- en Industrieschool is gebouwd in 1902 en ontworpen door de architecten J.F. Hamersfeld en S. Roog.
INFORMATIE
De Haarlemse Huishoud- en Industrieschool is gebouwd in 1902 en ontworpen door de architecten J.F. Hamersfeld en S. Roog.

Rond 1931 kreeg architect Dick Greiner de opdracht om de school in het Rozenprieel te moderniseren en uit te breiden met een nieuwe vleugel. De opdracht resulteerde vier jaar later in een schoolgebouw dat in die tijd tot de modernste van het land behoorde. Aan de buitenkant fraaie vormen die het oog streelden, maar de plattegronden werden getekend door aannemers. Aan de binnenkant was het dan ook vaak maar behelpen. Voor iemand als Greiner was dit onacceptabel. Architectuur moest in dienst van de gewone man staan, maar tegelijkertijd ook voldoende ruimte bieden voor decoratieve vormen. Deze visie is goed terug te zien in De Greiner. 

Tot 1995 is er onderwijs gegeven in De Greiner. Hierna brak een nieuwe periode aan. Vanaf 1995 trekken kunstenaars in het gebouw en krijgen van de gemeente tijdelijke atelierruimte tot hun beschikking. In 2008 is er naar een ontwerp van de architecten André van Stigt en Hans Kuiper gestart met een renovatie die de oorspronkelijke pracht van het gebouw weer liet zien. Sinds 2010 huisvest De Greiner verschillende kunstenaars, creatieve bedrijven en een kinderopvang. Sinds 2013 is Stichting Klein Haarlem er gevestigd, een organisatie die creatieve hubs en culturele evenementen creëert, waaronder Parksessies, Begane grond en buurtevenementen.

Beeld: Architectenbureau J. van Stigt & Hans Kuiper, Architectuur en Visualisatie

Rolstoeltoegankelijk tot en met de 1e verdieping, vanaf de 2e etage lukt het niet om overal met een rolstoel te komen.

www.kleinhaarlem.nlwww.degreiner.nl

WANNEER

Neem contact op met de locatie voor de openingstijden.

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand