Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vrijwilliger Frans over Anno Haarlem

Frans Goossens is vrijwilliger bij Anno Haarlem. In zijn werkzame leven was hij examinator en docent bij het CBR. Toen Frans met pensioen ging, wilde hij alles behalve stilzitten; dat is niks voor hem. Zo was hij gastheer in diverse musea, vrijwilliger in een ziekenhuis en voorlezer bij kinderen met een taalachterstand.

“Mijn vrouw zag in 2017 dat een bezoekerscentrum van VVV Haarlem opende. Ze vroeg of dat niet iets voor mij is. Anno Haarlem was toen nog een pilot voor een jaar. Het is opgericht om bezoek aan culturele instellingen in Haarlem te simuleren. Anno Haarlem draagt kennis uit over de geschiedenis en cultuur van Haarlem. Dat doen we met de video ‘Haarlem in vogelvlucht’ en vitrines met voorwerpen die met de geschiedenis van de stad te maken hebben.”
‘Haarlem in vogelvlucht’ is een video die ongeveer zes minuten duurt. In de video wordt de bezoeker terug in de tijd genomen. Het laat Haarlem in een vogelvlucht zien sinds het ontstaan tot nu. De gastheren en -vrouwen bij Anno Haarlem vertellen bezoekers na het bekijken van de film graag meer over de stad.

Het bezoekerscentrum zit in het oudste deel van het stadhuis. Vroeger was dat onderdeel van het jachtkasteel van graven van Holland. “Daarom ziet het er kasteelachtig uit. Deze plek bleef over na een grote stadsbrand. De locatie is ideaal. Je zit midden in het centrum en bezoekers die via VVV Haarlem komen, hoeven niet ver te lopen want het zit ernaast.”
Frans was altijd al geïnteresseerd in geschiedenis en leest veel boeken. “Ik ben nieuwsgierig van aard. Als ik een vraag van een bezoeker niet direct kan beantwoorden, zoek ik thuis het antwoord op. Ik weet al veel, maar op de werkvloer blijf je maar leren.” Het geeft Frans voldoening om kennis over te dragen en gesprekken te voeren met geïnteresseerde bezoekers.

Een werkdag gaat altijd snel voorbij voor Frans. “Als de deur om 11.00 uur opent, staan er al mensen op de stoep die van de VVV komen.” Er wordt gewerkt met een ochtendploeg en een middagploeg. Anno is vier dagen in de week geopend. “We hebben een goed team, durf ik te zeggen. Kwaliteitsbewaking is erg belangrijk voor ons. We zorgen ervoor dat de gastheren en -vrouwen hun kwaliteit behouden door gesprekken te voeren over hoe het gaat op de werkvloer.”
Frans is geboren in Haarlem. “De mooiste plekken in Haarlem voor mij zijn de Grote- of St. Bavokerk en het Teylers Museum.” Als Frans in de stad is, is hij graag bij film en theater. Ook vindt hij het leuk om met een fluisterbootje door de Haarlemse grachten te varen. “Het liefst doe ik dat met vrienden die Haarlem niet zo goed kennen. Dan kan ik ze vertellen over de stad.”

Negen jaar geleden is Frans terugverhuisd naar zijn geboortestad en hij weet dat hij nu voor altijd in de stad blijft. “Als de wind goed staat en ik op het balkon van mijn appartement sta, hoor ik de Damiaatjes. Dat geeft mij het gevoel dat ik thuis ben. Ik wil hier nooit meer weg.”
Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand