Toegankelijke cultuur in Haarlem

Een avondje cabaret, een concert, theatervoorstelling of een rondleiding in een museum, zo alledaags is het niet voor doven en slechthorenden, of blinden en slechtzienden. Maar bij deze culturele instellingen kan je vaak terecht.



De Ovale Zaal van het Teylers Museum

Teylers Museum voor blinden en slechtzienden

Het oudste museum van Nederland; het Teylers Museum. Al sinds 1784 is dit museum open voor bezoekers en is er van alles te zien. Het leven op aarde werd in kaart gebracht en kunst en wetenschap worden hier gestimuleerd. Sinds februari 2025 biedt het Teylers Museum rondleidingen aan voor blinden en slechtzienden. Een getrainde rondleider geeft toelichting bij objecten uit de collecties en sommige stukken kun je zelf ook in de hand nemen. Deze rondleiding wordt op aanvraag aangeboden en is gericht op volwassenen. Daarnaast zijn geleidehonden toegestaan en mogen er tot vijf begeleiders gratis mee met een rondleiding. Deze rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.




De Schuur voor iedereen

De Schuur is een bron van cultuur. Met een dagelijkse programmering in theater, dans, muziek en film is het een diverse plek waar iedereen welkom is. Naast dat het er wemelt van de cultuur, staat de Schuur ook bekend om zijn toegankelijkheid voor diverse beperkingen. In samenwerking met New Pack Inclusion Creators en een groeiende groep partners werken zij samen om de Schuur voor een zo groot mogelijke groep toegankelijk te maken. Zo zijn er voorstellingen met een Nederlandse gebarentolk en/of boventiteling en bieden zij ringleiding in bruikleen aan voor slechthorenden. De ringleiding kan met behulp van een lus gekoppeld worden aan een gehoor­ap­pa­raat en er kan ook een koptelefoon worden aangeboden. Ook zijn een aantal medewerkers van De Schuur getraind in basisvaardigheden van NGT. Daarnaast verzorgt de Schuur bij sommige theatervoorstellingen en films audiodescriptie.

Mevrouw in rolstoel in de Schuur



Concert bij Caprera

Caprera voor blinden en slechtzienden

Net buiten Haarlem, verscholen tussen de duinen en het bos van Bloemendaal, bevindt zich Openluchttheater Caprera. Elke zomer vinden hier betoverende concerten en voorstellingen plaats. Caprera doet haar best om een bezoek voor iedereen toegankelijk te maken. Zo bieden zij aparte tickets voor rolstoelgebruikers, wie niet op de tribune terecht kunnen. Voor mensen met een visuele beperking of mensen die slecht ter been zijn, zijn op de tweede rij een aantal plekken gereserveerd. Geleidehonden zijn hier ook welkom. Voor begeleiding kun je het beste contact opnemen, de rolstoeltickets zijn op de reguliere ticketsite te koop.




De Stadsschouwburg voor iedereen

De Stadsschouwburg is al ruim 100 jaar een begrip in Haarlem en biedt een breed en gevarieerd programma aan voorstellingen. Je kunt er terecht voor toneel, cabaret, dans, musical en muziektheater, zowel van gevestigde namen als van nieuw talent. Daarnaast zijn er regelmatig jeugdvoorstellingen te zien, waardoor het een culturele plek is voor alle leeftijden. De Stadsschouwburg is niet alleen rolstoeltoegankelijk, maar ook toegankelijk voor mensen met een auditieve en visuele beperking. Slechthorenden en doven kunnen in de Stadsschouwburg een geluidsversterker lenen of een gratis kaartje reserveren voor een schrijftolk. Voor mensen met een visuele beperking zijn hulphonden welkom en staan de gastheren en -vrouwen klaar om bezoekers te begeleiden.

Exterieur van de Stadsschouwburg



Grote Zaal van de PHIL

De PHIL voor slechthorenden

De PHIL is de plek voor concerten in Haarlem. Hier kun je terecht voor diverse genres; van klassiek tot jazz, pop en zelfs orgel worden hier gespeeld. Niet de eerste plek waar je aan zou denken als slechthorende, toch? Niks is minder waar, want voor slechthorenden heeft de PHIL speciale aanpassingen gemaakt. Zo kun je als bezoeker gebruikmaken van een ringleiding die in bruikleen wordt gegeven. Ook schrijftolken zijn welkom, je hoeft alleen even contact op te nemen met hen. Ook voor rolstoelgebruikers en mensen met een visuele beperking is de PHIL toegankelijk. Bij alle concerten zijn gastvrouwen en -heren aanwezig om bezoekers met een beperking te begeleiden.




Tips

Heb je nog niet gevonden wat je zocht, of heb je alle locaties al afgestreept? Er is nog meer te doen in Haarlem voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

Ogen en Oren Tekort biedt een zintuigelijke stadswandeling over het slavernijverleden van Haarlem, georganiseerd door docent NGT Marijke Scheffener, wie je op interactieve manier meeneemt door Haarlem.

Daarbij is er elke tweede woensdag van de maand een Oogcafé te vinden in Wijkcentrum de Wereld, waar iedereen met een visuele beperking welkom is.

Meer informatie en locaties? Bekijk Ongehinderd.nl.

Marijke Scheffener voor het Havana House met een rondleiding



Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand