Zoek
Sluit dit zoekvak.

Teylers ontmoet Frans Hals

“De kunst van de Haarlemse PINK de Thierry heeft, vind ik, een andere insteek. Het is wat gedateerde kunst uit de jaren ‘80/’90, maar tegelijkertijd heel fris en levendig. Dat bracht mij op het idee om deze tentoonstelling te bezoeken.”

Lang voor de komst van reality-tv en social media onderzocht PINK al de grens tussen privé en openbaar. “Een vermakelijk voorbeeld vind ik dat van de Grote Markt.” PINK heeft samen met haar man en kind 30 dagen lang in een kartonnen droomhuis op de Grote Markt gewoond. Op het kunstgras voor het huis leefden zij een ‘ideaal’ gezinsleven met een barbecue en een tuinkabouter. PINK gaf zichzelf en haar gezin heel publiekelijk bloot, maar tegelijkertijd speelde ze een rol door de perfecte versie van zichzelf te portretteren.

“Als ik dat zie, vraag ik mezelf af: wat is echt en wat is in scène gezet?” De beelden van deze performance zijn terug te zien in de tentoonstelling en duiden hoe PINK met humor de burgerlijkheid op de korrel nam.
“De tentoonstelling is vrij uiteenlopend. Er zit een registratie in van een bezoek aan de Belgische ambassadeur en zijn vrouw. Het is echt dodelijk saai. Daar zie ik wel humor in. PINK laat echt zien hoe ons leven eruitziet.”

In de video Tea Time bezocht PINK met haar familie de ambassadeur. Ze dronken thee en praatten beleefd over alledaagse onderwerpen. De video werd uitgezonden op televisie. PINK liet zien hoe mensen hun sociale rol vervullen. Ze zette vraagtekens bij de manier waarop de werkelijkheid op tv vaak zichtbaar is: spannender, sneller en opwindender.
Wat ik heel bijzonder vind is dat PINK voordat zoiets als Instagram, TikTok en Big Brother bestonden al een statement maakte door nooit haar échte leven te laten zien. Ze speelde een rol in haar kunst en vertoonde een clichébeeld. Zo leek ze de ideale huisvrouw in een perfect gezinnetje. Tegenwoordig doen we dat natuurlijk ook op social media en in reality shows. We laten de beste versie van onszelf zien en delen de mooiste plaatjes. PINK was haar tijd ver vooruit.”

Belangrijke thema’s in haar kunst zijn het ‘ideale’ gezin en de consumptiemaatschappij. Deze onderwerpen zijn nog altijd actueel. PINK’s werk gaat over hoe geluk er volgens de media uit zou moeten zien.
PINK hield zich ook op geestige wijze bezig met grote levensvragen, zoals: hoe ziet het paradijs eruit? Met uitvergrote stukken Lego bouwde PINK haar eigen versie van een volmaakte wereld. PINK’s paradijs oogt niet alleen kinderlijk en speels, maar ook onrealistisch.

“Ik zie niet alleen maar vrolijke kleurtjes, maar ook een soort leegte.” De spanning tussen ideaal en werkelijkheid is een belangrijk thema voor PINK. “Het is heel leuk dat het Lego-paradijs op ware grootte te bewonderen is in het Frans Hals.”
Kom binnen in de wereld van PINK de Thierry en kijk met een frisse blik naar je eigen leven. Hoe laat je jezelf aan de buitenwereld zien? En welke ideale versie van jezelf toon jij?

Reserveer direct je ticket voor de tentoonstelling

Frans Hals Museum

Met PINK de Thierry – leven in kunst brengt het Frans Hals Museum in locatie HAL van 7 juli 2023 t/m 29 oktober een ode aan PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder). De Haarlemse kunstenaar overleed op 25 februari 2023 op 79-jarige leeftijd. De tentoonstelling is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van haar werk.
Benieuwd naar wat er in het Teylers Museum te zien is?

Bezoek het Teylers Museum

Teylers Museum

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Verwonder je hier over kunst, wetenschap en geschiedenis. Van 23 september 2023 t/m 7 januari 2024 is de tentoonstelling Wybrand Hendriks was hier! te zien. Hendriks woonde lang in Pieter Teylers Huis en heeft veel betekend voor Teylers Museum. Bezoek de tentoonstelling en ontdek Hendriks’ karaktervolle portretten, nauwkeurige stillevens en gedetailleerde stadsgezichten en landschappen.
Haarlem Tickets

Ken je Haarlem Tickets al? Hier kun je tickets bestellen voor onder andere musea in Haarlem.

Podcast over PINK de Thierry

Wie Bewaart Wat podcast
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand