Zoek
Sluit dit zoekvak.

Spaarnwoude Park x Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Haarlems omgeving volgen we twee dieren die elkaars leefgebied bezoeken. Hoe zou het bij de buren zijn?

Sammy is een energieke hond en rent dagelijks rond in Spaarnwoude Park. Sammy heeft een voorliefde voor actie en voelt zich in Spaarnwoude helemaal thuis. Verscholen in de rustige duinen leeft Finn. De dagen van het hert bestaan uit wandelingen langs het zachte zand en luisteren naar de golven van de zee. Sammy en Finn ruilen van plek en bezoeken elkaars leefgebied.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt ten westen van Haarlem. Hier vind je sprookjesachtige buitenplaatsen, zoals Duin en Kruidberg, Elswout en Koningshof met prachtige landhuizen en rijke natuur. Ontdek de imposante bosranden, rijke paddenstoelenpopulatie, herten en wisenten en het kenmerkende duingrasland van Middenduin. Sammy is gek op de diversiteit die de Kennemerduinen te bieden heeft. Naast al het moois dat er te zien en ontdekken valt, ontmoet hij hier ook graag andere dieren. Natuurlijk veel andere honden met hun baasjes, maar als het even kan is ook achter vlinders en libellen aan rennen een geliefde bezigheid. Sammy is niet de enige viervoeter in de duinen. Grote grazers als wistenten, Schotse hooglanders, Konikpaarden en damherten als Finn liggen heerlijk te rusten in het gras. Een bezoekje aan de Kennemerduinen eindigt Sammy het liefste op het eindeloze strand met een frisse duik in de zee!
Sammy is een adrenalinezoeker en is gewend om actief bezig te zijn. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn er genoeg activiteiten te doen. Veel mensen komen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland om te wandelen. Ook fietst men er graag. Een fietstocht in het duingebied kan om veel inspanning vragen. Sammy wordt blij als hij ontdekt dat je het hele jaar door kunt zwemmen in duinmeer ‘t Wed. Er wordt veel voor kinderen georganiseerd in het park. Zo zijn er speurtochten, excursies en workshops. Ook volwassenen kunnen meedoen met georganiseerde activiteiten. Er zijn verschillende wandeltochten en workshops voor volwassenen.
Spaarnwoude Park

Terwijl Sammy zich vermaakt aan de kust, neemt damhert Finn een kijkje in het Spaarnwoude van de adrenalinezoeker. Spaarnwoude Park ligt tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. Een aantal van deze gebieden zijn Spaarnwoude Heuvels, Boerenerf Spaarnwoude, de Houtrak, de Veerplas en Groene Weelde. Het valt Finn op dat de natuur hier heel anders is dan in de Kennemerduinen. Hier vindt hij geen duinen, maar bos en uitgestrekte polders. Ook wonen er hier hele andere dieren. Geen Schotste hooglanders, maar schapen, koeien en pony’s die in de velden grazen.

De meeste dieren in Spaarnwoude Park leven op Boerderij Zorgvrij. Hier wonen kalfjes, geiten, kippen, varkens en konijnen. Een perfecte plek om te bezoeken met het hele gezin.  Jong en oud kunnen hier lekker koeien aaien, melk tappen en een hapje eten in pannenkoekenrestaurant Onder de Platanen. Kinderen ravotten in de speeltuin en in het Spinnenbos, waar avontuur en plezier hand in hand gaan. Een aanrader volgens Finn.
Finn ontdekt het levendige aanbod van Spaarnwoude Park en kijkt zijn ogen uit. Daar waar hij rust en ontspanning gewend is uit het duingebied, is de sfeer in Spaarnwoude energiek. Mensen wandelen en fietsen, als in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Maar er wordt ook geskeelerd, gegolfd op de grootste golfbaan van Europa, geskied en gesnowboard bij SnowPlanet Amsterdam en geklommen op de klimmuur. Finn ziet mensen paardrijden door het mooie natuurgebied. Hij concludeert dat watersport populair is in Spaarnwoude. Er wordt gezwommen, gevist, gevaren, gesupt en gezeild. Echte durfvallen beschieten elkaar in een paintballgevecht en balanceren in het klimpark. Daarvoor moet je geen hoogtevrees hebben. In Spaarnwoude Park zijn veel horecagelegenheden. Zo kan je bij Villa Westend en Paviljoen Loef heerlijk aan het water zitten. En bij café-restaurant De Toerist kan je in het gezellige dorp Spaarndam een hapje eten.
Bereikbaarheid

Benieuwd geworden naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Bezoek het natuurgebied gerust. Het park is goed bereikbaar vanaf de Westelijke Randweg en de A9. Er zijn parkeerterreinen waar je tegen betaling je auto kunt parkeren. Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft meerdere ingangen en is daardoor ook met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken.

Wil je Spaarnwoude Park bezoeken? Het gebied is goed bereikbaar met de auto via de A9 en er zijn meerdere parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied. Ook zijn er goed aangelegde fietspaden in en naar Spaarnwoude Park. Er zijn meerdere oplaadstations voor elektrische fietsen in het gebied.

Ontdek meer van Haarlems omgeving.
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand