Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Scoren met Eef, Cajanus en Loutje

Iedereen die de Olympische finale 3×3-basketbal heeft gezien, kan zich de laatste seconde van de wedstrijd herinneren. Een geniale worp van Worthy de Jong. Wat minder mensen weten, is de rol die de 83-jarige Haarlemmer Eef Halewijn heeft gespeeld bij het behalen van dit succes. Hij is namelijk de grondlegger van 3×3- basketbal. In 1978 werkte hij bij de Nederlandse Basketball Bond en kreeg hij de opdracht om meer mensen aan het basketballen te krijgen. Hij bedacht deze nieuwe vorm, die meteen een doorslaand succes was. Zo werden al snel wedstrijden georganiseerd op pleinen door heel Nederland, zoals op de Grote Markt in Haarlem. Nu is het een olympische sport en zijn de spelers echte helden, dat allemaal dankzij Eef.

Wie in zijn tijd ook veel op een basketbalveld zou hebben gescoord, is Cajanus. Al is het alleen maar vanwege zijn lengte. Deze van oorsprong Finse man was namelijk maar liefst 2.64 meter. Je begrijpt dat hij een nogal opvallende verschijning was en daar maakte hij volop gebruik van. Sterker nog, hij verdiende er een aardige boterham mee. Vorsten en vermogende burgers toonden Cajanus maar wat graag aan hun gasten en waren bereid om daar flink voor te betalen. Na omzwervingen door Europa vestigde hij zich in 1745 definitief in Haarlem, in het Proveniershuis aan de Grote Houtstraat. Over zijn verblijf doen veel sterke verhalen de ronde. Zoals dat hij zijn pijp aanstak aan een straatlantaarn. Deze anekdote was de inspiratiebron voor de gevelsteen boven de poortonderdoorgang naar het Proveniershof. Een ode aan de bijzondere inwoner van onze stad.

Voor een andere bijzondere Haarlemmer moeten we een paar eeuwen terug. Naar de vijftiende eeuw. In die tijd woonde Laurens Janszoon Coster in onze stad. En hij is lange tijd gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst. Hij werd eeuwenlang, met name in Nederland, als de uitvinder gezien. Tegenwoordig wordt deze uitvinding toegeschreven aan de Duitser Johannes Gutenberg. Maar uitvinder of niet, hij heeft wel een eigen standbeeld op de Grote Markt. Inderdaad, de plek waar de uitvinding van Eef Halewijn furore maakte.

Nu je er toch bent

Naast een standbeeld heeft Laurens Janszoon Coster onder de Haarlemmers ook een koosnaampje: Loutje. En dat is dan weer de naam van een Haarlemse uitgeverij met heel veel boeken over onze mooie stad. En om nog even bij Loutje te blijven: hij zou de boekdrukkunst per toeval hebben uitgevonden in de Haarlemmerhout. Dat blijkt nu dus niet waar te zijn. Wat wel waar is: de Haarlemmerhout is het oudste groene Rijksmonument van Nederland.

 

Meer verhalen

Kruistocht met groene zeep

Voor dit verhaal nemen we je even mee naar het begin van de 13e eeuw. De tijd van de vijfde kruistocht, die van 1217 tot 1221 duurde, en dan met name de verovering van Damiate, een Egyptische havenstad. De Haarlemmers speelden een belangrijke rol bij de verovering van deze stad.

Op 33 toeren naar een uurtje Mozart

De laatste jaren brengt zo ongeveer iedere zichzelf respecterende band nieuwe muziek uit op vinyl. Je zou dus kunnen zeggen dat vinyl terug is van weggeweest. Dat geldt niet voor Haarlem.

Kenau in een stad vol muggen

Als iemand een kenau wordt genoemd, is dat meestal niet als compliment bedoeld. Het betekent iets in de trant van bazige vrouw. Maar daarmee wordt de Haarlemse naamgeefster tekortgedaan.

Kibbelende schilders op een koninklijk voetbalveld

Frans Hals ken je ongetwijfeld, maar in die tijd leefde er nog een grootheid in Haarlem. Wie? Judith Leyster. Een artistieke en ondernemende vrouw.

De eerste trein naar straten van goud

Haarlem was vaak de eerste. Voorbeelden? Het eerste museum, de eerste krant, het eerste bevrijdingsfestival. Maar hierover een andere keer meer. Nu willen we het hebben over de eerste spoorlijn. Deze werd op 20 september 1839 feestelijk geopend.

Cocktails met een losse toets

Even terug naar het einde van de 16de eeuw. Vanuit de Zuidelijke Nederlanden kwamen veel mensen naar onze stad. Waaronder het gezin Hals, bestaande uit vader François, moeder Adriana en hun zonen Joost, Dirck en Frans.

Welkom in Haarlem

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand