Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rolstoelvriendelijke uittips in Haarlem

De charme van Haarlem ontdekken vanuit een rolstoel; dat kan! Tips voor rolstoelvriendelijke activiteiten staan hier op een rijtje. De informatie is onder andere gebaseerd op recensies van ervaringsdeskundigen op Ongehinderd.
Teylers Museum

Het is het oudste museum van Nederland: Teylers Museum. Dit rijksmonument aan het Spaarne is een museum voor wetenschap, geschiedenis en kunst. Dit is de plek om je te verwonderen over eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige schilderijen en romantische schilderijen. In het museum zijn verschillende, wisselende tentoonstellingen te bekijken.

Volgens ervaringsdeskundigen is het personeel vriendelijk en behulpzaam. De entree is ruim en drempelvrij. Er is een invalidentoilet aanwezig en assistentiehonden zijn welkom.
Schuur

De Schuur is een bruisende plek voor cultuur in het centrum van Haarlem. Elke dag kun je terecht voor theater, film, dans, talks en muziekspecials. In de Schuur zit een café waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Bekijk de uitagenda voor het actuele programma van de Schuur.

De Schuur bevindt zich op loopafstand van station Haarlem en verschillende parkeergarages. In de recensies van ervaringsdeskundigen wordt benoemd dat het personeel behulpzaam is. De entree is ruim en drempelvrij. Er zijn rolstoelplaatsen en er is een invalidentoilet aanwezig.
Museum van de Geest

Museum van de Geest is een voormalig dolhuis. Het huis bood jarenlang onderdak aan ‘dollen’, mensen die buiten de maatschappij vielen. Nu, bijna 700 jaar later, is het een museum over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Laat je verrassen door persoonlijke verhalen, kunst en een historische collectie op het snijvlak van zorg, kunst en wetenschap. Er is een vaste tentoonstelling: Het wonder van de Geest. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen. Bij museumcafé Thuys kun je genieten van een hapje en een drankje.

De drempel bij de entree is 6 cm hoog. Er is voldoende ruimte om een scootmobiel te plaatsen. De deuropening is minimaal 85 cm breed. Er is een alternatieve entree. Hier is de drempel 7 cm hoog. De deuropening is hier minimaal 90 cm breed.
The Boardroom

Op drie minuten lopen vanaf station Haarlem zit het knusse en gezellige café The Boardroom. The Boardroom is een winkel en café in één vol bordspellen. Je kunt er meer dan 600 spellen uitproberen onder het genot van hapjes en drankjes. De leuke bordspellen en knusse atmosfeer zorgen voor een gezellig dagje uit.

The Boardroom heeft een ruime, drempelvrije entree. Ook de gangen zijn ruim. Er is geen invalidentoilet aanwezig.
Frans Hals Museum

Hij is een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters én woonde in Haarlem: Frans Hals. In het Frans Hals Museum vind je de grootste collectie schilderijen van Frans Hals ter wereld. Ook vind je in het museum werk van andere beroemde Haarlemse kunstenaars, zoals Judith Leyster. Maar ook ontdek je modernere kunst, zoals die van Piet Mondriaan.

Er is een ruime entree en een invalidentoilet. De deuren in het pand zijn zwaar en deurklinken zijn niet altijd makkelijk te bereiken vanuit een rolstoel. Daarom is het raadzaam om iemand mee te nemen.
Grote of St.-Bavokerk

Van ver buiten de stad is de Grote of St.-Bavokerk al te zien. Deze middeleeuwse gotische kruiskerk is een van de grootste kerken van Nederland. Het interieur van de kerk is uniek met het bekende Müllerorgel, waar Mozart als kind op heeft gespeeld, de vele glas-in-loodramen en de 400 grafstenen van onder andere Frans Hals. Je kunt de Grote of St.-Bavokerk doordeweeks en op zaterdag bezoeken. Ook vinden er rondleidingen plaats.

De ingang is volgens ervaringsdeskundigen goed begaanbaar. De vloer in de kerk is ongelijk door de grafstenen. Dat maakt het rollen wat lastig. Er is een ruime invalidentoilet aanwezig met beugels en een verlaagde wasbak.
Jopenkerk

Jopenbier is echt Haarlems bier. En waar kan je dan beter drinken dan in de Jopenkerk? De Jopenkerk is een grand café in een kerk waar Jopenbier wordt gebrouwen. In het café zie je de brouwketels staan. In de Jopenkerk kun je uiteraard verschillende Jopenbieren drinken. Als je nog niet bekend bent met het bier is het leuk om een proeverijtje te bestellen! In het café kun je ook een hapje eten.

De entree is volgens ervaringsdeskundigen toegankelijk. De Jopenkerk beschikt over een invalidentoilet en de gangen zijn ruim. Het restaurant zit op de eerste etage. Er is geen lift aanwezig.
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand