Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Op 33 toeren naar een uurtje Mozart

De laatste jaren brengt zo ongeveer iedere zichzelf respecterende band nieuwe muziek uit op vinyl. Je zou dus kunnen zeggen dat vinyl terug is van weggeweest. Dat geldt niet voor Haarlem. Hier is het nooit echt weggeweest. In onze stad staat namelijk een van de grootste en oudste vinylpersfabrieken ter wereld: Record Industry. Opgericht in 1958 en nog steeds alive and kicking. En dat laatste geldt ook voor een nieuwe Haarlemse traditie: Haarlem Vinyl Festival. In 2023 was de eerste editie en die smaakte naar meer, naar veel meer. En dus is de onze stad de komende jaren hart van de internationale vinylwereld, de plek waar de liefde voor muziek en de passie voor vinyl samenkomen. Met talloze optredens, activiteiten, een tentoonstelling en natuurlijk een enorm grote platenbeurs. De stad ademt drie dagen lang vinylcultuur, een paradijs voor muziekliefhebbers. Dat geldt trouwens ook voor de rest van het jaar. Want Haarlem barst van de platenzaken, zoals Sounds Haarlem, De Platenslager en North End Haarlem, van poppodia zoals Patronaat en van initiatieven waar jonge talenten de kans krijgen, zoals Slachthuis en Popronde.

En dan is er ook nog een groot aantal bands en artiesten dat uit Haarlem komt: Chef’s Special, VanVelzen, Krezip, Alain Clark en Boudewijn de Groot. Oftewel, Haarlem is een echte muziekstad. Dat is al eeuwen zo. Letterlijk. Hiervoor nemen we je even mee naar een van de meest in het oog springende historische gebouwen van onze stad, de Grote of St.-Bavokerk. Deze is gebouwd tussen 1370 en 1520 en is opgetrokken in de Brabants gotische bouwstijl. Maar daar gaat het nu even niet om, waar we het over willen hebben is het orgel. Dat is net zo imposant als de kerk zelf. Dit gigantische pijporgel is gebouwd tussen 1735 en 1738 en toen het klaar was, was deze het grootste ter wereld. Het heeft ongeveer vijftigduizend pijpen, de grootste is tien meter lang, de kleinste net zo groot als een potlood. Maar wat het echt imposant maakt, is dat het muzikale genie Wolfgang Amadeus Mozart op tienjarige leeftijd het orgel heeft bespeeld. Een uur lang. Jammer dat vinyl toen nog niet bestond.

Nu je er toch bent

De andere grote kerk in Haarlem is de KoepelKathedraal. Bijzonder aan deze kathedraal is dat je de toren kunt beklimmen. Dat zijn aardig wat stappen, maar de beloning is groot: een schitterend uitzicht over de stad en de omliggende natuur waar je heerlijk kunt wandelen. In stilte of luisterend naar de Haarlem playlist op Spotify met Ze Heeft Me Betoverd, van Haarlemmer Raoul Michel.

Meer verhalen

Kruistocht met groene zeep

Voor dit verhaal nemen we je even mee naar het begin van de 13e eeuw. De tijd van de vijfde kruistocht, die van 1217 tot 1221 duurde, en dan met name de verovering van Damiate, een Egyptische havenstad. De Haarlemmers speelden een belangrijke rol bij de verovering van deze stad.

Kenau in een stad vol muggen

Als iemand een kenau wordt genoemd, is dat meestal niet als compliment bedoeld. Het betekent iets in de trant van bazige vrouw. Maar daarmee wordt de Haarlemse naamgeefster tekortgedaan.

Kibbelende schilders op een koninklijk voetbalveld

Frans Hals ken je ongetwijfeld, maar in die tijd leefde er nog een grootheid in Haarlem. Wie? Judith Leyster. Een artistieke en ondernemende vrouw.

De eerste trein naar straten van goud

Haarlem was vaak de eerste. Voorbeelden? Het eerste museum, de eerste krant, het eerste bevrijdingsfestival. Maar hierover een andere keer meer. Nu willen we het hebben over de eerste spoorlijn. Deze werd op 20 september 1839 feestelijk geopend.

Cocktails met een losse toets

Even terug naar het einde van de 16de eeuw. Vanuit de Zuidelijke Nederlanden kwamen veel mensen naar onze stad. Waaronder het gezin Hals, bestaande uit vader François, moeder Adriana en hun zonen Joost, Dirck en Frans.

Bierbrouwen in een stad vol bloemen

Zeg je Haarlem, dan zeg je bierbrouwen. Al in de middeleeuwen werd er bier gebrouwen in onze stad. In huiselijke kring, dus op kleine schaal, maar toch. In de 14de eeuw was de stad een van de grootste biersteden van Nederland. Biervaten werden toen Jopen genoemd.

Welkom in Haarlem

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand