Search
Close this search box.

Midweek in Haarlem

Zo zie je alle highlights

Kom jij onze mooie stad Haarlem bezoeken voor een midweek? In dit artikel deelt Haarlem Marketing een ideaal reisschema met de leukste plekken, de lekkerste restaurants en de meest bijzondere hotspots. Zo weet je zeker dat je tijdens je paar dagen in Haarlem alle highlights ziet!

Voor de meeste dagen hebben we een ochtend- en een middagprogramma opgesteld. Zo kun je zelf beslissen wat je ‘s avonds doet: ga je bijvoorbeeld naar een theatervoorstelling of bar of rust je lekker uit in je hotel? Het is een redelijk vol programma, maar je komt ook genoeg terrasjes en cafés op de route tegen om even op te laden.
Dag 1: Cultuur proeven

Waarschijnlijk kun je op de eerste dag aan het begin van de middag inchecken in je hotel. Maar het is natuurlijk zonde om dan pas in Haarlem aan te komen! Bewaar je bagage in de auto of bij de hotelreceptie en trek ’s ochtends alvast de stad in.

In de ochtend
Een goed startpunt van je midweek Haarlem is de Grote of St.-Bavokerk, die pontificaal op de Grote Markt van Haarlem staat. Wist je dat dit een van de grootste kerken in Nederland is? Neem de ingang aan de noordzijde en bewonder het interieur van het laatmiddeleeuwse gebouw en het beroemde orgel, waar onder meer de tien jaar oude Mozart op heeft gespeeld.

Middag
Inmiddels is het waarschijnlijk alweer tijd voor de lunch. Loop vanaf de Grote Markt naar Spaarne66, een restaurant op het gelijknamige adres, of Teds (Brunch all day) en geniet van een lekkere lunch met uitzicht op de rivier het Spaarne. Met een goedgevulde maag kun je daarna op weg naar Museum Haarlem. Beleef 1000 jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers uit heden en verleden. Een extra tip van ons: eenmaal buiten is het een goed idee de woningen in de straat wat nader te bekijken. Je ziet hier namelijk veel typische Haarlemse huisjes, gebouwd tussen 1608 en 1616.

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder minstens één van de vele hofjes te hebben bezocht. Volg na je bezoek aan Museum Haarlem het Spaarne naar het noorden en loop binnen bij het Teylershofje. In de verte zie je aan de oever van het Spaarne Molen de Adriaan al staan. Deze windmolen kun je bezoeken onder begeleiding van een gids. Wellicht scoor je daarna nog een leuk aandenken in de souvenirwinkel.

Is het al borreltijd? Maak dan een stop bij Zuidam, pal naast Molen de Adriaan. Dit restaurant bevindt zich in een voormalige scheepswerf en is een heerlijke plek voor een hapje en een drankje.
Dag 2: Stadstour

Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt is het vandaag tijd voor een stadstour door Haarlem. Wij leiden je langs de gezelligste straatjes en mooiste gebouwen. Je kunt het ochtend- en middagprogramma desgewenst natuurlijk omwisselen, als dat beter aansluit op de plek waar je wilt dineren.

Ochtend
Haarlem kent diverse iconische musea, waaronder Frans Hals Museum. Een must-see dus! Begin je dag met het bekijken van de schilderijen van de oude meesters, gecombineerd met moderne en hedendaagse kunst. Loop daarna even langs museumcafé Cleeff Frans Hals voor een heerlijke koffie met gebak of neem je koffie to go mee.

Hierna is het tijd om heerlijk te slenteren door het Haarlemse centrum. Wandel door de smalle straatjes van de Vijfhoek, waar de gezelligheid je tegemoet komt en er grote kans is dat je een bekende Haarlemmer tegenkomt. Even genoeg van de drukte? Stap dan de oase van rust van het Brouwershofje in. Eindig je tocht met een rondje over de Botermarkt, met zijn vele cafés en op meerdere dagen een markt. Voor de lunch tippen wij Café Marktzicht. Je kunt heerlijk op het terras zitten, zelfs als het wat kouder is, en ondertussen genieten van de vele mensen die voorbijlopen op het plein.

Middag
Na de lunch zetten we koers naar de Grote Markt. Heb je na vanochtend zin om nóg een museum te bezoeken? Dan kun je je hart ophalen bij de wisselende tentoonstellingen in de tweede vestiging van het Frans Hals Museum: Hal.

Hierna verwelkomen we je graag in VVV Haarlem, in het stadhuis van Haarlem. Grote kans dat je eerst een bruidspaar op het bordes van het stadhuis spot! Breng een bezoekje aan de VVV-winkel voor een leuke souvenir of doe nog meer inspiratie op voor je midweek Haarlem. De VVV is ook de startlocatie van een boeiende stadswandeling door Haarlem. Laat je verrassen tijdens de wandeling met leuke wetenswaardigheden over de stad.

Heb je nog energie over? Dan is het tijd om te winkelen! Wij tippen de Gouden Straatjes, dé winkelstraten van Haarlem, met vele bijzondere boetiekjes en fijne eetgelegenheden. Strijk bijvoorbeeld neer bij Dijkers eten & drinken, een uniek restaurant met een menu dat is geïnspireerd door eenvoudig en eerlijk koken, of bij Novecento, het best bezochte Italiaanse restaurant van Haarlem.
Dag 3: Omgeving verkennen

Tijd om Haarlem voor een dagje te verlaten en de regio te ontdekken! Huur een fiets om vandaag zoveel mogelijk leuke plekken in de omgeving te kunnen bezoeken. ’s Avonds kun je Haarlem weer induiken voor een lekker diner en een bezoek aan andere hotspots.

Ochtend
Begin je fietstocht op de Grote Markt. Ga in zuidwestelijke richting langs Koningstraat, Botermarkt, Barrevoetestraat en Leidsevaart. Hier vind je de KoepelKathedraal Haarlem. Stap de Kathedraal binnen voor een rondleiding, bezoek het Kathedraal Museum vol bijzondere kunstschatten en beklim de torens voor een fantastisch uitzicht over Haarlem. Een echte aanrader!

Ben je bijgekomen van het beklimmen van de trappen? Stap dan weer op de fiets en fiets de Leidsevaart in zuidelijke richting af tot de Pijlslaan. Ga daar rechts de Pijlslaan op en het Duinvlietspad af, tot je Buitenplaats Elswout hebt bereikt. Een prachtig eeuwenoud landgoed, ingericht volgense de Engelse landschapsstijl.

Na een wandeling door Elswout fiets je langs de Elswoutlaan, Brouwerskolkweg en Zeeweg naar Duincafé De Kennemerduinen.  Een prima plek om een welverdiende pauze in te lassen. De menukaart bevat het lekkerste uit eigen regio, met zo veel mogelijk biologische ingrediënten.

Middag
Het Duincafé bevindt zich in het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, met een informatiebalie, winkel en interessante tentoonstelling. Loop op je gemak een rondje erdoorheen en kies een van de wandelroutes uit, die alle starten bij het Bezoekerscentrum. Het prachtige gebied De Kennemerduinen leent zich namelijk uitstekend voor een wandeling. Lekker even genieten van de natuur dus!

Stap na de wandeling weer op je fiets en fiets via de Zeeweg naar het strand. Bij Bloemendaal aan Zee zitten verschillende restaurants om lekker te borrelen of te dineren. Een van de bekendste is Republiek Bloemendaal, de perfecte plek om te ontspannen na een strandwandeling.
Dag 4: Rustig aan

De laatste dag is alweer aangebroken. Vandaag duik je nogmaals het oude centrum van Haarlem in. Er is daar namelijk nog genoeg te ontdekken!

Ochtend
Begin je dag goed met een overheerlijk ontbijt bij Frenchie, een bekende ontbijtplek in Haarlem. Kies je voor een pancake als ontbijt of ga je voor de scrambled eggs? Er is keuze genoeg!

Vanaf Frenchie is het maar een klein stukje lopen naar Teylers Museum, aan het Groot Heiligland. In dit oudste museum van Nederland bewonder je de Vogelpracht-tentoonstelling en de vaste collectie over kunst, wetenschap en geschiedenis.

Middag
Je kunt Haarlem niet verlaten zonder door de twee grootste winkelstraten van de stad te hebben gelopen: de Grote Houtstraat en de Barteljorisstraat. Ben je klaar met winkelen? Dan kun je je midweek Haarlem op een perfecte manier afsluiten met een high beer in de altijd drukbezochte Jopenkerk. Deze proeverij bestaat uit drie proefglazen Jopenbier met zes gerechtjes. Vergeet niet te reserveren!

Na de high beer is het dan echt tijd om naar huis te gaan. Hopelijk zien we je snel weer terug in Haarlem!
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand