Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maak de mooiste herfstfoto’s

Elswout

De sprookjesachtige buitenplaats Elswout ligt in Overveen, een dorp in de gemeente Bloemendaal, ten westen van Haarlem. Het landgoed is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In de Gouden Eeuw ontdekten rijke Amsterdamse kooplieden de duinrand als ideale plaats om een buitenplaats aan te leggen. Het landgoed is Nederlands best bewaarde buitenplaats.

Deze plek mag je deze herfst niet overslaan. Onder fotografen en wandelaars is dit een hele geliefde plek en vooral in het najaar. Het landgoed is gevuld met monumenten in de stijl van de Franse neorenaissance. Zo vind je er tuinhuisjes, stallen en koetshuizen. De herten, beukenbomen en paddenstoelen maken het herfstplaatje compleet.

Goed om te weten is dat er wandelpaden zijn en fietsen niet is toegestaan. Elswout is iedere dag geopend voor publiek van zonsopkomst tot zonsondergang.
De Bakenessergracht

De Bakenessergracht, een van de mooiste grachten van Haarlem. Op een steenworpafstand van de Grote Markt vind je deze karakteristieke straat met veel monumentale grachtenpanden. De gevels van de huizen zijn rijkelijk versierd en tonen de welvaart en het vakmanschap van vroegere tijden. De gracht loopt van het Spaarne tot de Nieuwe Gracht. Drie bruggen verbinden de westkade met de oostkade. Bomen versieren de grachtenkant. In het water langs de zijkant liggen bootjes.

Als je op de Begijnebrug staat en richting het Spaarne kijkt, zie je twee gebouwen met gelijke trapgevels uitsteken. De gebouwen worden De Olyphant genoemd. Tot halverwege de 17e eeuw was hier een bierbrouwerij gevestigd.
De Haarlemmerhout

Hij wordt ook wel de Hout genoemd en mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. De Haarlemmerhout is het oudste stadspark van Nederland. Het bestaat uit twee delen. De Kleine Hout is een park waar Paviljoen Welgelegen (het provinciehuis van Noord-Holland) aan ligt. Aan de andere kant van de provinciale weg ligt de Grote Hout. Dit is een stadsbos. Het provinciehuis een groot monumentaal pand die mooie foto’s oplevert.

In de Grote Hout ligt stadsboerderij de Houthoeve. Hier zijn onder andere geiten, varkens en kippen te vinden. In een groot gedeelte van het bos leven herten. Zij zorgen voor herfstige sferen in het bos. Naast de Houthoeve zit een theehuis. Deze ziet er sprookjesachtig uit in het bos.

Aan de zuidkant van de Haarlemmerhout is het Hildebrandmonument te vinden. Hier staat een fontein met een beeldengroep. Vanaf zonsondergang worden de beelden verlicht.
Kenaupark

In het centrum van Haarlem, vlakbij het station, vind je het Kenaupark. Het Kenaupark is een charmant stadspark dat fotografen graag door hun lens zien. Het park is vooral bijzonder door de chique gebouwen waardoor het wordt omringd. De witte, statige panden zijn gebouwd in de 19e eeuw.

Het Kenaupark is een relatief rustig stadspark. Dat kan voordelig zijn als je mooie foto’s wilt maken. In het park staat een monument voor Hannie Schaft. Het bronzen standbeeld van de verzetsstrijder kan deel uitmaken van je herfstfoto.

Het westelijke deel van het park ligt tegen de Kinderhuissingel aan. Aan het water loopt een wandelpad dat omringd is door bomen. Deze omgeving is perfect voor mooie foto’s in het najaar. 
Bolwerken

Als je dan toch in de Stationsbuurt bent, vergeet dan zeker niet om ook even naar de Bolwerken te gaan. De Bolwerken is een park en plantsoen aan de noordzijde van het station. Dwars door het park lopen de Kloppersingel en de Schotersingel. De Kennemerbrug scheidt de singels. De ietwat heuvelachtige omgeving en het water maken de locatie perfect voor mooie herfstfoto’s. Vanaf de Rozenhagenbrug zie je de Koningkerk. Dat uitzicht levert mooi beeld op.

Bij Bolwerken kom je veel monumentale gebouwen tegen. Zo heb je Huize Zocher aan de kant van de Kloppersingel. Aan de kant van de Schotersingel staan karakteristieke herenhuizen. Vanaf de Noorderbrug, die wordt omringd door grote bomen, kun je prachtige herfstfoto’s maken.
Koningshof

Denk je aan herfst, dan denk je aan bomen, bladeren en paddenstoelen. Die laatste moet je goed zoeken, wil je ze fotograferen. Of je gaat naar het Koningshof, waar de paddenstoelen letterlijk uit de grond schieten. Landgoed Koningshof is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en ligt in Overveen, vlakbij het eerdergenoemde Elswout.

Regionaal is Koningshof bekend als dé plek waar je paddenstoelen kunt vinden. Ze zijn er het hele jaar door, maar de meeste zijn toch in de herfst te bewonderen. Met de rijke paddenstoelenflora is landgoed Koningshof de ideale locatie om mooie herfstbeelden te schieten.

Natuurlijk is er meer te bewonderen dan alleen paddenstoelen. Het landgoed is relatief groot. Er staat een imposant landhuis. Het parkbos heeft grote beuken en eiken. Wat de Koningshof extra leuk maakt zijn de grazende shetlandpony’s die daar staan. Die figureren graag op herfstfoto’s.
In de regio

Net buiten Haarlem vind je nog meer locaties die je niet mag overslaan als je mooie herfstfoto’s wil maken:

Duin en Kruidberg

Kennemerduinen

Beeckestijn

Middenduin

Ruïne van Brederode

Plaats je foto op Instagram en tag @visithaarlem.
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand