Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kruistocht met groene zeep

Voor dit verhaal nemen we je even mee naar het begin van de 13e eeuw. De tijd van de vijfde kruistocht, die van 1217 tot 1221 duurde, en dan met name de verovering van Damiate, een Egyptische havenstad. De Haarlemmers speelden een belangrijke rol bij de verovering van deze stad. Met een groot schip met aan de boeg een zaag braken onze dappere stadsgenoten door een ketting die over de rivier de Nijl was gespannen, waarmee ze de weg naar de stad vrij maakten. Na de verovering van de stad namen ze klokken mee terug naar Haarlem. Deze zogeheten Damiaatjes zijn te zien in het wapen van de stad en iedere dag te horen, want ze hangen in de toren van de Grote of St.-Bavokerk en worden iedere dag gebruikt. Een schitterend verhaal over Haarlemse strijders dat, helaas, helaas, hoogstwaarschijnlijk niet op waarheid is gebaseerd. Het is dus eigenlijk meer een local legend dan een local story.

Gelukkig is er in Haarlem nog steeds een groot aantal strijders dat wel echt bestaat en dat strijdt voor een duurzame toekomst. Neem Marcel Belt, de oprichter en aanjager van Marcel’s Green Soap. Een schitterend verhaal van een man die op een dag de keukenkastjes opentrok, zag dat er alleen maar niet bepaald duurzame producten in stonden en besloot daar wat aan te gaan doen. Of de Oesterzwammerij, die het verhaal vertellen van circulaire landbouw in de stad. Om dit iets concreter te maken een voorbeeld: zij kweken oesterzwammen met behulp van koffieprut en een deel van die oesterzwammen verwerken ze in onder andere bitterballen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nou vooruit, nog eentje dan. Het verhaal van FrietHoes. Deze Haarlemmers maken niet alleen overheerlijke en kneiterverse friet, ze geven de aardappelschillen ook nog eens een tweede leven. Deze worden namelijk door bierbrouwer Jopen gebruikt bij het brouwproces. 

Nu je er toch bent

Om eerlijk te zijn, raken we niet uitgepraat over duurzaamheid in Haarlem. Dus nog een paar voorbeelden: duurzame waterflessen van Dopper, Fair Fashion Pop Up en, last but not least, de Haarlemmer Kweektuin. De stadstuin voor duurzaam denken en doen en een heerlijke plek om te ontspannen, wandelen en te spelen. En als je op zoek bent naar nog meer leuke kinderuitjes, denk dan ook eens aan Museum van de Geest en Meneer Paprika.

Meer verhalen

Op 33 toeren naar een uurtje Mozart

De laatste jaren brengt zo ongeveer iedere zichzelf respecterende band nieuwe muziek uit op vinyl. Je zou dus kunnen zeggen dat vinyl terug is van weggeweest. Dat geldt niet voor Haarlem.

Kenau in een stad vol muggen

Als iemand een kenau wordt genoemd, is dat meestal niet als compliment bedoeld. Het betekent iets in de trant van bazige vrouw. Maar daarmee wordt de Haarlemse naamgeefster tekortgedaan.

Kibbelende schilders op een koninklijk voetbalveld

Frans Hals ken je ongetwijfeld, maar in die tijd leefde er nog een grootheid in Haarlem. Wie? Judith Leyster. Een artistieke en ondernemende vrouw.

De eerste trein naar straten van goud

Haarlem was vaak de eerste. Voorbeelden? Het eerste museum, de eerste krant, het eerste bevrijdingsfestival. Maar hierover een andere keer meer. Nu willen we het hebben over de eerste spoorlijn. Deze werd op 20 september 1839 feestelijk geopend.

Cocktails met een losse toets

Even terug naar het einde van de 16de eeuw. Vanuit de Zuidelijke Nederlanden kwamen veel mensen naar onze stad. Waaronder het gezin Hals, bestaande uit vader François, moeder Adriana en hun zonen Joost, Dirck en Frans.

Bierbrouwen in een stad vol bloemen

Zeg je Haarlem, dan zeg je bierbrouwen. Al in de middeleeuwen werd er bier gebrouwen in onze stad. In huiselijke kring, dus op kleine schaal, maar toch. In de 14de eeuw was de stad een van de grootste biersteden van Nederland. Biervaten werden toen Jopen genoemd.

Welkom in Haarlem

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand