Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kenau in een stad vol muggen

Als iemand een kenau wordt genoemd, is dat meestal niet als compliment bedoeld. Het betekent iets in de trant van bazige vrouw. Maar daarmee wordt de Haarlemse naamgeefster tekortgedaan. Toen onze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen december 1572 en juli 1573 door de Spanjaarden werd belegerd, was de stad volledig van de buitenwereld afgesloten. Niemand kon er meer in of uit en er kwam ook geen eten de stad in. Dat weerhield de Haarlemmers er niet van om hun stad met hart en ziel te verdedigen. En Kenau was een van hen. De verhalen die over haar gingen werden steeds sterker. Wat van al deze verhalen waar is, is niet bekend. Maar wel dat ze heeft meegevochten en dat vriend en vijand onder de indruk waren van haar moed. Ook nu nog, er is zelfs een toneelgezelschap dat Kenau in de naam heeft verwerkt. Theatergroep Club Kenau geeft iedere zomer voorstellingen op het plein voor de Haarlemse Stadsschouwburg. De laatste voorstelling ging over twee Haarlemse ijssalons, de eerste over Kenau. Terecht, want zij was, volgens de verhalen, echt een heldin.

En ze was ook een mug trouwens. Net als alle andere Haarlemmers toen en alle 167.000 Haarlemmers nu, want mug is onze bijnaam. Waar deze precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk stamt deze uit de 14de en 15de eeuw. In die tijd was het een scheldwoord en Haarlemmers werden toen zo genoemd omdat de stad, mede door de rivier, veel last had van muggen. Een andere verklaring is dat Haarlemmers een beetje muggenzifters kunnen zijn. Maar dat is onzin. Wat ze wel zijn, moet iedereen zelf maar bepalen. Dat kunnen wij niet zeggen. Wat wij wel kunnen zeggen is dat de kwalificatie ‘moedig’ zeker in het rijtje zou moeten voorkomen.

Want naast Kenau heeft Haarlem meer heldinnen voorgebracht. Zoals Corrie ten Boom, een verzetsheld die samen met haar vader en zus een geheime kamer in hun huis bouwde en daar onderdak bood aan mensen die op de vlucht waren voor de nazi’s. Een bijzonder verhaal dat op indrukwekkende wijze wordt verteld in het Corrie ten Boomhuis, dat inmiddels een museum is. Een ander bijzonder en heldhaftig verhaal is dat van Hannie Schaft. Een van de meest bekende verzetsstrijders van Nederland, die vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal. Zij wordt ieder jaar in, hoe kan het ook anders, het Kenaupark herdacht.

Nu je er toch bent

Naast de voorstellingen van Club Kenau is er nog veel meer te zien in de stad. In theaters zoals Theater De Liefde en PHIL. In onze Uitagenda staat alles voor je op een rij. En als je naar het theater gaat (of om wat voor reden dan ook door Haarlem loopt), loop dan ook even naar de Barteljorisstraat. Hier staat een beeldje van Malle Babbe. Zanger Rob de Nijs heeft ooit over deze Haarlemse gezongen. Dat liedje is weer geschreven door Lennaert Nijgh, ook een Haarlemmer. Leuk detail: Lennaert Nijgh heeft zich voor het liedje laten inspireren door een schilderij van Frans Hals. Maar wel door het verkeerde schilderij. Hoe dit precies zit, ontdek je tijdens de Frans Hals wandeling, verkrijgbaar bij de VVV.

Meer verhalen

Kruistocht met groene zeep

Voor dit verhaal nemen we je even mee naar het begin van de 13e eeuw. De tijd van de vijfde kruistocht, die van 1217 tot 1221 duurde, en dan met name de verovering van Damiate, een Egyptische havenstad. De Haarlemmers speelden een belangrijke rol bij de verovering van deze stad.

Op 33 toeren naar een uurtje Mozart

De laatste jaren brengt zo ongeveer iedere zichzelf respecterende band nieuwe muziek uit op vinyl. Je zou dus kunnen zeggen dat vinyl terug is van weggeweest. Dat geldt niet voor Haarlem.

Scoren met Eef, Cajanus en Loutje

Iedereen die de Olympische finale 3x3-basketbal heeft gezien, kan zich de laatste seconde van de wedstrijd herinneren.

Kibbelende schilders op een koninklijk voetbalveld

Frans Hals ken je ongetwijfeld, maar in die tijd leefde er nog een grootheid in Haarlem. Wie? Judith Leyster. Een artistieke en ondernemende vrouw.

De eerste trein naar straten van goud

Haarlem was vaak de eerste. Voorbeelden? Het eerste museum, de eerste krant, het eerste bevrijdingsfestival. Maar hierover een andere keer meer. Nu willen we het hebben over de eerste spoorlijn. Deze werd op 20 september 1839 feestelijk geopend.

Cocktails met een losse toets

Even terug naar het einde van de 16de eeuw. Vanuit de Zuidelijke Nederlanden kwamen veel mensen naar onze stad. Waaronder het gezin Hals, bestaande uit vader François, moeder Adriana en hun zonen Joost, Dirck en Frans.

Welkom in Haarlem

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand