Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe gevaarlijk is suppen naast een groot schip?

Een schipper heeft een stuk minder zicht over mensen op het water dan wordt gedacht.

Als supper of in een klein bootje zijn ze best spannend: de binnenvaartschepen op het Spaarne. Maar hoe kijkt de schipper naar al die Haarlemmers op het water? Supleraar Bart Verhaak voer mee door de binnenstad met schipper Jurrian Pulleman.

Bart wordt als supleraar niet zenuwachtig van een binnenvaartschip dat hem tegemoet komt. Maar de mensen die bij hem een sup huren wel. “Die vinden het vaak spannend. Dat snap ik wel, want zij hebben niet zoveel controle over de sup. Ik vertel ze vooraf daarom ook wat ze moeten doen als er een groot schip aankomt: zo dicht mogelijk naar de kant, en gaan zitten op de sup. Dan kan er niet zoveel gebeuren. Maar als je ervoor ligt kan een schip niet uitwijken.” 

Hij is vooral benieuwd naar het zicht van de schipper. “Ik zie het water vaak vanaf een sup of een klein bootje, maar ik wil graag weten wat de kapitein ziet. Kijkt er op het dek bemanning mee, hangen er camera’s aan boord, gebruikt hij vooral de radio of is zijn zicht beperkt tot wat hij vanuit de stuurhut kan zien?”




Belangrijke vaarroute

Jurrian is pas 25 jaar oud maar ondanks dat een ervaren schipper. “Mijn vader is ook schipper. Als klein jochie zat ik al bij hem op schoot tijdens het varen.” Inmiddels heeft Jurrian zijn eigen vrachtschip genaamd Virtus en een vaste medewerker Carlos, met wie hij al jaren samenwerkt. Ze vervoeren zand uit de Noordzee, meestal vanuit IJmuiden richting Hillegom of Alphen aan den Rijn. De logische route voor dat traject is via Haarlem. Jurrian vindt plezierboten op het water vooral gezellig. “Als ik door een brug vaar, heb ik in de zomer een hele sliert bootjes achter me aan. Ik houd wel van die drukte. Als je verstandig gedraagt is er plek voor iedereen.”

“Mensen op het water onderschatten soms de ruimte die het schip nodig heeft.” – Schipper Jurrian

Soms kan de drukte ook stressvol zijn. “De meeste mensen zijn relaxed, maar sommige jachten hebben haast en vinden dat je aan de kant moet. Dat gaat dus niet. Je kunt het beste rustig achter me aanvaren, voor mij gaan toch alle bruggen open, en niemand mag harder dan 6 kilometer per uur.” 

Op smalle plekken in het Spaarne is het extra opletten. “Bijvoorbeeld als ik een scherpe draai moet maken bij een brug. Bezoekers op het terras pakken soms hun biertje op en lopen weg, omdat ze denken dat ik de kant ga raken. Dat gebeurt niet, maar krap is het wel. Mensen op het water onderschatten dat soms. Die denken dat ze vlak voor die brug wel kunnen aanleggen. Maar als ik een draai moet maken is de ruimte tot de kant in het begin misschien wel 7 meter maar dat zijn er binnen enkele minuten minder dan 2. Daar wil je niet tussen zitten met je sup of boot.”




Plotseling stoppen kan niet

Bart zegt dat hij had verwacht dat Jurrian meer zicht had, bijvoorbeeld door camera’s. Jurrian: “We hebben er eentje op de kop hangen, maar die gebruik ik weinig. Camera’s geven een vertekend beeld. Wat ver weg lijkt, is vaak al heel dichtbij. Dat kan ik dan wel zien, maar uitwijken lukt toch niet meer. Ik heb liever dat Carlos daar staat met een portofoon. We zijn volledig op elkaar ingespeeld. Hij kan veel nauwkeuriger aangeven hoeveel ruimte ik heb. En in noodgevallen kan hij naar mensen schreeuwen dat ze aan de kant moeten.”

“Ik had eigenlijk verwacht dat je wat meer zicht had, bijvoorbeeld door camera’s.” – Supper Bart

“Als ik echt onverwacht moet stoppen vraagt dat veel van de motor. Er komt allerlei afval van de bodem in de schroef, en we verplaatsen dan ook een hoop water, wat niet fijn is voor bewoners van woonboten. Als we rustig varen, maken we minder golven dan een kleine boot die zich niet aan de maximumsnelheid houdt.”

Is Bart door het meevaren anders gaan kijken naar vrachtschepen op het Spaarne? “Toch wel. De schipper heeft minder zicht dan ik dacht. En er zijn dus veel redenen waarom hij niet kan afremmen. Ik ga mijn suppers er nog meer op attent maken om echt afstand te houden, zodat ze geen belemmering vormen voor de beroepsvaart, en zichzelf niet in gevaar brengen.”




Veilig suppen in Haarlem

Wie veilig wil suppen kan het smalle stuk op het Spaarne tussen de Catharijnebrug en de Langebrug het best vermijden. Kies een route via de Nieuwe Gracht, Kinderhuissingel en Gasthuissingel. Suppers moeten altijd voorrang geven aan de beroepsvaart.




Deze blog is geschreven door Gemeente Haarlem

Welkom in Haarlem

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand