Search
Close this search box.

Het verhaal van fotograaf Medya

Immunoloog Medya is geboren in Mahabad. Ze vluchtte in haar jeugd naar Zweden en woont inmiddels in Haarlem. Medya is pas begonnen met fotografie. Met fotografie leert ze zichzelf kennen en komt ze in balans.
Thuiskomen in Haarlem

Medya Stemerding-Shikhagaie is geboren in Mahabad, een historische Koerdische stad in het noordwesten van Iran. Enkele jaren na de Islamitische revolutie vluchtte Medya op negenjarige leeftijd met haar familie naar Zweden. Medya groeide op in Zweden, maar heeft daarna op veel verschillende plekken gewoond. Zo woonde ze voor studie in de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland. Zes jaar geleden is Medya met haar man in de binnenstad van Haarlem gaan wonen. Een jaar later werd hun zoon geboren.

Het karakteristieke monumentenpand in het centrum van de stad, waar het gezin van Medya woont, was vroeger een kapsalon. Medya voelde vanaf het eerste moment een verbinding met de stad. “Haarlem is historisch en mooi. Ik voelde me gelijk thuis in Haarlem, omdat het mij doet denken aan Mahabad. Dat is ook een stad met veel geschiedenis.” 
Verhalen vertellen

In het Amsterdam UMC is Medya werkzaam als gepromoveerd immunoloog. Daar werkt zij in het laboratorium waar ze met veel gedrevenheid onderzoek doet naar kanker. Medya omringt zich haar hele leven lang met creatieve mensen. Haar man is ontwerper en ook haar vrienden zijn creatievelingen. “Vanuit binnen kreeg ik sterk het gevoel dat ik zélf ook iets creatiefs wil doen.” Vanuit haar interesse in fotografie is Medya begonnen met fotograferen. Ze volgt een cursus aan de Fotoacademie in Amsterdam. Medya ontdekte dat ze heel visueel is ingesteld. “Een manier om mij uit te drukken is fotografie. Met foto’s kan ik verhalen vertellen die ik met woorden niet kan vertellen.”
In balans komen

Medya maakt onder andere straatfoto’s van Haarlem. Daarin wil ze tijdloosheid in beeld brengen. De foto’s die ze nu maakt, zouden ook 100 jaar geleden gemaakt kunnen zijn. Haar eerste serie, met als thema ‘identiteiten’, is tentoongesteld in Martiniplaza in Groningen. Deze tentoonstelling gaat over haarzelf en haar familie. Met haar fotografie wil ze graag verhalen van anderen vertellen, maar ze begint bij zichzelf. Ze had het gevoel dat dat nodig was. “Ik heb altijd een terugkerende droom gehad waarin ik mij moest verstoppen en onderdook. Dat komt door mijn jeugd in de oorlogstijd in Mahabad. De serie ‘identiteiten’ samenstellen was een soort heling voor mij. Sinds deze tentoonstelling heb ik die droom niet meer. Ik leer mezelf kennen door fotografie en kom daardoor in balans.”
Authentieke ambachten

Een andere reportage van Medya gaat over authentieke ambachten in Haarlem. “Wat ambachtslieden doen is heel uniek. Foto’s kunnen dat gevoel vangen. Het gaat niet alleen om wat mensen doen, maar ook om wie zij zijn. Ambacht gaat vaak over van generatie op generatie; dat vind ik heel interessant. Mensen die ik fotografeerde nemen echt de tijd om iets van de historie tot leven te brengen. Dat is uniek. Juist de historische stad Haarlem heeft mij laten binnenkijken in het leven van oude beroepen en ambachten, bijvoorbeeld de apotheker Sophie van Os, de kunstschilder Léon Spierenburg en de meubelrestaurateur Dennis Le Poole. Tijdens mijn wandelingen door de binnenstad van Haarlem heb ik ontdekt dat er nog veel boeiends om vastlegging vraagt om zo de geschiedenis van Haarlem luister bij te zetten.”
Meer zien van Medya

Met haar passie voor fotografie hoopt Medya uiteindelijk er meer mee te kunnen bereiken, voor zichzelf, voor de stad Haarlem en voor degenen, die de foto’s zullen bekijken.

Benieuwd naar Medya’s foto’s of wil je meedoen aan haar fotoreportage over ambachten in Haarlem? Kijk op Instagram @medya_mara.

Photos: ©Medya Stemerding Shikhagaie
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand