Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jopen: Meer dan bier

Een verhaal van vakmanschap en vernieuwing.

Een merk dat de Haarlemse brouwtraditie nieuw leven heeft ingeblazen en sindsdien iedereen blijft verrassen met verrassend en uniek bier.




Vernoemd naar de oude 112-liter fustmaat waarin het Haarlemse bier back in the day werd vervoerd in Haarlem, staat Jopen sinds 1994 voor abnormaal lekkere bieren en een flinke dosis passie voor het vak. Wat begon als een burgerinitiatief om de brouwhistorie van Haarlem te herleven, groeide uit tot een baanbrekend merk in de wereld van craft bier. Het idee ontstond in 1994, toen Haarlem 750 jaar stadsrechten vierde. De Stichting Haarlems Biergenootschap werd opgericht, en bierliefhebber Michel Ordeman sloot aan met een droom om een ‘cafébrouwerij’ op te zetten. Zijn afstudeerproject leidde tot de herintroductie van een historisch recept: het Jopen Hoppenbier uit 1501. Op 11 november 1994 werd de eerste fles Jopen Hoppenbier vanuit de middeleeuwse Sint Maartenskapel naar het Haarlemse stadhuis gebracht voor de officiële indronk. Deze dag markeerde niet alleen de terugkeer van een iconisch bier, maar ook de start van iets groters. Michel was vastberaden: wat begon als eerbetoon aan de Haarlemse traditie zou hij voortzetten.




Een merk met een missie: Let’s Beat Boring

Met de oprichting van Jopen als bedrijf in 1996 ging Michel op zoek naar investeerders en groeikansen. Het doel? Een vernieuwend en onderscheidend biermerk opbouwen dat een alternatief bood voor de industriële norm. Al snel werd het motto van Jopen geboren: Let’s Beat Boring. Het resultaat? Een reeks bieren die smaken en traditie combineren op een manier die bierliefhebbers blijft verrijken en verrassen.

Na een aantal jaren van groei opende Jopen op 11 november 2010 zijn iconische Jopenkerk in het centrum van Haarlem. Deze voormalige kerk werd getransformeerd tot brouwerij, café en restaurant en won al snel prijzen voor het unieke en innovatieve concept. Vanaf dat moment begon het hard te gaan: in 2014 opende Jopen een grotere brouwerij in de Waarderpolder om de toenemende vraag bij te houden en de capaciteit uit te breiden van 15.000 naar 60.000 hectoliter.




Een groeiend merk in binnen- en buitenland

Jopen staat ook in 2024 nog stevig in de markt. Met een focus op craft bier en speciaalbier speelt Jopen in op de veranderende vraag. Waar in 1994 nog bijna iedereen pils dronk, kiest inmiddels zo’n 12,5 procent van de bierdrinkers voor speciaalbier. Michel en Lydian, zijn levenspartner en commercieel directeur, zagen hierin een kans. Inmiddels vind je Jopen niet alleen in ruim 2.500 horecagelegenheden en (bijna) alle supermarkten in Nederland, maar ook in vijftien landen wereldwijd, waaronder Spanje, Italië en Vietnam.

Toekomstplannen: Taprooms en proeflokalen

Om bierliefhebbers een steeds rijkere ervaring te bieden, wil Jopen de komende jaren proeflokalen openen in andere steden. Als tussenstap werkt het merk samen met ’t Taphuys, dat taprooms heeft in Utrecht, Arnhem, Tilburg en Eindhoven. Hier kunnen bezoekers zelf hun bier tappen, waarbij uit een kwart van de kranen Jopenbier stroomt. Michel legt uit: “In de VS zijn taprooms enorm populair; mensen nemen sneller een slokje om iets nieuws te proberen. Als het bevalt, tap je je glas vol. Zo willen we het ook hier doen: makkelijk, laagdrempelig, en altijd verrassend.”




Een groeiende community en nieuwe mogelijkheden

Jopen heeft een unieke plaats veroverd in de wereld van craft bier. Innovatie, vakmanschap en een diepgewortelde liefde voor de Haarlemse brouwhistorie blijven de drijvende kracht achter dit merk.

Met de groei van Jopen is ook de fanbase flink uitgebreid. Om deze fans nog dichter bij het merk te betrekken, is Jopen onlangs gestart met een crowdfundingcampagne waarmee liefhebbers mede-eigenaar kunnen worden van het merk. Dankzij deze steun heeft Jopen kunnen investeren in een nieuwe bliklijn. Michel legt uit: “Blik heeft zo zijn voordelen: het is lichter, compacter, houdt licht buiten en het koelt ook nog eens sneller.”

Wat betreft de toekomstplannen, denken Lydian en Michel voorlopig nog niet aan stoppen. Hun ambities zijn nog net zo groot, en het werk blijft inspireren. Lydian: “Ik zei ooit: als we vijftig zijn, gaan we iets anders doen. Maar eerlijk? Ik haal zoveel plezier uit dit werk, dat ik blijf. De craftbier-business is bovendien 99 procent ‘asshole free’—een branche met bijna alleen maar vriendelijke mensen.”




Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand