Zoek
Sluit dit zoekvak.

Haarlems Klokkenspel

Het Haarlems Klokkenspel is terug van weggeweest. Kweker Edwin vertelt over het bijzondere plantje.
Grootste hobby

Edwin Visser uit Heemstede zit al zijn hele leven in de bloemenindustrie. Hij deed een agrarische studie en heeft een fulltime baan op het gebied van bollen en planten. Voor zijn werk als merchandiser brengt hij bezoeken aan kwekerijen om te kijken of hij deze kan gebruiken voor de komende jaren. Met name in het voorjaar is hij veel op reis voor zijn werk. Zo bezoekt hij Amerikaanse en Canadese bedrijven.

Bloemen zijn niet alleen een groot onderdeel van Edwins werk, maar ook van zijn vrije tijd. Zijn grootste hobby is namelijk het kweken van het Haarlems Klokkenspel: een bijzonder plantje dat bijna was verdwenen en dankzij Edwin kan voortbestaan.
Haarlem bloemenhoofdstad

In de 18e eeuw kwam het Haarlems Klokkenspel naar Nederland. Eerder kwam het al voor in Engeland. “Tot de jaren ’30 stond Haarlem bekend om bollen. Haarlem was echt dé hoofdstad van de bloemen. Tegenwoordig kan je je dat haast niet meer voorstellen. Rijke families uit bijvoorbeeld Engeland kwamen naar Haarlem om plantjes te bekijken en te kopen voor op hun grote buitenplaatsen.”

Het Haarlemse Klokkenspel was populair bij Haarlemse plantenhandelaren. “Waar de naam Haarlems Klokkenspel vandaan komt is nooit bewezen, maar vermoedelijk is het omdat de handel en het telen van de plant grotendeels in en om Haarlem plaatsvond.” Het plantje kwam veel voor op buitenplaatsen, zoals de Haarlemmerhout en Beeckestijn. Door haar kwetsbaarheid is het plantje langzaam verdwenen.
Kwetsbaar

“Het plantje is verdwenen, doordat mensen het uitspitten. Maar ook doordat het wordt overwoekerd door andere planten, zoals bramen en brandnetels.  De andere planten nemen het licht weg. Het Haarlems Klokkenspel is niet voor niets een zeldzaam plantje.” Edwin kwam de plantjes tegen bij Huis te Manpad in Heemstede en wilde ze graag hebben. Ze waren echter nergens te koop. Via via kwam Edwin aan bollen. Hij wilde kijken of hij de plant zelf kon kweken. Edwin is ongeveer 20 jaar bezig met het vermeerderen van de plantjes. “Het kost heel veel tijd. Pas sinds 5 jaar heb ik er genoeg om ze daadwerkelijk te verkopen.”

Dat het Haarlems Klokkenspel zo kwetsbaar is, maakt het ook lastig om het te telen. “Het is een plantje dat veel eisen stelt. Het moet niet te zonnig zijn en ze groeit graag aan de voet van een boom. Het kweken is ook lastiger, doordat het plantje snel overwoekerd wordt.” Dat het plantje niet snel vermeerdert vindt Edwin niet erg. “Ik vind het leuk om te doen en hoef er gelukkig niet van te leven.”
Liefhebber

In mei kleurt Edwins grote achtertuin wit door de bloei van het Haarlems Klokkenspel. De bollen van de plantjes droogt Edwin in de schuur aan zijn huis. “Mijn vrouw Daniella pelt de bollen vanaf juni. Daar zit eigenlijk nog de meeste tijd in. Het kweken van dit plantje is echt handwerk. Grote telers werken machinaal, maar dat kan met het Haarlems Klokkenspel niet. Het plantje heeft veel aandacht nodig. Het moet gedaan worden door een echte liefhebber.”
Haarlems Klokkenspel kopen

Wil je het Haarlems Klokkenspel kopen? Het plantje is jaarlijks van februari tot mei te koop bij VVV Haarlem, Grote Markt 2.
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand