Drogisterij Van der Pigge, een begrip in Haarlem! Het is een drogisterij en apotheek gevestigd in Haarlem. De geschiedenis van de winkel gaat terug tot 1849 toen Jacob van der Pigge de zaak oprichtte. Sindsdien is het een familiebedrijf en deze mooie zaak wordt inmiddels gerund door de vijfde en zesde generatie.
Droogerijen
In 1821 werd Antonie van der Pigge geboren. Zijn vader Jan heeft al 21 jaar een tabakshandel en tabakskerverij. Naast tabak werden via de schepen ook exotische kruiden en specerijen geïmporteerd. Vader Jan zag wel mogelijkheden om de handel uit te breiden naar ‘droogerijen’ alleen pastte dat niet in zijn eigen winkel. Droogerijen is een oud woord voor een drogisterij. Jan wachtte tot zijn zoon oud genoeg was in zelfstandig zaken te doen.
Antonie behaalde zijn diploma als drogist kocht in 1845 het pand Gierstraat 3 waarin het bedrijf nog steeds is gevestigd. In 1849 begon Antonie zijn eigen ‘affaire in droogerijen, chemicaliën en verfwaren’.
Eerste telefoonlijn
Antonie en zijn vrouw kregen vier dochters. De oudste trouwde met de eerste bediende van de zaak, Joannes van Os. In 1885 nam Joannes de zaak over. Hoewel hij een grote liefhebber was van nieuwe snufjes, veranderde hij niets aan het interieur. Joannes was ook zeer geïnteresseerd in telefonie en was een van de eerste inwoners van Haarlem met een telefoonlijn. Helaas werd Joannes niet oud. Zijn oudste zoon, Anton, vernoemd naar zijn grootvader Antonie, nam de zaak op jonge leeftijd over.
Klein Duimpje en de reus
Anton van der Pigge was de derde en meest illustere eigenaar van de zaak. In 1910 begon hij zijn carrière als drogist. Begin jaren ’20 kregen zijn buren, de zwagers Vroom en Dreesmann, plannen om uit te breiden. Hun fourniturenhandel liep goed en hun magazijn ‘De Zon’ in de Lange Veerstraat was een succes. Maar ze wilden meer: een groot warenhuis moest verrijzen op het Verwulft. Ze kochten meerdere panden op, waardoor alle zaken rondom Van der Pigge verdwenen. Anton weigerde echter zijn pand te verkopen. Drie jaar lang probeerden de zwagers hem over te halen, maar Anton bleef standvastig en zei steeds ‘nee’. Nog steeds is goed te zien hoe de reus om Klein Duimpje Van der Pigge heen is gebouwd.
Gaper
De gaper boven de ingang van de winkel is het iconische beeld van Van der Pigge. Gapers zijn uithangtekens speciaal voor droogerijen. Stammend uit de tijd dat mensen nog niet allemaal konden lezen en schrijven, gaf zo’n uithangteken aan wat er precies te koop was in een winkel. Waarom ze gapers werden genoemd is niet helemaal duidelijk, maar dat ze hun mond open hebben is wel een belangrijk aspect. De betekenis komt van dat je bij een deskundige op het gebied van natuurlijke gezondheidszorg je tong liet zien. ‘Zeg eens aaaa….’
Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot Anton een Gaper-tentoonstelling te organiseren in de Hoofdwacht op de Grote Markt.
Koerswijziging en vrouwen
In 1976 nam Anton, de langstzittende eigenaar, afscheid en droeg hij de leiding over aan zijn zoon Jan. In 1993 volgde Jan’s zoon Menno hem op. Met de opkomst van orthomoleculaire zienswijzen besloot het bedrijf van koers te veranderen. Minder oorspronkelijke drogisterijartikelen en meer voedingssupplementen verschenen op de planken.
Menno breidde zijn team uit met medewerkers die gespecialiseerd zijn in natuurgeneeskunde en koos ervoor om meer vrouwen aan te nemen. Waar er jarenlang vooral mannen in de zaak werkten, waren tijdens het 150-jarig jubileum in 1999 meer vrouwen dan mannen in dienst.
Zesde generatie
In 2007 overleed Menno aan een ongeneeslijke ziekte, wat een reeks problemen veroorzaakte. Familieleden die ooit hecht waren, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het verdriet raakte niet alleen het gezin, maar ook de medewerkers én de hele stad Haarlem.
Toch kwam de familie uiteindelijk sterk uit deze donkere periode. Sinds 2015 leidde Menno’s vrouw Astrid de drogisterij, met sinds 2017 hun dochter Sophie als bedrijfsleider achter de toonbank.
Een bezoek aan Drogisterij Van der Pigge is zeker de moeite waard. Je vindt er gezonde en natuurlijke producten zoals voedingssupplementen, kruidenmiddelen en huidverzorging. Bovendien is het historische interieur is oogstrelend, compleet met stopflessen, puntzakjes en gapers. Het goede van toen, met het beste van nu.