Search
Close this search box.

De mooiste tijd van het jaar: HAARLEM PAKT JE IN DEZE WINTER

Op speciaal verzoek van Haarlem Marketing ontmoeten de feestdagen elkaar. In deze editie gaan organisatoren van de Haarlemse Sinterklaasintocht en de Haarlemse kerstmarkt met elkaar in gesprek.
Ervaring voor jong en oud

Marc Schultheis is de drijvende kracht achter de Sinterklaasintocht die altijd in november plaatsvindt. De Sinterklaasintocht van Haarlem is een populair evenement waar kinderen én volwassenen naar uitkijken. Marc Schultheis zorgt er elk jaar samen met een trouwe groep vrijwilligers voor dat de intocht van Sinterklaas in Haarlem een onvergetelijke ervaring wordt voor jong en oud. De intocht wordt inmiddels al zo’n 20 jaar georganiseerd door een groep van zeven enthousiaste vrijwilligers. De voorbereidingen voor de intocht in november beginnen al in februari, zodat alles tot in de puntjes geregeld kan worden. Dit jaar stonden er zo’n 17.000 bezoekers langs de route. Stuk voor stuk vrolijke gezichten! Ed en Marc delen een gezamenlijk passie voor de feestdagen en zetten zich allebei al jaren in om van deze evenementen een groot succes te maken. Ed Mense is de organisator van de Haarlemse Kerstmarkt. Hij zorgt er elk jaar voor dat Haarlem een heel weekend volledig is ondergedompeld in kerstsferen.
Elke straat zijn eigen charme

Op de Kerstmarkt staan zo’n 350 kramen verspreid over twaalf locaties in de binnenstad. De Kerstmarkt slingert zich dwars door de binnenstad waarbij elke straat zijn eigen charme heeft. De Schagchelstraat wordt zoals ieder jaar omgetoverd tot ‘het Straatje van Emma’, waar je teruggaat in de tijd naar een écht 19e-eeuws Kerstfeest. De Kleine Houtstraat is geheel in de stijl van de Middeleeuwen. De Haarlemse Kerstmarkt is een plek waar mensen samenkomen met vrienden en familie te genieten van de kerstsfeer en winterse gezelligheid. De Kerstmarkt begon ooit als een kleine markt van één dag en is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags event, dat in 2023 haar 30e editie zal beleven. De ongeveer 175.000 bezoekers komen niet alleen uit Haarlem, maar een groot deel komt ook uit de rest van Nederland en zelfs vanuit het buitenland. De voorbereidingen voor de volgende editie beginnen gelijk alweer in december. Ed en stille kracht Brenda zijn gedurende een heel jaar twee dagen per week bezig om alles tot in detail te regelen. Zowel de Kerstmarkt als de Sinterklaasintocht zou niet kunnen bestaan zonder de enorme inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers.
Organisatie achter de schermen

Het organiseren van beide evenementen heeft nog veel meer overeenkomsten. Het gaat om de bezoekers een geweldige ervaring te geven. Dat betekent dat er achter de schermen een hoop organisatie nodig is die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. Voor de Sinterklaasintocht is mooi weer een belangrijke factor. Als het te hard waait moet de boot nog wel goed kunnen aanmeren. Of wat als de motor uitvalt? Er zit meer achter dan je denkt. Bijvoorbeeld Sinterklaas die elk jaar opnieuw kennis moet maken met het paard. Sinds 2 jaar is er een nieuw paard, uit het noorden van het land. Sinterklaas gaat elk jaar opnieuw, proefrijden, om er voor te zorgen dat zowel het paard als Sinterklaas en beetje vertrouwd zijn met elkaar. Wist je verder dat er zo’n 90 Pieten op de been zijn, die allemaal niet uit Haarlem komen? Dat is vanwege herkenbaarheid. De Pieten komen op de ochtend van de intocht om 6.00 uur op een geheime plek samen om zich voor te bereiden. De organisatie werkt samen met de beste leveranciers om steeds weer te zorgen voor de mooiste pietenpakken en de lekkerste kruidnoten.
Samenwerken

Marc: ‘Ik ben er trots op dat wij als hoofdstad van Noord-Holland de mooiste intocht hebben. Als het schip vanuit Heemstede komt binnenvaren en je ziet al die kinderen langs de kant, kun je alleen maar trots zijn en dat ook koesteren.’ Ook Ed weet wat erbij komt kijken om een groot evenement te organiseren en in goede banen te leiden. Voor het perfecte verloop van kerstmarkt zijn er o.a. verkeersregelaars op pad, hangen er overal in de stad camera’s en geluidsinstallaties en zit er een belteam alle drie de dagen met zes telefoons klaar om alle vragen van ondernemers en bezoekers te beantwoorden. Maar ook de connectie met o.a. de Gemeente, NS en Connexxion zijn van grote waarde voor de crowd control. Nieuw dit jaar is de officiële Haarlem Kerstmarkt App, waardoor de bezoekers op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en updates over de Kerstmarkt en belangrijke informatie over de wandelroute. Voor beide events is het hebben van een goed team onlosmakelijk verbonden met het slagen van het event. Het is belangrijk om de rust te bewaren en de juiste mensen op de juiste plekken te zetten. Samen zorg je er als organisator voor dat de mensen de stad Haarlem ervaren als een leuke stad waar veel mooie evenementen worden georganiseerd en dat Haarlem een fantastische plek is om naar toe te gaan. Beide heren zijn uiteraard trots op wat ze neerzetten; op de positiviteit en de blije gezichten die de events brengen. Ed is trots: ‘Ik vind het mooi om te horen dat veel mensen terugkomen na de Kerstmarkt om onze mooie stad nog een keer te komen bekijken, omdat ze Haarlem zo leuk vonden.’
Best een uitdaging

Beide ondernemers hebben een hoop zien veranderen in de loop der jaren, waardoor ze steeds voor nieuwe uitdagingen komen te staan en met de tijd mee moeten gaan. Marc: ‘Dat ondanks dat je wel wilt dat het nostalgie blijft en geen folklore wordt.’ Zo was de pietendiscussie een uitdaging, omdat deze heeft geleid tot extreme reacties aan het persoonlijke adres van Marc. Maar ook de komst van social media brengt uitdagingen met zich mee. Als je als ondernemer een groot evenement organiseert, dan is er altijd wel iemand die ergens iets van vindt. Ed: ‘Ik ben gestopt met het lezen van de reacties op social media, omdat je daar niet per se vrolijk van wordt.’ De heren hebben beiden grote passie voor de organisatie van de events. De enorme hoeveelheid plezier en enthousiasme van iedereen die erbij betrokken is, maakt het werk leuk. Marc en Ed zijn trots. Beide evenementen zijn mogelijk door de inzet van heel veel vrijwilligers, maar ook dankzij de steun van de gemeente en de BIZ Binnenstad Haarlem.
Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand