Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De stad aan je voeten

Ontdek Haarlem in 10.000 stappen
Haarlem is de stad van historische gebouwen en gezellige cafés. Van indrukwekkende musea en mooie winkelstraten. Eigenlijk te veel om op te noemen. Dus waar moet je beginnen als je de stad (nog) beter wilt leren kennen? Het antwoord op deze vraag is simpel: met het zetten van de eerste stap van deze 10.000 stappen-wandeling. Of eigenlijk is het meer een ontdekkingstocht. We nemen je mee naar de bekende en minder bekende plekken van de stad en laten je op een andere manier kijken naar alles wat je tegenkomt. En ja, natuurlijk hebben we ervoor gezorgd dat de route langs gezellige horeca gaat. Dus, of je nu geboren en getogen bent in onze stad of er voor de eerste keer komt, met deze wandeling ligt de stad aan je voeten.

Stappen

Start: Grote Markt, Haarlem

Welkom op de Grote Markt: het hart van de stad. Bewonder de historische panden om je heen en maak je klaar om de veelzijdigheid van Haarlem te ontdekken.

1. Stadhuis

Begin bij het stadhuis. Het stadhuis werd in 1250 gebouwd en opende in 1370. Op dezelfde locatie stond eerder een jachtslot van de graven van Holland en het Dominicanenklooster. Tegenwoordig is de Gravenzaal geopend voor huwelijken. Onder de Gravenzaal, aan de linkerkant van het stadhuis, zit Anno Haarlem. Dit is een klein museum waar je de geschiedenis van de stad ontdekt. Ga met je rug naar het stadhuis staan en loop naar rechts de Koningstraat in; een van de Gouden Straatjes van Haarlem.

Openingstijden Anno Haarlem

Woensdag t/m zaterdag 11:00 – 16:00

174 m

2. Koningstraat

De Koningstraat verbindt de Grote Markt met de Botermarkt. Bekijk het middeleeuwse pand van Koningstraat nummer 20. Hier zat de Inrichting Van Bijzonder onderwijs voor Katholieke Meisjes. Inmiddels zijn er appartementen in het pand gevestigd. Het middelste deel van dit pand is monumentaal. Boven het gebouw staat een mariabeeld. Loop gerust het pand binnen en laat je verassen door de binnentuin.

197 m

3. Koningstraat

Vervolg je weg door de Koningstraat en kijk af en toe omhoog om de historische gevels te bekijken.

261 m

4. Gierstraat

Steek aan het eind van de Koningstraat de Gedempte Oude Gracht over. Je loopt nu de Gierstraat in. Ook deze straat is onderdeel van de Gouden Straatjes. Aan je rechterhand is de Botermarkt en aan je linkerhand, op nummer 3 in de Gierstraat, vind je Drogisterij A.J. van der Pigge met een imposante gaper boven de deur. De drogisterij stamt uit 1849. In 1910 kwam warenhuis V&D op deze plek. Alle panden rondom Van der Pigge verdwenen, maar eigenaar Anton weigerde zijn zaak te sluiten. Nu is nog steeds te zien hoe het warenhuis om Van der Pigge heen is gebouwd.

Openingstijden Drogisterij A.J. van der Pigge

Maandag 11:00 – 18:00

Dinsdag t/m vrijdag 09:30 – 18:00

Zaterdag 09:30 – 17:30

411 m

5. Breestraat

Loop langs Van der Pigge rechtdoor en vervolg je route de Gierstraat in. Sla halverwege de Gierstraat rechtsaf de Breestraat in en betreed de authentieke wijk de Vijfhoek. In de Breestraat vind je tal van leuke winkeltjes en een heerlijk koffiezaakje aan je rechterhand: Native.

Openingstijden Native

Dinsdag t/m vrijdag 08:00 – 17:00

Zaterdag 09:00 – 17:00

510 m

6. de Vijfhoek

Bewonder de prachtige oude pandjes terwijl je de Breestraat verder uitloopt. Je komt op het punt waar vijf straten bij elkaar komen. Hier komt de naam Vijfhoek vandaan. Ben je wat later op de middag? Dan kun je hier bij Café de Vijfhoek neerstrijken voor een lekker drankje.

Openingstijden Café De Vijfhoek

Maandag t/m donderdag 16:00 – 01:00

Vrijdag 15:00 – 02:00

Zaterdag 13:00 – 02:00

Zondag 14:00 – 01:00

693 m

7. Nieuwe Kerksplein

Klaar om verder te lopen? Houd bij Café de Vijfhoek links aan en loop de Lange Raamstraat in. Deze straat brengt je op het Nieuwe Kerksplein met daar de Nieuwe Kerk. De kerk dateert uit de 17e Er worden regelmatig concerten in gegeven. De kerk is als eerste protestantse kerk in Haarlem ontworpen en gebouwd en heeft een unieke architectuur. De Protestantse Gemeente van Haarlem-Centrum heeft deze kerk als winterkerk in gebruik omdat het in de winter te koud is in de Grote of St.-Bavokerk.

726 m

8. Oude Raamstraat

Loop voorbij de kerk rechtdoor de Oude Raamstraat in. Geniet van al het groen en de authenticiteit van dit historische straatje.

831 m

9. Raamvest

Sla aan het einde van de straat rechtsaf de Raamvest op. Kwam de koffietip in de Vijfhoek te vroeg, maar ben je er nu wel aan toe? Verderop aan je rechterhand vind je Maeva. Plof hier gerust even neer.

Openingstijden Maeva

Maandag 08:00 – 16:00

Woensdag t/m vrijdag 08:00 – 16:00

Zaterdag 09:00 – 17:00

Zondag 10:30 – 17:00

930 m

10. Stadsschouwburg

Eenmaal Maeva voorbij zie je voor je Stadsschouwburg Haarlem al opdoemen. Steek bij de stoplichten de Wilhelminastraat over en loop richting de schouwburg. Bewonder dit ruim 100 jaar oude theater.

976 m

11. Stadsschouwburg

Terwijl je geniet van de bijzondere architectuur van de Haarlemse Stadsschouwburg heb je misschien al een glimp opgevangen van de imposante KoepelKathedraal. Deze basiliek met zijn groene koepels is vanaf de stadsschouwburg goed te zien. Klaar om verder te lopen?

1,05 km

12. Leidsevaart

Loop voorbij de schouwburg richting het water. Trek gekregen? Hier vind je een pittoresk viskraampje genaamd Willy’s Vis. Ga direct voorbij de viskraam het water over en steek bij de stoplichten de weg over. Loop linksaf de Leidsevaart op richting de Westergracht.

Openingstijden Willy’s Vis

Dinsdag 11:00 – 17:00

Woensdag t/m vrijdag 11:00 – 18:00

Zaterdag 11:00 – 17:00

1,24 km

13. Jos Cuypersstraat

Steek meteen bij de volgende stoplichten de Westergracht over en loop richting de KoepelKathedraal. Voordat je bij de kerk bent neem je het laatste pad rechts, loop langs de vlaggen van de kerk en houd de kerk aan je linkerhand. Loop de Jos Cuypersstraat in.

1,38 km

14. Hofje Beresteyn

Even verderop in de Jos Cuypersstraat vind je aan je rechterhand Hofje Beresteyn. Het hofje werd in de 17e eeuw opgericht en diende als woonplek voor arme, rooms-katholieke mannen en vrouwen.

1,43 km

15. Bisschop Bottemanneplein

Tegenover het hofje ligt het Bisschop Bottemanneplein. Daar vind je aan je linkerhand de ingang van de KoepelKathedraal.

1,46 km

16. de Koepelkathedraal

De KoepelKathedraal is een van de grootste kerken van Nederland. De koepel is 65 meter hoog. Samen met onder andere de Sagrada Família in Barcelona en de Sacré-Coeur in Parijs staat de KoepelKathedraal in de top vijf belangrijkste Europese kerken gebouwd tussen 1850 – 1950. De kathedraal is vanaf 20 maart  geopend van woensdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur, indien er genoeg vrijwilligers beschikbaar zijn. Je moet een kaartje kopen om de kerk te betreden. In de kathedraal is een horecagelegenheid waar je terecht kunt voor een kopje koffie. Ook is er een museum met onder andere schilderijen, beeldhouwwerken en zilverwerk van Lodewijk Napoleon.

1,50 km

17. Emmaplein

Ga bij het verlaten van de kerk linksaf en loop via het Emmaplein terug richting het water.

1,67 km

18. Tweede Emmastraat

Steek de Leidsevaart over en loop direct over de Emmabrug het water over. Ga daarna schuin rechts de Tweede Emmastraat in.

1,79 km

19. Olieslagerslaan

Sla bij Apotheek Klinkhamer rechtsaf de Koninginneweg in en daarna linksaf de Olieslagerslaan in.

1,94 km

20. Coen Cuserhof

Halverwege de Olieslagerslaan vind je aan je linkerhand het Coen Cuserhof, een voormalig weeshuis dat volledig gerenoveerd is en waar nu privéwoonhuizen in gevestigd zijn. Een prachtig pand om te aanschouwen. Vanaf de straat kun je de torentjes en gevelklok bewonderen. 

2,16 km

21. Wagenweg

Vervolg je weg op de Olieslagerslaan en sla aan het eind rechtsaf de Wagenweg op. Trek in een versnapering? Loop ca. 150 meter de Wagenweg af en tref daar Café de Tapuit of in het pand ernaast koffiezaakje BOEM.

Openingstijden Café de Tapuit  
Ma t/m zo 15:00 – 02:00    

Openingstijden BOEM
Ma t/m vr 08:30 – 16:00
Za 10:00 – 17:00

2,32 km

22. Florapark

Steek vanaf deze horeca gelegenheid via het zebrapad de Wagenweg over richting het Florapark. Vervolg hier je weg over het grindpad in het park. Aan het eind van het pad bij de drukke weg tref je het standbeeld van Frans Hals.

2,39 km

23. Standbeeld Frans Hals

Het standbeeld van Frans Hals is 2,25 meter hoog. In 1898 werd kunstschilder Frans Hals geëerd met een standbeeld van beeldhouwer Scholtz. Frans Hals was een 17e-eeuwse schilder die heel zijn leven in Haarlem woonde. Hij werd begraven in de Grote of St.-Bavokerk aan de Grote Markt. Hals staat bekend om zijn levendige portretten van mensen uit alle lagen van de bevolking.

2,67 km

24. Haarlemmerhout

Na het beeld van Frans Hals te hebben bewonderd, houd je rechts aan en vervolg je je weg richting het grote kruispunt. Steek bij de stoplichten de Dreef over en loop het monumentale stadspark de Haarlemmerhout in. Kijk halverwege het pad over je linkerschouder en bewonder het provinciehuis van Noord-Holland, Paviljoen Welgelegen.

Extra +1.500 stappen

Behoefte om nog te genieten van wat natuur en voel je je fit genoeg voor wat extra stappen? Loop dan naar rechts en maak rechtsom een rondje om de hertjes. Werp halverwege een blik op de fontein, het Hildebrand Monument, en vervolg je weg langs de hertjes, de kinderboerderij en tot slot Theehuis de Haarlemmerhout. Ook een prachtige plek om even pauze te houden. Loop daarna nog een stukje door en kom terug op het punt waar je van de route afweek voor het extra rondje. Ga verder bij punt 25 van de wandeling. Let op: aangezien je nu vanaf de andere kant komt, houd je bij punt 25 rechts aan om De Hout te verlaten. Daarna kun je de omschrijving van de route weer oppakken.

Openingstijden Theehuis de Haarlemmerhout

Ma t/m zo 09:30 – 17:00

Zijn 10.000 stappen genoeg en kan je niet wachten om de rest van de route te ontdekken? Sla de extra stap dan over en ga verder bij punt 25.

3,12 km

25. Kleine Houtweg

Houd links aan om de Hout weer te verlaten. Eenmaal bij het kruispunt aangekomen steek je links bij de stoplichten over en loop je de Kleine Houtweg in. Loop hier een klein stukje links door het park maar blijf parallel aan de Kleine Houtweg lopen om deze weer te vervolgen. Blijf ook bij het kruispunt rechtdoor lopen zodat je op de Kleine Houtweg blijft.

3,4km

26. Hart Haarlem

Loop de Kleine Houtweg helemaal af in de richting van het centrum. Loop langs Hart Haarlem, op nummer 18, aan je linkerhand. Hart Haarlem zet zich in om culturele en creatieve ontwikkelingen mogelijk te maken. Hart deelt kennis en ervaringen op het gebied van cultuureducatie en -participatie. In het monumentale pand van Hart Haarlem zat vroeger Weeshuis der Doopsgezinden.

3,54km

27. Gasthuisvest

Loop de Kleine Houtweg verder uit, steek het water over en sla linksaf de Gasthuisvest op.

3,61 km

28. Egelantier

Op de Gasthuisvest vind je op nummer 47 de Egelantier. Dit is het voormalige Sint Elisabeth Gasthuis. Het gebouw diende van 1973 tot 1991 als ziekenhuiscomplex. Het pand staat nu leeg en wordt omgebouwd tot HOF Haarlem met een hotel, kunstenaarswoningen, cultuur en horeca.

3,65 km

29. Groot Heiligland

Vervolg je weg over de Gasthuisvest. Neem de eerste straat rechts en loop het Groot Heiligland in.

3,68 km

30. Gasthuis-huisjes

Aan je rechterhand zie je een aantal Gasthuis-huisjes. De Gasthuis-huisjes werden tussen 1608 en 1612 gebouwd in opdracht van het St. Elisabeth Gasthuis dat hier om de hoek stond. Oudere mensen met wat spaargeld konden zich hier laten inschrijven als provenier. Ze kochten zich eenmaal in en hadden tot het eind van hun leven onderdak en verzorging.

3,71 km

31. Frans Hals Museum

Aan je linkerhand zie je het wereldberoemde Frans Hals Museum. Het Frans Hals Museum is opgericht in 1862. Het staat bekend als het museum van de Gouden Eeuw. De collectie is gebaseerd op de rijke verzameling van Haarlem. Uiteraard bezit het museum een collectie van Frans Hals’ schilderijen. Bij het museum zit horecagelegenheid Cleeff Frans Hals. Hier kun je terecht voor koffie, lunch en taart; ook zonder een bezoek aan het museum te brengen.

Openingstijden Cleeff Frans Hals

Dinsdag t/m zondag 10:00 – 16:30

3,76 km

32. Gevelsteen Elisabeth Gasthuis

Het Sint Elisabeth Gasthuis, ook wel het Groote Gasthuis genoemd, was een ziekenhuis veelal voor arme Haarlemmers. Bij de grote brand van Haarlem in 1576 ging het ziekenhuis verloren. Het ziekenhuis verplaatste naar deze locatie, een voormalig klooster waar het tot 1971 dienst heeft gedaan als ziekenhuis.

3,77 km

33. Musea

Verderop aan de rechterkant vind je twee musea. ABC Architectuurcentrum Haarlem is opgericht in 1989. Het museum is een podium voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en omgeving. Verwey Museum Haarlem is een museum over de historie en het culturele erfgoed van Haarlem en Zuid-Kennemerland.

Openingstijden ABC Architectuurcentrum Haarlem 

Dinsdag t/m zaterdag 12:00 – 17:00

Zondag 13:00 – 17:00

 

Openingstijden Verwey Museum Haarlem

Maandag 12:00 – 17:00

Dinsdag t/m zaterdag 11:00 – 17:00

Zondag 12:00 – 17:00

3,84 km

34. Omvalspoort

Kijk door de prachtige zijstraatjes op het Groot Heiligland, zoals de Omvalspoort en geniet van de prachtige gevels.

4,04 km

35. Schagchelstraat

Steek aan het einde van het Groot Heiligland de Gedempte Oude Gracht over en loop rechtdoor de Schagchelstraat in. Je voelt waarschijnlijk al aan de levendigheid om je heen dat je weer terug bent in het centrum van de stad. In de Schagchelstraat vind je wederom tal van fijne horeca plekjes voor een rustmomentje.

Voor koffie en gebak, lunch of een borrel kun je terecht bij Brownies&downieS. Bij House of Pancakes kun je verse pannenkoeken eten. Jámon Jámon is een bekende tapasbar in Haarlem. Hier zijn heerlijke broodjes te verkrijgen.

Openingstijden Brownies&downieS

Maandag t/m zondag
09:00 – 17:00

Openingstijden House of Pancakes

Maandag
10:00 – 19:00     

Woensdag t/m vrijdag 10:00 – 19:00

Zondag
10:00 t/m 19:00

Openingstijden Jámon Jámon

Woensdag t/m vrijdag 10:00 – 15:00

Zaterdag 09:00 – 16:00

4,13 km

36. Schagchelstraat

Ga aan het einde van de Schagchelstraat rechtdoor de Warmoesstraat in.

4,15 km

37. Warmoestraat

Welkom in de Warmoesstraat. Misschien wel het meest betoverende straatje van de stad met prachtig zicht op de toren van de Grote of St.-Bavokerk. Aan je rechterhand vind je Hofje In Den Groenen Tuyn. Het hofje is op werkdagen van 10:00 tot 12:00 uur geopend voor bezoek.

Haarlem zou Haarlem niet zijn als je ook in dit straatje niet weer rijkelijk bediend wordt op het gebied van horeca. Neem een frietje bij Friethuis La Petite of lunch bij Metzo of Dijkers.

Openingstijden Friethuis La Petite

 Dinsdag en woensdag
11:30 – 19:00

Donderdag
11:30 – 20:00

Vrijdag t/m zondag
11:30 – 19:00

 

Openingstijden Metzo

Maandag t/m zaterdag
11:30 – 22:00

Zondag 11:30 – 21:00

 

Openingstijden Dijkers

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 – 22:00

Zaterdag 10:00 – 22:00

Zondag 11:00 – 22:00

4,29 km

38. Oude Groenmarkt

Loop de Warmoesstraat uit. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken naar gevelstenen en prachtige gevels. Sla rechtsaf de Oude Groenmarkt op. Geniet van de sfeer van alle terrassen en restaurants die zich bevinden aan de achterkant van de kerk. Bewonder onder andere het monumentale pand van hotel en restaurant ML aan je linkerhand. Vroeger was dit de drukkerij en het woonhuis van de familie Johan Enschedé. Loop rechtdoor de Damstraat in. Je kunt bij sterrenrestaurant ML een drankje en een hapje doen.

Openingstijden ML

Maandag t/m zondag
10:00 – 22:30

4,41 km

39. Damstraat

Bewonder in de Damsstraat aan je linkerhand ter hoogte van nummer 19 het voormalige woonhuis van Pieter Teyler.

4,48 km

40. De Waag

Vervolg je weg richting het Spaarne en werp een blik op het historische pand aan je linkerkant op de hoek, Taverne De Waag. De Waag werd gebouwd in 1594. De ligging aan het Spaarne was gunstig in verband met aan- en afvoer van de te wegen goederen. Bij De Waag kun je voorzien van een drankje pauze houden.

Openingstijden Taverne de Waag

Woensdag t/m vrijdag 15:00 – 22:00

Zaterdag 12:00 – 22:00

Zondag 15:00 – 22:00

4,50 km

41. Het Spaarne

Sla linksaf en loop langs het Spaarne. Het Spaarne is een rivier van 10,5 kilometer lang die door het centrum van Haarlem naar Spaarndam stroomt. Over het Spaarne liggen 12 bruggen. De rivier speelde een grote rol in de af- en aanvoer van goederen en bevorderde de handel van de stad.

4,54 km

42. Teylers Museum

Ben je net aan het genieten van het prachtige Spaarne? Maak je op voor nog een hoogtepunt, want aan je linkerkant op nummer 16 vind je Teylers Museum: het oudste museum van Nederland. Het is een museum voor wetenschap en kunst en werd opgericht in 1778 door Pieter Teyler van der Hulst.

Openingstijden Teylers Museum

Dinsdag t/m zondag 10:00 – 17:00

4,58 km

43. Bakenessergracht

Begin je de voetjes al te voelen? Nog even volhouden want we hebben nog meer moois in petto. Vervolg je weg langs het Spaarne en zie rechts de prachtige historische hefbrug, de Gravestenenbrug. Aanschouw ook de prachtige trapgevels aan de overkant van het water waar vroeger bierbrouwerij de Olyphant gevestigd was. Niet oversteken want we lopen nog een stukje door richting de Bakenessergracht. Steek eerst het kleine grachtje over en sla dan linksaf de Bakenessergracht op. Deze gracht loopt van het Spaarne tot de Nieuwe Gracht. Drie bruggen verbinden de westkade met de oostkade.

4,73 km

44. Vrouwestraat

Geniet van de prachtige en historische panden op de Bakenessergracht. Voordat je rechts afslaat richting de Vrouwestraat, loop je nog twee pandjes door. Hier kun je op nummer 71 het monumentale pand van de Brood- en Meelfabriek Het gebouw komt uit 1876. Tot 1946 diende het als brood- en meelfabriek. Tegenwoordig zijn hier appartementen gevestigd.

4,79 km

45. Bakenesserkerk

Loop een klein stukje terug en ga de Vrouwestraat in op weg naar de Bakenesserkerk. Deze vind je aan het einde van de straat aan je rechterhand. De kerk dateert uit de 15e De toren is 48 meter hoog. Opvallend is dat de toren vrijwel gelijk is aan de toren van de Grote of St.-Bavokerk op de Grote Markt.

4,83 km

46. Valkenstraat

Loop de Vrouwestraat uit en sla rechtsaf. Vervolg de route door de eerste straat links. Je loopt de Valkenstraat uit en gaat naar rechts. Het eerste pand aan je rechterhand is Teylers Hofje op Koudenhorn 64.

4,95 km

47. Teylers Hofje

Het Teylers Hofje is opengesteld voor bezoekers op maandag tot en met zaterdag van 10:00 – 18:00 uur. Het hofje is opgericht door de grondlegger van Teylers Museum Pieter Teylers van der Hulst. Het hofje was bestemd voor oudere, arme vrouwen van alle kerkelijke gezindten. Dat laatste was bijzonder in de 18e eeuw.

5,0 km

48. Brugwachtershuisje

Verlaat het Teylers Hofje en kom weer op de Koudenhorn. Schuin links zie je het groene Brugwachtershuisje. Loop daar naartoe.

Route inkorten -1.000 stappen

Liever toch een stukje inkorten? Blijf dan aan deze kant van het water. Houd het brugwachtershuisje aan je rechterhand en loop rechtdoor. Bewonder Molen de Adriaan op afstand, passeer het politiebureau aan je linkerhand en sla dan linksaf de Nieuwe Gracht op. Pak de route weer op bij nummer 53.

5,27 km

49. de Koepel

Neem hier de brug over het water. Volg de weg met de bocht mee naar rechts, je ziet de Koepel in beeld komen. Steek de straat over en breng een bezoek aan de voormalige strafgevangenis. Let op: loop links om het eerste gebouw heen om zo bij de ingang van de Koepel te komen.

5,27 km

50. de Koepel

De Koepel opende in 1901 als strafgevangenis en sloot in 2016. Het bevatte 240 cellen. Het voormalige strafgevangenis is omgebouwd tot onder andere campus, bedrijvencomplex en bioscoop met behoud van authentieke details van de gevangenis. In de Koepel vind je het DeliCafe waar je een koffie kunt halen.

5,47 km

51. molen de Adriaan

Verlaat de Koepel en houd schuin rechts aan. Je kan de molen al zien. Daar gaan we heen. Sla de Papentorenvest in en loop tegen de monumentale molen aan. Molen de Adriaan is geopend in 1779. De molen maalde in eerste instantie tufsteen, schelpen en eikenschors. In 1932 ging de molen volledig in vlammen op. De molen die je nu ziet, is dus niet de originele molen. Tegenwoordig is er in de Adriaan een museum gevestigd. Als het weer het toelaat, draait de molen. De Adriaan is een officiële trouwlocatie. Naast de molen zit restaurant Zuidam. Neem hier plaats voor een lunch of drankje aan het water.

 

Openingstijden Zuidam

Elke dag 11:00 – 22:00

5,63 km

52. de brug over

We gaan de molen en het prachtige terras van Zuidam achter ons laten. We houden rechts aan en vervolgen onze weg terug de brug over. Sla aan het einde van de brug rechtsaf.

5,79 km

53. Koudenhorn

Bewonder nog een keer de molen aan de rechterhand, passeer het politiebureau aan je linkerhand en sla dan linksaf de Nieuwe Gracht op.

5,89 km

54. Nieuwe Gracht

Gelijk rechts op het hoekje kun je een blik werpen op Hofje van Noblet. Een van de vele hofjes die Haarlem rijk is. Het hofje is vrij toegankelijk voor publiek. Het hofje stamt uit de 18e Er woonden ongehuwde vrouwen uit Amsterdam en Haarlem. Aan de oostzijde woonden Amsterdamsen en in de westzijde Haarlemsen. Vervolg je route over de Nieuwe Gracht en sla bij de eerste brug linksaf de Jansstraat in.

Openingstijden Hofje van Noblet

Maandag t/m vrijdag
10:00 – 17:00

6,10 km

55. Jansstraat

Passeer hier op nummer 40 het Noord-Hollands archief. Het Noord-Hollands Archief is het historisch informatiecentrum voor Noord-Holland. Vroeger diende een deel van het gebouw als kerk dat in 1316 werd gesticht. Tegenwoordig kun je in de kerk regelmatig tentoonstellingen bewonderen.