Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cocktails met een losse toets

Even terug naar het einde van de 16de eeuw. Vanuit de Zuidelijke Nederlanden kwamen veel mensen naar onze stad. Waaronder het gezin Hals, bestaande uit vader François, moeder Adriana en hun zonen Joost, Dirck en Frans. De laatste, op dat moment nog een peuter, groeide uit tot een van de belangrijkste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Een grootheid. Vanuit alle delen van de wereld kwamen en komen mensen naar Haarlem om zijn werk te zien, waaronder andere grote kunstenaars, zoals Vincent van Gogh. Frans Hals staat bekend om zijn geheel eigen stijl: met een paar penseelstreken schept hij een beeld dat als je voor het schilderij staat, lijkt te bewegen. In vaktermen: hij schilderde met een losse toets.

Frans verliet zelden de stad; hij was echt verknocht aan Haarlem. In samenwerking met het Frans Hals Museum hebben wij een wandeling ontwikkeld die je meeneemt naar het Haarlem uit de tijd waarin hij leefde, naar zíjn Haarlem. Je komt langs de huizen waar hij woonde, de plek waar hij begraven ligt en de plek waar hij vaak in de kroeg zat. Want naast al het schilderen, dronk Frans Hals graag vaak en veel bier. Hij was niet de enige. In die tijd werd door ongeveer iedereen veel bier gedronken. Op zich heel begrijpelijk, want het water was vaak verontreinigd en het alcoholpercentage was lager dan dat het nu is.

Frans Hals dronk vaak bier in herberg ‘De Coninck van Vranckrijck’. We weten het niet helemaal zeker, maar het zou goed kunnen dat hij bevriend was met de waard. Wat we wel zeker weten, is dat de Smedestraat nog steeds een van de places to be is in Haarlem. En dan vooral cocktailbar Wigbolt op nummer 41. Daar schenken ze cocktails die zijn geïnspireerd op de schilderijen van de meester. In hun eigen woorden: ‘Wanneer je naar een schilderij kijkt, zie je steeds iets nieuws dat je aandacht trekt. Dat willen wij ook met deze drankjes. Wie een slok neemt van onze cocktails, ontdekt steeds iets nieuws.’ De schilderijen die als inspiratie dienen, hangen in het Frans Hals Museum aan Groot Heiligland. Natuurlijk hoeft er niet altijd alcohol gedronken te worden. In Haarlem is zelfs de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland geopend: Nix & Nix. Daar zijn we trots op.

Nu je er toch bent

Naast het Frans Hals Museum is er ook een museum dat helemaal is gewijd aan het kunstwerk tussen je oren, Museum van de Geest. En behalve de wandeling door het leven van Frans Hals, zijn er nog veel meer wandelingen om de stad te ontdekken. Tip: sprong over het Spaarne. Wil je na al dat ontdekken de stad vanuit een ander perspectief zien? Ga dan naar DeDAKKAS, de hotspot van de stad. Net als De Koepel, Mooie Boules en Viqh.

Meer verhalen

Kruistocht met groene zeep

Voor dit verhaal nemen we je even mee naar het begin van de 13e eeuw. De tijd van de vijfde kruistocht, die van 1217 tot 1221 duurde, en dan met name de verovering van Damiate, een Egyptische havenstad. De Haarlemmers speelden een belangrijke rol bij de verovering van deze stad.

Op 33 toeren naar een uurtje Mozart

De laatste jaren brengt zo ongeveer iedere zichzelf respecterende band nieuwe muziek uit op vinyl. Je zou dus kunnen zeggen dat vinyl terug is van weggeweest. Dat geldt niet voor Haarlem.

Kenau in een stad vol muggen

Als iemand een kenau wordt genoemd, is dat meestal niet als compliment bedoeld. Het betekent iets in de trant van bazige vrouw. Maar daarmee wordt de Haarlemse naamgeefster tekortgedaan.

Scoren met Eef, Cajanus en Loutje

Iedereen die de Olympische finale 3x3-basketbal heeft gezien, kan zich de laatste seconde van de wedstrijd herinneren.

Kibbelende schilders op een koninklijk voetbalveld

Frans Hals ken je ongetwijfeld, maar in die tijd leefde er nog een grootheid in Haarlem. Wie? Judith Leyster. Een artistieke en ondernemende vrouw.

De eerste trein naar straten van goud

Haarlem was vaak de eerste. Voorbeelden? Het eerste museum, de eerste krant, het eerste bevrijdingsfestival. Maar hierover een andere keer meer. Nu willen we het hebben over de eerste spoorlijn. Deze werd op 20 september 1839 feestelijk geopend.

Welkom in Haarlem

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand