Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bierbrouwen in een stad vol bloemen

Zeg je Haarlem, dan zeg je bierbrouwen. Al in de middeleeuwen werd er bier gebrouwen in onze stad. In huiselijke kring, dus op kleine schaal, maar toch. In de 14de eeuw was de stad een van de grootste biersteden van Nederland. 

Biervaten werden toen Jopen genoemd. En die naam is meteen de brug naar de biercultuur van vandaag. Een van de brouwerijen heet namelijk Jopen. Zij brouwen onder andere in de Jopenkerk en dat is dan ook de plek waar je kunt genieten van het bier dat ze daar brouwen, met uitzicht op de ketels. Waar je ook heerlijk bier kunt drinken, is café de Goothdat bier is afkomstig van – je raadt het misschien al – brouwerij De Gooth. Dan is er ook nog Uiltje, een brouwerij die, in Uiltje’s eigen woorden, een moment van ontspanning wil bieden in een gekke en stressvolle wereld. En niet te vergeten: Lokaal Haarlem. Ook daar brouwen ze hun eigen bier.

Gaat het in Haarlem dan alleen om bierbrouwen? Nou nee, Haarlem is niet alleen een bierstad, maar ook een bloemenstad. En ook dat gaat al eeuwen terug. Zo was onze stad tot het begin van de 20ste eeuw het centrum van de handel in bloembollen. Ook nu nog staat de stad in de lente in bloei met als hoogtepunt het bloemencorso. En dankzij kweker Edwin Visser is de schitterende voorjaarsbloeier Haarlems Klokkenspel terug van weggeweest.

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand