Search
Close this search box.

24 uur historie in Haarlem: van Teylers Museum tot schuilkerken

De stad heeft een bruisend cultureel aanbod. Duik het Teylers Museum in: het oudste museum voor kunst en wetenschap van ons land. En wist je dat de stad vol historische schuilkerken ligt? Laat je verrassen door de rijke geschiedenis, kunst en kennis in Haarlem.
10:00 uur: Ontbijt in het Kweekcafé, de ‘huiskamer’ van Haarlem

Je geestverruimende programma in Haarlem begint meteen op een inspirerende plek: het Kweekcafé. Een voormalige kas en timmerwerkplaats in de Haarlemmer Kweektuin, een groen stukje van de stad. Je geniet hier van een biologisch en lokaal geproduceerd ontbijtje. Zoetekauwen kiezen bijvoorbeeld voor een vegan kokosyoghurt bowl met huisgemaakte granola. Wie liever hartig heeft, tippen we een herdersontbijt met gered brood en een spiegeleitje. Leuk om te weten is dat het Kweekcafé ook een ontmoetingsplek is voor liefhebbers van voedsel, innovatie en design. Er zijn dan ook regelmatig workshops en presentaties.

Je wandelt vanaf station Haarlem in ongeveer 15 minuten naar het Kweekcafé.

 • Openingstijden Kweekcafé: maandag en woensdag t/m zondag van 09.30 – 17.00 uur
 • Je geniet hier van een ontbijtje voor +/- € 8

Kleverlaan 9, kweekcafe.nl
11:00 uur: Blader door de tijd bij Huijsings Books

In hartje Haarlem ligt een boekenwinkel vol tweedehands en antieke schatten: Huijsing Books. Een echt walhalla voor boekenwurmen. De boekenkasten reiken tot het plafond en staan vol boeken over allerlei onderwerpen. Snuffel tussen de collectie en vind die ene historische roman of dat interessante religieuze exemplaar. Huijsing Books is een boekenwinkel die aanvoelt als de huiskamer van Haarlem. Er is een comfortabele chesterfieldbank, verse koffie en een ontspannend muziekje op de achtergrond. Hier raak je zomaar even het besef van tijd kwijt.

Vanaf het Kweekcafé wandel je in 25 minuten naar deze Haarlemse boekenwinkel. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in een kleine 10 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur

Gierstraat 6, huijsingbooks.nl
12:30 uur: Maak je hoofd leeg bij Hofje zonder Zorgen

Wist je dat Haarlem een echte hofjesstad is? Samen met Amsterdam en Leiden heeft de stad de meeste hofjes van ons land. Midden in het centrum ligt het Proveniershofje. Hieraan grenst Hofje zonder Zorgen: een plek waar je in alle rust geniet van een lekkere lunch. Er zijn huisgemaakte broodjes en taarten, maar ook een heuse Hofjes High Tea. Je krijgt dan onbeperkt thee met daarbij allerlei hartige en zoete hapjes. Met zonnig weer vertoef je goed op het terras. Vanaf hier kijk je uit op het levendige plein aan de Grote Houtstraat.

Hofje zonder Zorgen ligt op een kleine 5 minuten wandelen van Huijsing Books.

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 10.00 -17.00 uur, zaterdag van 10.00 – 18.00 uur
 • Je bestelt hier een lunch voor +/- € 10
 • Een Hofjes High Tea kost € 25 p.p. Reserveer je high tea voorafgaand aan je bezoek

Grote Houtstraat 142a, hofjezonderzorgen.nl
14:00 uur: Wandel de schuilkerkenroute

Na je lunch wandel je de schuilkerkenroute. De route doet twee schuilkerken aan: de St. Anna-kerk en de kerk aan de Grote Houtstraat. Hier beoefenden de katholieken in de 16e eeuw stiekem hun geloof. Het katholicisme was toen namelijk verboden. Ook in de Tweede Wereldoorlog waren hier geheime bijeenkomsten van stadsgenoten. Van buiten zie je niet dat er kerken in de gebouwen verscholen zitten. Het lijkt alsof je langs gewone huizen loopt. De route komt ook langs de Koepelkathedraal – een van ’s werelds belangrijkste kerken – en de Sint Bavokerk. Wist je dat in die laatste kerk schilder Frans Hals ligt begraven?

De schuilkerkenroute begint bij de Sint Bavokerk. Hier wandel je vanaf Hofje zonder Zorgen in ruim 5 minuten naartoe.

 • Download de gratis routegids
 • De route is ongeveer 2,5 kilometer lang
 • Openingstijden Sint Bavokerk: maandag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
 • Openingstijden Koepelkathedraal: maandag t/m zaterdag van 10.30 – 17.00 uur, zondag van 12.00 – 17.00 uur

Sint Bavo Kerk, Grote Markt 22, honeyguide.nl
15:30 uur: Bezoek het Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. In 1784 opende het pand haar deuren voor publiek. De bijnaam van het Teylers is ‘Museum van de Verwondering’, een naam die goed past. Je verwondert je hier over een unieke collectie kunst, wetenschap en geschiedenis. Er ligt werk van de grootste kunstenaars en wetenschappers van de laatste eeuwen. Van Rembrandt en Michelangelo tot Newton en Copernicus. Een hoogtepunt is de neoclassicistische Ovale Zaal. Hier bekijk je een grote verzameling fossielen en mineralen. Wist je dat het complete interieur van deze zaal sinds de opening in de 18e eeuw intact is gebleven? Uniek voor een Nederlands museum.

Vanaf de Koepelkathedraal, het eindpunt van de schuilkerkenroute, wandel je in 20 minuten naar het Teylers Museum.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur
 • Prijs: volwassenen € 15, kinderen t/m 17 jaar € 2,50  

Spaarne 16, teylermuseum.nl
18:00 uur: Dineren bij het groene Veerkwartier

De hele dag honger je al naar kennis. Niet vreemd dat je inmiddels flinke trek hebt gekregen. Voor het diner vertrek je richting het Haarlemse Spaarnwoude Park, naar het Veerkwartier. Hier ontsnappen de Haarlemmers uit de drukte van hun stad. Het menu bestaat uit gerechten om samen te delen. Veel opties zijn vegan of vega, zoals de kimchi salade en de linzen dahl. Tip: bestel een kopje Nieuwe Veerkracht Thee. Deze melange is speciaal voor het Veerkwartier ontwikkeld door natuurapotheek Van der Pigge. Je proeft onder andere anijszaad, gember en rozemarijn. Een lekker slaapmutsje.

Vanaf het Teyler Museum wandel je in ruim een half uur naar het Veerkwartier. Heb je een OV-fiets? Dan ben je er in 10 minuten.

 • Openingstijden: zondag en dinsdag t/m donderdag van 10.00 – 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 – 21.00 uur
 • Voor een shared dining gerechtje betaal je tussen de € 4,50 en € 13,50
 • Bekijk de agenda voor de meeste recente activiteiten

A. Hofmanweg 62, veerkwartier.nl
Hoteltip: Check-in bij het Anegang Boutique Hotel

Anegang Boutique Hotel is een van de uniekste hotels van Haarlem. De reden: het hotel heeft een self check-in concept. Je checkt in via het digitale platform wanneer het jou uitkomt. Dat geeft je veel vrijheid tijdens je citytrip. De kamers zijn modern, met een regendouche, smart-tv en bureau met laptopaansluiting. Toch is het historische karakter van het pand ook nog goed zichtbaar. Kijk maar eens naar de karakteristieke gevel en balken. Anegang Boutique Hotel ligt in het centrumhart van Haarlem. Een fijne uitvalsbasis als je de volgende dag nog de stad in wil. Misschien om de groene plekjes van Haarlem te ontdekken?

Vanaf het Veerkwartier wandel je in 40 minuten naar je hotel. Wij raden een OV-fiets aan, dan ben je er in een klein kwartier. De volgende dag wandel je in ruim 10 minuten terug naar station Haarlem.

 • De prijzen voor een tweepersoonskamer starten vanaf € 80

Anegang 2, alys.nl
Deze blog is gepubliceerd door NS.

Lees het originele artikel.
Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand