Ontdek Haarlem in 10.000 stappen
Haarlem staat bekend om de historische binnenstad met horeca, winkels en cultuur, maar er is meer. Aan de overkant van het Spaarne ligt een gebied in ontwikkeling, vol creatieve hotspots. Een mooie wandelroute leidt je naar de Koepel, een nieuw icoon van ontmoeting en innovatie, en langs oude fabriekshallen en het voormalige Pest- Dol- en Leprooshuis, waar inspirerende ondernemers historische panden nieuw leven inblazen. Met 10.000 stappen ontdek je Haarlem buiten de gebaande paden, met onderweg genoeg horecagelegenheden voor een pauze. Geschikt voor zowel nieuwe bezoekers als geboren Haarlemmers.
Welkom op de Grote Markt: het hart van de stad. Bewonder de historische panden om je heen en maak je klaar om de veelzijdigheid van Haarlem te ontdekken.
0 m
Begin bij het stadhuis. Het stadhuis werd in 1250 gebouwd en opende in 1370. Op dezelfde locatie stond eerder een jachtslot van de graven van Holland en het Dominicanenklooster. Tegenwoordig is de Gravenzaal geopend voor huwelijken. Onder de Gravenzaal, aan de linkerkant van het stadhuis, zit Anno Haarlem. Dit is een klein museum waar je de geschiedenis van de stad ontdekt.
Openingstijden Anno Haarlem
Woensdag t/m zaterdag 11.00 – 16.00 uur
200 m
De Grote of St.-Bavokerk, een laatgotische kruiskerk, werd gebouwd tussen 1370 en 1540 op de plaats van een in de 14e eeuw afgebrande kleinere kerk. De kerk wordt ook wel ‘Jan met de hoge schouders’ genoemd. De toren is namelijk aan de kleine kant in verhouding tot de rest van het gebouw. In de kerk kun je de grafstenen van Frans Hals en Pieter Teyler bezichtigen. Ook zie je hier het beroemde Christian Mullerorgel, waar Mozart als kind nog op speelde.
Openingstijden Grote of St.-Bavokerk
Maandag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur
200 m
Aan de rechterkant van de Grote of St. Bavokerk vind je een ander historisch monument met een herkenbare trapgevel. Dit is de vleeshal. Het gebouw, ontworpen door Lieven de Key, dateert uit de 17e eeuw en werd gebruikt voor het verhandelen van vlees. Tegenwoordig is locatie HAL van het Frans Hals Museum hier gevestigd en in de kelder is het Archeologisch Museum te vinden.
Openingstijden Frans Hals Museum Hal
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
210 m
We verlaten de Grote Markt en lopen tussen de Vleeshal en de Grote of St.-Bavokerk de Lepelstraat in en gaan links richting de Oude Groenmarkt. Kijk even het rechterzijstraatje in. Dit is de Warmoesstraat, één van de zeven Gouden Straatjes. Hier heb je gezellige winkels en horeca. Ook op de Oude Groenmarkt vind je veel horecagelegenheden.
270 m
Eenmaal aangekomen op het kruispunt, het Klokhuisplein, zie je links op de hoek sterrenrestaurant en hotel ML. ML is gevestigd in een bijzonder monumentaal pand. Drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé was hier bijna 300 jaar lang gevestigd. Deze befaamde drukkerij werd in 1703 opgericht. Aan het einde van de 18e eeuw begon Joh. Enschedé met het drukken van obligaties voor de gemeente Haarlem. Het bedrijf was verantwoordelijk voor het drukken van alle postzegels voor Nederland en Groot-Brittannië.
380 m
Loop rechtdoor door de Damstraat. Hier kom je aan je linkerhand, op nummer 21, het Pieter Teylers Huis tegen. Pieter Teyler noemden we al eerder. De man die begraven ligt in de Grote of St.-Bavokerk woonde hier met zijn vrouw. Teyler was een vermogend laken- en zijdekoopman, bankier en filantroop in de 17e eeuw. Het Teylers Museum is te danken aan de collectie en het vermogen van Pieter Teylers testament. Straks aan de overkant van het water kun je het museum bewonderen.
Openingstijden Pieter Teylers Huis
Dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
390 m
Loop verder richting rivier het Spaarne. Deze ruim 10 km lange rivier scheidt het centrum van de stad met Haarlem-Oost. Op de linkerhoek zie je de Waag. Dit gebouw werd rond 1598 gebouwd onder leiding van stadarchitect Lieven de Key. Tot 1915 was het de plek waar goederen werden gewogen en verkocht. Tegenwoordig is op de begane grond een café gevestigd en op de eerste etage zetelt sinds 1841 kunstenaarsvereniging KZOD.
Openingstijden Taverne De Waag
Woensdag t/m vrijdag en zondag 15.00 – 22.00 uur
Zaterdag 12.00 – 22.00 uur
400 m
Aan het Spaarne staan meerdere mooie panden. Zie je links aan de overkant die twee identieke gebouwen met trapgevel? Tot 1668 was hier bierbrouwerij De Olyphant gevestigd. Tegenwoordig zijn het woningen. Recht aan de overkant zie je een rijksmonumentaal stadspaleis: het Hodshon Huis. Dit paleis werd in 1794 gebouwd in opdracht van Cornelia Catharina Hodshon en ontworpen door Abraham van der Hart. Het pand is sinds 2008 in het bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser. Het Hodshon Huis dient tegenwoordig als evenementenlocatie.
540 m
Loop naar rechts langs het Spaarne. Je komt verschillende horeca tegen. Haal bijvoorbeeld een koffie to go bij Coffee Spot of een ijsje bij Tante Saar als de zon volop schijnt. Op de hoek vind je Spaarne 66. Hier aan de overkant ligt de Melkbrug. Loop over de brug en maak de sprong over het Spaarne. Vanaf de brug heb je goed uitzicht op de Grote of St. – Bavokerk en het Teylers Museum.
540 m
Loop links langs het water. Bewonder de monumenten nu vanaf de andere kant van het Spaarne! Ga met de bocht mee naar rechts en loop links de Spaarnwouderstraat in. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken naar de bijzondere gevels!
960 m
In de Spaarnwouderstraat zitten veel leuke ondernemingen, zoals Hello I’m Local, Lilo Ceramics en B&B Kenaushome. Deze B&B op nummer 59 komt niet zomaar aan zijn naam. Op het perceel waar nu de B&B gevestigd is, woonde in de 16e eeuw dé beroemdste vrouw van Haarlem: Kenau Simonsdochter Hasselaer. Volgens de overlevering vocht zij tijdens het Haarlems Beleg manhaftig mee in de strijd tegen de Spanjaarden. Zie je de toppen van de Amsterdamse Poort al? Volgens de overlevering zou Kenau op de walmuren bij de Amsterdamse Poort hebben gestaan om de Spaanse aanval tijdens de Tachtigjarige Oorlog af te slaan.
1,24 km
Je nadert de Amsterdamse Poort. Loop onder de poort door om de voorkant te bekijken. De Amsterdamse Poort is een bekend Haarlems beeld. De Haarlemse stadspoort komt uit 1486 en was onderdeel van de stadsmuur. De poort is onderdeel van de oude route van Amsterdam naar Haarlem; vandaar de naam Amsterdamse Poort. De Amsterdamse Poort is de enige poort die nog over is van de veertien stadspoorten die Haarlem rijk was.
1,42 km
Loop de poort weer terug onderdoor en steek de straat over. Loop de Koralensteeg in en kom terug bij het Spaarne. Sla rechtsaf en zie de Koepel en Molen de Adriaan aan de overkant. Op de Houtmarkt zie je mooie panden en gevelstenen.
1,50 km
Neem de eerste afslag rechts. Je bevind je in de Dijkstraat, waar je op nummer 8, aan je rechterhand, een bijzonder oud pand vindt.
1,70 km
Sla voor het pleintje linksaf de Glasblazersstraat in. Steek de Blekerstraat over en vervolg je weg naar de Scheepmakersdijk. Je loopt langs speeltuin de Glasblazers. Links, achter de speeltuin, zie je aan de andere kant van het Spaarne het Teylershofje. Dit hofje is gesticht door Pieter Teyler. Steek de Harmenjansweg over en loop rechtdoor de Scheepmakersdijk op.
Je komt bij Restaurant Zuidam, waar je kunt genieten van een hapje of een drankje met uitzicht over het Spaarne.
1,86 km
Niet te missen is Molen de Adriaan. Molen De Adriaan is een achtkantige stellingsmolen uit 1779 en gebouwd door Adriaan de Boois. De Amsterdamse ondernemer bouwde zijn molen boven op een oude verdedigingstoren. De molen heeft diverse functies gehad, waaronder het malen van tufsteen tot tras. In 1802 werd de molen omgebouwd tot tabaksmolen en in 1853 tot een korenmolen. De molen is 1932 afgebrand, maar uiteindelijk in 2002 herbouwd. Nu is het een museum en kun je er trouwen. Bij voldoende wind draait de molen.
Wandelaars van Sprong over het Spaarne kunnen een klapfolder van het Panorama meekrijgen.
Openingstijden Molen De Adriaan
1 maart tot 1 november
Maandag t/m vrijdag 13.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 10.30 – 17.00 uur
1 november tot 1 maart
Maandag, woensdag en vrijdag 13.00 – 16.30 uur
Zaterdag en zondag 10.30 – 16.30
2,2 km
Vervolg je weg via de Papentorenvest. Sla linksaf de Harmenjansweg op en ga met de bocht mee. Je nadert het Koepelplein aan je linkerhand, waar je het imposante monument de Koepel vindt.
2,23 km
De Koepelgevangenis, door Haarlemmers ook wel de Koepel genoemd, is een voormalige stadsgevangenis. Het is rond 1890 ontworpen door architect Willem Cornelis Metzelaar. De koepel werkte als een ‘panopticon’, net als het pantheon in Rome. Efficiënt toezicht en minder onderling contact tussen gedetineerden werden hierbij als voordelen aangehaald. In 2016 sloot de gevangenis. Inmiddels is het volledig verbouwd, maar veel oorspronkelijke details zijn daarbij bewaard gebleven. Je vindt er nu onder andere een bioscoop, horeca, kantoorruimte en werkplekken. Op de bovenste verdieping wordt onderwijs gegeven.
Loop gerust de Koepel binnen. In de ‘gang’ naar de Koepel is het restaurant Menu Corridor gevestigd. Rechts in de Koepel is het DeliCafé, waar je wat kunt drinken. In de kelder van het gebouw is de Filmkoepel. De voormalige cellen zijn bewaard gebleven. Tegenwoordig kun je deze ruimtes huren om in te werken. In de Koepel zit ook een escaperoom. Op de begane grond kun je een kijkje nemen in de cel van verzetstrijdster Hannie Schaft.
Openingstijden De Koepel
Zondag t/m donderdag 9.00 – 23.00 uur
Vrijdag en zaterdag 9.00 – 23.45 uur
2,56 km
Verlaat de Koepel en ga gelijk rechts de Harmenjansweg in. Neem de eerste afslag links naar de Kaapstanderstraat. Ga vervolgens naar rechts, de Kelderwindkade op. Ga dan naar rechts, de Windasstraat. Aan einde van de straat ga je naar links, richting de Oerkap, die je aan je linkerhand na de tunnel vindt. De Oerkap is een stadsstrand. Een fijne plek waar je wat kunt eten en drinken met zicht op het Spaarne.
Openingstijden Oerkap
Dinsdag en woensdag 10.00 – 23.00 uur
Donderdag en vrijdag 10.00 – 00.30 uur
Zaterdag 11.00 – 00.30 uur
Zondag 11.00 – 23.00 uur
3,44 km
Steek de Oudeweg over bij de stoplichten en ga rechtdoor de Kick Smitweg in. Je bevindt je in de Sportheldenbuurt. Zo was Kick Smit ook een sportheld: een bekende Haarlemse voetballer. Loop rechtdoor. Je komt uit bij het Energieplein.
2,87 km
Aan de rechterkant zie je de Nieuwe Vide. Dit is een kunstpodium en broedplaats waar experiment en talentontwikkeling centraal staan. Er is een workshopruimte, expositieruimte, studioruimte en er worden verschillende activiteiten georganiseerd.
Recht voor je zie je de Lichtfabriek. Vanaf 1902 werd Haarlem van licht en warmte voorzien vanuit dit pand. Een groot deel van de panden van deze voormalige gemeentelijke elektriciteits- en gasfabriek dateert uit deze ontstaansperiode. De fabriek heeft tot 1968 gefunctioneerd, waarna delen van het complex zijn gesloopt. De overgebleven panden zijn gerestaureerd. Sinds 2000 zijn delen van de Lichtfabriek in gebruik als bijzondere evenementenlocatie.
Aan de rechterkant van de Lichtfabriek, bij Basecamp Haarlem, kan je terecht voor bijeenkomst. Overdag kun je er ook een kop koffie drinken of lunchen.
3,07 km
Loop linksaf langs het grasveld om Basecamp Haarlem heen. Je nadert Mooie Boules. Mooie Boules is een gezellige plek aan het water waar je kunt jeu de boulen, karaoke zingen, spelletjes spelen, borrelen en een hapje eten. Ben je toe aan een drankje? Neem hier gerust binnen plaats of op het terras!
Openingstijden Mooie Boules
Maandag t/m donderdag 16.00 – 00.00 uur
Vrijdag 15.00 – 1.00 uur
Zaterdag 12.00 – 1.00 uur
Zondag 12.00 – 00.00 uur
3,05 km
Loop langs de padelbanen, over het Stokerspad, richting de Figeebrug. Deze is aan je linkerhand. Ga de brug over. Je loopt op de Bakke Rij af. Dit is een innovatieve plek waar je werkplekken kunt huren. Ook is hier het Figee Café. Bij het Figee Café kun je terecht voor koffie, lunch en borrel. Alles wat op het menu staat, kun je ook meenemen.
Wandelaars van Sprong over het Spaarne kunnen bij Figee Café een gemberthee of stuk bananencake krijgen.
Openingstijden Figee Café
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 15.00 uur
4,05 km
In de Bakke Rij is Loveli gevestigd. Je vindt het aan de linkerkant van het Figee Café. Loveli is een cosmeticamerk dat begon met het ontwikkelen van een deodorant zonder aluminium. Inmiddels is het merk uitgebreid en verkoopt het meer cosmeticaproducten die 100% natuurlijk zijn.
Loop terug de brug over.
Een keuzemoment: je kunt ervoor kiezen om een aantal extra stappen te zetten, richting het MAAK-terrein. Dit is een inspirerende plek voor een community van innovatie en circulaire maakbedrijven in Haarlem. Kies je ervoor om terug te keren naar het centrum, ga dan verder bij stap 29.
4 km
Kom je vanaf de Figeebrug? Loop dan rechtdoor de Mincklersweg af. Ben je bij Mooie Boules? Loop dan weer terug en volg het Stokerspad langs de padelbanen. Ga rechts de Minckelersweg op en loop deze helemaal af.
2,97 km
Op de Mincklersweg kom je aan je rechterkant Skatepark Haarlem tegen. Hier kun je indoor skaten. Maar je kunt hier meer doen dan tricks leren. Er worden namelijk verschillende evenementen georganiseerd en is er een café en een zonnig terras.
Openingstijden Skatepark Haarlem
Dinsdag 15.00 – 22.00 uur
Woensdag 17.00 – 22.00 uur
Donderdag en vrijdag 19.00 – 23.00 uur
Zaterdag 14.30 – 22.00 uur
Zondag 14.00 – 18.00 uur
3,54km
Sla aan het einde van de Mincklersweg linksaf. Aan je linkerhand kom je het MAAK-terrein tegen. Loop gerust het terrein op, hier gebeurt van alles. Er huisvesten zich hier 40 bedrijven uit de creatieve en circulaire maak-industrie. Van biologische plantenvoeding tot filmeffecten. In de 3D Makers Zone, in de hal midden op het terrein, vinden de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen, robotica en digitale fabricage plaats.
Ook Bouwlab zit op het MAAK-terrein. Bouwlab richt zich op innovatieve oplossingen voor de bouw- en stedelijke sector. Bouwlab fungeert als een “living lab” waar nieuwe bouwtechnieken en materialen in de praktijk worden getest en ontwikkeld. Bouwtechnologien die worden gebruikt zijn bijvoorbeeld modulair bouwen en het gebruik van recyclede materialen.
Er is ook horeca aanwezig op het MAAK-terrein. Bij SMAAK kun je terecht voor koffie met gebak of een lunch.
Openingstijden SMAAK
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur
2,79 km
Loop weer terug naar de Oudeweg en ga naar rechts. Neem de tweede afslag naar rechts; de Wim van Eststraat. Aan het einde van de straat kom je weer op de Kick Smitweg.
3,21 km
Heb je ervoor gekozen om het MAAK-terrein over te slaan? Je bevindt je ofwel bij Mooie Boules, of aan bij de Figeebrug. Als je je bij de Figeebrug bevindt, loop je langs de padelbanen richting Mooie Boules. Vanaf hier loop je rechtdoor, achter de Lichtfabriek langs naar het Max Euweplein. Ga naar rechts. Je bent weer bij het Spaarne. Aan de linkerkant is Droste gevestigd. Dit pand zie je straks nog beter vanaf de andere kant van het Spaarne.
3,68 km
Loop verder langs het water. Aan je linkerhand kom je de Adriaan Paulenstraat tegen. Ga deze straat in en neem de eerste afslag rechts. Je bent weer in op de Kick Smitweg. Aan het einde van de weg steek je weer over bij de stoplichten waar je eerder ook bent overgestoken.
3,91 km
Eenmaal overgestoken steek je rechts ook over bij stoplichten. Vervolgens ga rechtdoor de Prinsenbrug over. Aan de linkerkant van de brug zie je Grote of St.-Bavokerk en Molen de Adriaan. Aan de rechterkant zie je de Drostefabriek. Deze voormalige cacao- en chocoladefabriek stamt uit 1911. De chocoladeproducent werd al in 1863 opgericht. Het pand werd in 2008 verbouwd tot woningen.
De afbeelding met verpleegster die een dienblad draagt met een cacaoblikje erop (Droste-effect) is ontworpen dor de Haarlemse Jan Misset in 1904. Het Droste-effect, een repeterend visueel effect, is opgenomen in de Dikke van Dale.
4,08 km
Steek aan het einde van de brug bij de stoplichten over naar de overkant. Steek daarna bij de stoplichten over naar rechts. Vervolg je weg links door het groen. Volg het pad.
Je bevindt je bij stadspark de Bolwerken. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de negentiende eeuw werden gesloopt. Het park omvat de voormalige vestingwerken van Haarlem en is in de 19e eeuw getransformeerd tot stadspark in Engelse landschapsstijl door J.D. Zocher, een Haarlemse tuinarchitect die bekendheid geniet door, onder andere, het ontwerp van de Haarlemmerhout en het Amsterdamse Vondelpark.
4,21 km
Aan de linkerkant zie een geel pand: Huize Zocher. De geschiedenis van Huize Zocher begint in 1865, toen architect J. van Ek het neoclassicistische rijksmonument ontwierp. Een opvallend kenmerk van Huize Zocher is de bouwstijl, die tussen 1864 en 1870 resulteerde in elf villa’s op de bolwerken van het Prinsen Bolwerk in Haarlem. Oorspronkelijk bedoeld als woning in 1865, werd het gebouw al snel gebruikt als noodhospitaal en kreeg rond 1930 de functie van school. Tegenwoordig doet het huis dienst als verzorgingshuis.
4,5 km
Na een tijdje langs de Kloppersingel gelopen te hebben, nader je de Kennemerbrug. Ga hier naar rechts. Aan je rechterkant zie je vishandel Leo van Rhijn. Zin in vis? Stop dan hier om wat te eten. Steek ter hoogte van de bloemenkiosk de Kennemerbrug over. Loop rechtdoor de Schotersingel op.
Openingstijden Leo van Rhijn
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 16.45 uur
Zaterdag 9.15 – 16.00 uur
4,64 km
Aan je linkerkant zie je Museum van de Geest. Het Museum van de Geest | Haarlem is gevestigd in het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van de stad. Het pand heeft 700 jaar lang onderdak geboden aan ‘melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, hoeren met syfilis, dementerende ouderen, zwervers, mensen in crisis’. Veel oude elementen in het gebouwencomplex zijn bewaard gebleven, zoals de kapel uit de 14e eeuw, de Regentenkamer uit 1756 en een dolcel uit de 16e eeuw. Tegenwoordig is er kunst en cultuur te vinden dat mentale gezondheid bespreekbaar maakt.
Bij het museum zit horecagelegenheid Thuys. Hier kun je terecht voor een goede kop koffie, ‘Thuysgemaakte’ lunch, zoete verwennerijen of een gezellige borrel. Thuys is ook te bezoeken als je niet naar het museum gaat.
Openingstijden Museum van de Geest en Thuys
Woensdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
5,06 km
Loop om het museum heen, langs het water. Bewonder de mooie panden op de Schotersingel. Vervolg je weg langs het water en steek links de Noorderbrug over. Eenmaal over de Noorderbrug ga je naar links en loop je richting de stoplichten. Steek hier over en ga de viaduct onderdoor.
Rechts op de hoek zie je Westhoff. Hier kun je heerlijke koffie drinken en wat lekkers erbij eten of uitgebreid lunchen. Ook kun je er terecht voor een borrel. Alles is ook mee te nemen voor onderweg. Westhoff is niet alleen een fijne plek voor eten en drinken, maar je kunt er ook werken en vergaderen of winkelen. Zo zijn er verzorgingsproducten, boeken en keukenaccessoires te koop. Tegenover Westhoff is het Wachtlokaal gevestigd. Dit is een knus eetcafé met een groot terras.
Openingstijden Westhoff
Maandag t/m vrijdag 7.00 – 18.00 uur
Zaterdag 8.00 – 18.00 uur
Zondag 9.00 – 18.00 uur
Openingstijden Wachtlokaal
Maandag t/m zondag 11.00 – 23.00
5,45 km
Je had hem vast al gezien; station Haarlem. Het station werd in 1839 geopend. Wist je dat de eerste spoorlijn in Nederland tussen Amsterdam en Haarlem liep? De eerste trein reed in 1839 van Amsterdam naar Haarlem met een snelheid van 40 km/u. Daar deed de locomotief een halfuur over. Tegenwoordig bereikt de trein een snelheid van 140 km/u. Je kunt in 15 minuten aankomen op station Amsterdam Centraal.
5,56 km
Op Kruisweg 42 is Blue Zone Espresso gevestigd. Deze koffiebar zit in een pand met een bijzondere pui. Dit pand is in het plan van de gemeente om historische winkelpuien terug te brengen in de binnenstad als eerste gerenoveerd. De winkelpui is hersteld naar de oude stijl en is in maart 2024 opgeleverd. Vier jaar lang stelt de gemeente subsidie beschikbaar voor winkel- en horecapanden om de pui te restaureren.
Openingstijden Blue Zone Espresso
Maandag en dinsdag 6.30 – 15.00 uur
Woensdag t/m zaterdag 6.30 – 18.00 uur
Zondag 8.00 – 17.00 uur
5,61 km
Vervolg je weg over de Kruisweg. Aan je linkerkant zie je FrietHoes. FrietHoes is een Haarlemse ondernemer die heerlijke, verse, ambachtelijke friet maakt. Friet zonder bewerkingen en toevoegingen én duurzaam geproduceerd. Haal een puntzak om de laatste loodjes van de wandeling door te komen.
Openingstijden FrietHoes
Maandag t/m zondag 12.00 – 20.00 uur
5,79 km
We gaan een paar stappen terug op de Kruisweg en nemen de eerste afslag rechts. Loop de Lange Herenstraat in. Ga aan het einde naar rechts. Je ziet aan de overkant op nummer 39 Hofje van Staats. Het hofje maandag t/m zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur toegankelijk voor publiek. Haarlem staat bekend om zijn hofjes. In de stad zijn er vandaag de dag 22 te vinden. Hofje van Staats werd in 1730 gesticht en is een van de grotere hofjes van Haarlem. Het heeft 30 woningen en een grote binnentuin. Mocht je het hofje willen bezoeken, zorg dat niet voor overlast en houd respect voor de bewoners.
5,98 km
Als je met je gezicht naar Hofje van Staats staat, ga je naar links. Neem de eerste afslag naar rechts, de Parkstraat in. Je nadert het Ripperdapark. Loop linksom het park en ga de Gonnetstraat in. Aan de rechterkant zie je Oceans Haarlem.
6,14 km
Oceans is een duurzame hub waar je kunt werken en evenementen kunt organiseren. Ook Dopper is hier gevestigd. Dopper maakt duurzame, hervulbare drinkflessen.
6,88 km
Loop de Gonnetstraat uit. Je ziet het Spaarne weer. Sla rechtsaf en ga de Zandersbrug over. Neem vervolgens de eerste afslag rechts; de Zakstraat. Ga de Jansbrug over en ga naar links. Je loopt nu over de Bakenessergracht. Aan de gracht staan bijzondere monumentale panden. Ter hoogte van de Begijnebrug ga je rechtsaf de Korte Begijnestraat in.
7,14 km
Aan het einde van de Korte Begijnestraat ga je naar links. Aan je linkerhand zie je de Schuur. De Schuur is een bruisende plek voor cultuur in het centrum van Haarlem. Met een dagelijkse programmering op het gebied van theater, film, dans, talks, woordkunst, dj’s en muziekspecials in het café. Je bent welkom om binnen te kijken.
Naast de Schuur is PHIL Haarlem; hét concertgebouw van Haarlem.
7,35 km
Ga naar rechts. Langs de gezellige horecagelegenheden loop je op de Grote Markt af: het start- en eindpunt van deze wandelroute.
In de maandelijke nieuwbrief lees je alles over de evenementen, tentoonstellingen en andere aanbevelingen voor de komende periode.
Vandaag
Morgen
Deze week
Dit weekend
Deze maand