Recherche
Fermer cette boîte de recherche.

HAARLEMSE MUSEA

Van de Gouden Eeuw tot hedendaags. In Haarlem barst het van de musea en galeries. Je vindt er zelfs het oudste museum van Nederland.

VERWONDER JE
IN DE SCHATTEN

Émerveillez-vous devant les trésors de la science, remontez à l'âge d'or ou entourez-vous d'art contemporain. Avec plus de dix musées différents, Haarlem offre de l'art et de la culture pour tous. Les enfants ne sont pas en reste.

Frans Hals Museum (Groot Heiligland)

Aan het Groot Heiligland ligt het 17de-eeuwse oudemannenhuis met sfeervolle museumzalen, intieme regentenkamers, een 18de-eeuws poppenhuis en een prachtige binnentuin.

Grote of St.-Bavokerk

Van ver buiten de stad Haarlem is de Grote of St.-Bavokerk al te zien. Deze middeleeuwse gotische kruiskerk is een van de grootste kerken in Nederland.

Museumhuis Barnaart

Met recht een van de mooiste huizen van de stad. Vroeger was dit statige pand eigendom van een van de rijkste koopmannen van de stad, Willem Philip Barnaart. Nu is het open voor publiek.

Nieuwe Vide

Nieuwe Vide is een kunstpodium en broedplaats, en is ontstaan uit de kraakbeweging.

Frans Hals Museum locatie HAL

Aan de Grote Markt, in de 17de-eeuwse Vleeshal, organiseert het Frans Hals Museum regelmatig tentoonstellingen met moderne en hedendaagse kunst.

Draaiorgelmuseum

Draaiorgelmuseum met een unieke collectie bestaande uit negen draaiorgels, waaronder het Kunkels Orgel, het grootste concertorgel van Europa en het Compton theaterorgel ‘lady Compton’, waarop regelmatig concerten worden gegeven door bekende organisten.

Corrie ten Boom Museum

In de Tweede Wereldoorlog verborg de familie Ten Boom Joden en verzetsstrijders in hun huis in de Barteljorisstraat in Haarlem. Door verraad kwam de familie in gevangenschap en concentratiekampen terecht. Alleen Corrie heeft het overleefd.

Museum van de Geest | Dolhuys

Het voormalige pest-, dol- en leproohuis. Jarenlang bood dit huis onderdak aan ‘dollen’, mensen die buiten de maatschappij vielen. Nu, bijna 700 jaar later is het een museum over stigma’s en het belang van mentale gezondheid.

Molen de Adriaan

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een rondleiding in de molen vlakbij het centrum van de stad. Vernoemd naar zijn eerste eigenaar Adriaan de Boois. Deze molen heeft in zijn geschiedenis tal van functies vervult; die van trasmolen, tabaksmolen en korenmolen. Sinds 2002 functioneert hij als museum en trouwlocatie.

NZH Vervoer Museum

Permanente expositie over het NZH tram- en busbedrijf. Er zijn trams en klassieke bussen en veel foto’s in de archieven te bewonderen.

Centre d'architecture ABC

Centrum voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en de regio Kennemerland.

De Vishal

De naam Vishal verraadt al waar het gebouw ooit voor diende. De huidige Vishal is in 1769 gebouwd ter vervanging van een grotere Vishal uit 1603. Nu is het een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst.

Musée archéologique de Haarlem

Le musée le plus amusant sous la terre. Le musée archéologique de Haarlem est le musée où l'archéologie de la ville devient visible. Le musée est situé dans le sous-sol d'un bâtiment vieux de plusieurs siècles (le Vleeshal) sur la Grote Markt.

Noord-Hollands Archief (Janskerk)

Het Noord-Hollands Archief is hét informatiecentrum voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden.

Cruquius Museum

Een icoon van Haarlemmermeer en dé plek waar je alles leert over de eeuwige strijd tegen het water.

Musée de la cathédrale

Le 25 mars 2015, le Musée de la Cathédrale de Haarlem a été officiellement inauguré par le Commissaire du Roi dans la province de Hollande du Nord, M. J.W. Remkes.

Anno Haarlem

Anno Haarlem is een klein informatief bezoekerscentrum. Een verscholen pareltje aan de zijkant van het prachtige historische stadhuis. Dit is bij uitstek dé plek voor bezoekers om hun culturele bezoek aan Haarlem te beginnen én is geheel gratis toegankelijk.

Musée Teylers

Het oudste museum van Nederland heeft zijn bestaan te danken aan de erfenis van koopman en bankier Pieter Teyler van der Hulst. Als man van de verlichting liet hij zijn geld na ter bevordering van kunst en wetenschap.

KoepelKathedraal

Een unieke kathedraal die samen met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg tot de top vijf van belangrijkste kerken ter wereld behoort gebouwd tussen 1850 en 1950.

Musée Verwey Haarlem

Le Verwey Museum Haarlem est le musée municipal de l'histoire et de l'art de Haarlem et du Zuid-Kennemerland.

De verborgen juwelen
van de Haarlemse Musea

Verken de diversiteit van de Haarlemse musea en vergeet vooral niet de kleinere pareltjes, zoals het Draaiorgelmuseum. Op zondagen kun je zelfs gratis genieten van deze unieke collectie. Voor de liefhebbers van architectuur is het ABC Architectuurcentrum het ultieme podium, waar Haarlem en omgeving samenkomen in de wereld van architectuur en stedenbouw. Ontdek de rijkdom aan culturele ervaringen die Haarlem te bieden heeft.

Une histoire riche

Ontdek de rijke geschiedenis van Haarlem en zijn vele monumentale panden en hofjes. Kom en geniet van de schoonheid van deze historische stad!

Teylers Hofje

Het Teylers Hofje is gesticht in 1787 uit nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst.

Wijnbergshofje

Het Wijnbergshofje is gesticht in 1662 door de Doopsgezinde gemeente. Het is herbouwd in 1872.

Brouwershofje

Door Jacob Huyge Roeperszoon en Katharine Huyge Roepersdochter gesticht in 1472 ten behoeve van arme brouwersmeiden.

Hofje Guurtje de Wael

Hofje Guurtje de Wael is gesticht in 1616 door Guurtje de Wael, dochter van een lakenhandelaar.

Hofje van Willem van Heijthuijsen

Gesticht in 1650 door Willem van Heijthuijsen. Dit Haarlemse hofje ligt buiten de vroegere stadsmuren aan de rand van de Haarlemmerhout. Daar bezat de stichter de buitenplaats Middelhout.

Cour d'État

Le Staats hofje a été fondé à partir de la propriété d'Ysbrand Staats, lecteur de fil et marchand de Haarlem. La première pierre a été posée par son frère le 29 juillet 1730.

Nog meer Haarlem!

Ontdek de rijke geschiedenis van Haarlem en haar vele monumentale panden en hofjes. Van middeleeuwse straatjes tot prachtige musea zoals het Frans Hals Museum en het Teylers Museum, deze stad biedt een schat aan cultureel erfgoed. Kom en geniet van de schoonheid van deze historische stad!

Bienvenue à Haarlem

Menu

Menu

Aujourd'hui

Demain

Cette semaine

Ce week-end

Ce mois-ci