Recherche
Fermer cette boîte de recherche.

De Haarlemse schattenjacht: de Vlaamse schatten

Ontdek de betoverende wereld van de Haarlemse schattenjacht

Laat je betoveren door een unieke belevingsroute waarbij je wordt begeleid door niemand minder dan Sir Reynard

Laat je leiden door sfeervolle steegjes, levendige pleinen en karakteristieke wijken, terwijl je op zoek gaat naar verborgen juweeltjes die de rijke geschiedenis en culturele schatten van Haarlem belichten. De schattenjacht biedt een boeiende mix van geschiedenis, kunst en entertainment, en nodigt je uit om de Vlaamse invloeden in Haarlem op een interactieve en speelse manier te verkennen.

Route

Départ : Grote Markt, Haarlem

Begin je ontdekkingsreis op de Grote Markt, met je rug naar het stadhuis. Kijk uit over dit historische plein en merk de vele Vlaamse sporen op. De oudste van deze sporen bevinden zich in de Grote of St. Bavokerk, een laat-middeleeuwse Gotische kerk gewijd aan Sint Bavo, een heilige die vooral in Vlaanderen populair is. Ontdek het verhaal van de kerk en zijn connectie met Vlaamse meesters, zoals bouwmeester Evert Spoorwater en schilder Frans Hals.

1. L'hôtel de ville

Commencez par l'hôtel de ville. L'hôtel de ville a été construit en 1250 et inauguré en 1370. Le même endroit abritait auparavant un pavillon de chasse des comtes de Hollande et le monastère dominicain. Aujourd'hui, la Gravenzaal est ouverte aux mariages. En dessous de la Gravenzaal, sur le côté gauche de l'hôtel de ville, se trouve Anno Haarlem. Il s'agit d'un petit musée où vous découvrirez l'histoire de la ville. Placez-vous dos à l'hôtel de ville et marchez vers la droite dans la Koningstraat, l'une des rues dorées de Haarlem.

Heures d'ouverture Anno Haarlem

Du mercredi au samedi de 11h00 à 16h00

2. De Grote of St.Bavokerk

Je begint door de Grote Markt op te lopen. De imposante Grote of St.- Bavokerk bevindt zich voor je. Het is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en zit boordevol Vlaamse invloeden.

3. Monumentale Vleeshal

Loop enkele stappen verder en je zult een monumentaal gebouw aan je rechterhand zien, de Vleeshal. Dit gebouw stamt uit 1602-1604 en draagt nog steeds de zandstenen ossen- en schapenkoppen op de gevel.

4. Laurens Jansz. Coster

Loop verder naar links, voorbij de Vleeshal, en je ziet aan je linkerhand Grand Café Brinkmann met een prachtige gevel in neo-renaissancestijl. Hier kun je even ontspannen en genieten van het standbeeld van Laurens Jansz. Coster uit 1856.

5. Zijlstraatvleugel

Als je nu weer naar het stadhuis kijkt, zie je daar een ander belangrijk werk van Lieven de Key. Dat is de Zijlstraatvleugel (rechterveugel) van het stadhuis, herkenbaar aan het hoge puntdak met de vijf schoorstenen. Je loopt nu de Zijlstraat in aan de rechterkant van het stadhuis. Loop een stuk rechtdoor.

Je gaat linksaf de Gedempte Oude Gracht op en neemt de derde zijstraat rechts, de Zuiderstraat. Vervolgens ga je linksaf de Gasthuisstraat in.

Aan de rechterkant passeer je wat ooit de St. Adrians of Kloveniers- doelen waren, nu de thuisbasis van de stadsbibliotheek van Haarlem. Deze plek heeft een charmante poort met een sierlijke gevel, ontworpen door Lieven de Key in 1610.

 

6. Hofje van Loo

Rechts om de hoek in de Barrevoetestraat, zie je aan de rechterkant Het Hofje van Loo

Sla aan het einde van de straat

Loop door de Vlamingstraat, tegenover dit hofje.

7. De vijfhoek

Vervolg je route door linksaf de Drapenierstraat in te slaan, genoemd naar de drapenier of lakenwever. Wanneer je weer linksaf slaat bij de T-splitsing, beland je op een vijfhoekig kruispunt van straten, ook wel bekend als de Vijfhoek.

Ga meteen rechts de Wolstraat in, vernoemd naar de essentiële grondstof voor lakenstof, namelijk wol!

1,05 km

Halverwege de Wolstraat sla je linksaf de Lange Lakenstraat in en vervolg je je weg door de Korte Lakenstraat tot aan de Nieuwe Raamstraat.

1,24 km

De laatste straatnaam verwijst naar de ‘ramen’ waarop de lakenstof werd gespannen om na het ‘vollen’ opnieuw opgerekt te worden. Sla nu linksaf de Nieuwe Raamstraat in. Je komt uit op het pittoreske Nieuwe Kerksplein, waar de Nieuwe Kerk haar mix van Vlaamse en Hollandse architectuur laat zien.

1,38 km

Aangekomen op het schilderachtige Nieuwe Kerksplein, waar de Nieuwe Kerk haar Vlaamse en Hollandse gezicht laat zien

1,43 km

Steek het plein over naar de Kerkstraat aan de overkant en loop verder naar de Grote Houtstraat. Als je naar rechts blijft lopen, kom je bij nummer 173 een prachtig pand met Jugendstijl-details. Kijk goed of je de draakjes in de winkelpui ziet!

1,46 km

Vervolg je weg door de Grote Houtstraat en bereik aan het eind de brug over de Raamsingel. Hier stond ooit een grote stadspoort, maar nu dient de Grote Houtbrug uit 1929-1930 als belangrijke toegang tot de binnenstad. De beeltenissen van Frans Hals en Lieven de Key, beide historische Haarlemse figuren van Vlaamse afkomst, sieren het beeldhouwwerk op de brug.

1,50 km

Steek de weg terug over, en loop naar rechts, de Gasthuisvest op.

1,67 km

9. Groot heiligland

Loop vervolgens de tweede straat links, het Groot Heiligland in. Aan je rechterhand zie je de opvallende reeks trapgevels van de Gasthuishuisjes, een uniek voorbeeld van 17e-eeuwse seriebouw. Deze huisjes boden onderdak aan proveniers, mensen die tegen betaling onderdak en verzorging kregen. De oorspronkelijke ingangspoort van het St. Elisabeth’s Gasthuis zie je links van de huisjes. De poort zelf dateert grotendeels uit 1767, maar de gevelsteen met het transport van de zieken dateert al uit 1612.

1,79 km

Frans Hals museum

Sur votre gauche, vous verrez le célèbre musée Frans Hals. Le musée Frans Hals a été fondé en 1862. Il est connu comme le musée de l'âge d'or. Sa collection est basée sur la riche collection de Haarlem. Naturellement, le musée possède une collection de peintures de Frans Hals. Près du musée se trouve l'établissement de restauration Cleeff Frans Hals. Vous pouvez y prendre un café, un déjeuner et un gâteau, même sans visiter le musée.

Heures d'ouverture Cleeff Frans Hals

Du mardi au dimanche de 10h00 à 16h30

1,94 km

Aan de overkant van de straat bevond zich ooit een andere liefdadigheidsinstelling, het Oude Mannenhuis, dat na een verbouwing (1908-1913) het Frans Hals Museum huisvest. De gevels aan de straat zijn toegevoegd bij die verbouwing maar aan het binnenterrein zie je het oorspronkelijke gebouw uit het begin van de 17e eeuw.

2,16 km

Vervolg je weg langs het Verwey Museum Haarlem in noordelijke richting. Op de hoek van de tweede straat links, de Ravelingsteeg, zie je een klein pand met een natuurstenen bloembak tegen de zijgevel, een overblijfsel van de stalhouderijen in de buurt. In dit geval is de paardendrinkbak nog aanwezig.

2,32 km

Loop verder rechtdoor en bewonder de fraaie panden met een rijke geschiedenis aan weerszijden van de straat. Je komt uit op de Gedempte Oude Gracht, waar vroeger een gracht de oude grens van Haarlem markeerde. Steek de straat over en loop de Schagchelstraat in.

Je voelt waarschijnlijk al aan de levendigheid om je heen dat je weer terug bent in het centrum van de stad. In de Schagchelstraat vind je wederom tal van fijne horeca plekjes voor een rustmomentje.

Pour un café et des gâteaux, un déjeuner ou une boisson, rendez-vous à Brownies&downieS. Vous pouvez manger des crêpes fraîches à House of Pancakes. Jámon Jámon est un bar à tapas bien connu à Haarlem. On y trouve de délicieux sandwichs.

Heures d'ouverture Brownies&downieS

Du lundi au dimanche
09:00 - 17:00

Heures d'ouverture de la Maison des crêpes

Lundi
10:00 - 19:00

Du mercredi au vendredi 10:00 - 19:00

Dimanche
10:00 à 19:00

Heures d'ouverture Jámon Jámon

Mercredi à vendredi 10:00 - 15:00

Samedi 09:00 - 16:00

2,39 km

In de Schagchelstraat, aan je rechterhand op nummer 13, zie je een prachtige gevel uit circa 1672, rijk versierd met vazen en guirlandes.

3,76 km

Gevelsteen Elisabeth Gasthuis

La Sint Elisabeth Gasthuis, également connue sous le nom de Groote Gasthuis, était un hôpital destiné principalement aux habitants pauvres de Haarlem. L'hôpital a disparu lors du grand incendie de Haarlem en 1576. L'hôpital a déménagé à cet endroit, un ancien couvent, où il a servi d'hôpital jusqu'en 1971.

2,67 km

Vervolg je weg door over te steken de Anegang over, naar de Warmoesstraat,

Bienvenue dans la Warmoesstraat. Peut-être la rue la plus charmante de la ville avec une belle vue sur la tour du Grote de St.-Bavokerk. Sur votre droite, vous trouverez le Hofje In Den Groenen Tuyn. Le hofje est ouvert aux visites en semaine de 10h00 à 12h00.

Haarlem ne serait pas Haarlem si vous n'étiez pas, une fois de plus, généreusement servi en termes d'établissements de restauration dans cette petite rue. Allez manger des frites chez Friethuis La Petite ou déjeunez chez Metzo ou Dijkers.

Heures d'ouverture Crêperie La Petite

Mardi et mercredi
11:30 - 19:00

Jeudi
11:30 - 20:00

Du vendredi au dimanche
11:30 - 19:00

 

Heures d'ouverture Metzo

Du lundi au samedi
11:30 - 22:00

Dimanche 11h30 - 21h00

 

Heures d'ouverture Dijkers

Du mardi au vendredi
11:00 - 22:00

Samedi 10:00 - 22:00

Dimanche 11:00 - 22:00

Terwijl je de Warmoesstraat volgt, zie je de imposante zuidgevel van de Grote of St.- Bavokerk voor je opdoemen. Bij de gevel van de iets uitgebouwde vontkapel herken je de renaissance bouwstijl van Lieven de Key. Let op de afwijkende bekroning met renaissance elementen van de geveltop en steunberen.

Sla rechtsaf de Oude Groenmarkt op en volg de bocht om het koor van de kerk totdat je het Klokhuisplein aan je linkerhand ziet. Hier kun je op een van de aantrekkelijke terrassen genieten van eten of drinken. 

Bewonder onder andere het monumentale pand van hotel en restaurant ML aan je linkerhand. Je kunt bij sterrenrestaurant ML een drankje en een hapje doen.

Heures d'ouverture ML

Du lundi au dimanche
10:00 - 22:30

3,12 km

Vervolg je route rechtdoor de Lange Begijnestraat in. Aan je rechterkant zie je de opvallende nieuwbouw van de Schuur, gerealiseerd in 2001-2003 naar ontwerp van de Haarlemse striptekenaar Joost Swarte in samenwerking met architectenbureau Mecanoo.

Blijf rechtdoor lopen en je bereikt het Haarlemse Begijnhof, dat al in 1261 werd gesticht. Het meest opmerkelijke deel is de oorspronkelijke Begijnhofkapel, die na de hervorming de Waalse Kerk werd. De kerk heeft een opmerkelijke geschiedenis en bouwvorm, met een toren en een hoog koor uit de 14e eeuw.

Waar nu de woningvensters zijn, bevond zich oorspronkelijk het schip van de kerk. Na de hervorming werden de kerk en de aangrenzende woningen gebruikt door Vlaamse vluchtelingen vanaf 1582. In 1596 kwam de kerk definitief in handen van de Waalse Gemeente.

3,54 km

Vanuit het bruisende Haarlemse stadsleven vervolg je je ontdekkingsreis door een historische buurt. Je loopt door de charmante Begijnesteeg.

Aan je rechterhand doemt de indrukwekkende westgevel op van wat tegenwoordig bekendstaat als de oudste kerk van Haarlem: de Janskerk.

3,61 km

Vanaf het Schapenplein volg je de Pieterstraat aan je linkerhand. Als je de straat volgt en een bocht naar rechts maakt, kom je uit op de Nieuwe Kruisstraat. Hier sla je linksaf en loop je richting de Kruisstraat.

3,65 km

Vervolg de weg naar links en ontdek aan het einde van de weg aan je rechterhand het prachtige Hofje van Oorschot.

3,68 km

Nu sla je rechtsaf de Krocht op en daarna linksaf de Nieuwe Groenmarkt op. Hier kom je de laatste sporen van Vlaamse invloeden tegen tijdens deze wandeling. De Groenmarktkerk, ook wel bekend als de Paterskerk op Nieuwe Groenmarkt 10, werd tussen 1842 en 1844 gebouwd naar het ontwerp van de Belgische architect T.F. Suys.

Deze kerk belichaamt de neo-classicistische stijl met een verrassend rijk interieur, waaronder dubbele galerijen. Zowel het hoofdaltaar als de zijaltaren zijn vervaardigd in het atelier van P.J. de Cuyper in Antwerpen.

3,71 km

Wanneer je aan het einde van de Nieuwe Groenmarkt linksaf slaat, brengt de Zijlstraat je weer terug langs de Lieven de Key-vleugel van het stadhuis

Point d'arrivée : Grote Markt, Haarlem

Bienvenue à Haarlem

Menu

Menu

Aujourd'hui

Demain

Cette semaine

Ce week-end

Ce mois-ci