Willem van Oranje door een gekleurde bril

Jansstraat

40

2011 RX

Haarlem

TEL: 0235172700
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Informatie
Met welke bril kijk jij naar Willem van Oranje-Nassau, onze ‘Vader des Vaderlands’? Het Noord-Hollands Archief werpt in de nieuwste tentoonstelling, die van 8 september t/m 15 oktober in de Janskerk te zien is, gekleurde blikken op deze stamvader van Nederland.

Hoe kijk jij naar Willem van Oranje-Nassau?

Willem van Oranje-Nassau is ongetwijfeld de bekendste Nederlander. Als leider van de opstand in de 16e eeuw tegen de Spaanse koning Filips II groeide hij uit van een Duitse prins tot Vader des Vaderlands. Met welke bril kijk jij naar Willem van Oranje-Nassau, onze ‘Vader des Vaderlands’? Is hij een vrijheidsstrijder, een geloofsbeschermer of juist een grondlegger van een (on)rechtmatige dynastie?

Willem is een charismatische en ambitieuze man. Hij beweegt zich in hoge en lage kringen en neemt verschillende rollen aan. Omdat hij nooit het achterste van zijn tong laat zien, krijgt hij de bijnaam ‘Willem de Zwijger’. Waarom hij doet wat hij doet en wat zijn echte motieven zijn, is ook door bewaarde bronnen niet altijd te achterhalen.

De beeldvorming door de eeuwen heen

Het verhaal van Willem van Oranje-Nassau is door de tijd heen op diverse manieren verteld. Het Noord-Hollands Archief daagt de bezoeker uit om een gekleurde bril op te zetten en zelf te kijken. Was hij een held, een vijand, een staatsman, stamvader of een religieus voorvechter? Waar vocht hij echt voor en hoe werd zijn verhaal gebruikt om bepaalde zaken te legitimeren? Deze tentoonstelling verkent de beeldvorming rondom Willem van Oranje door de eeuwen heen tot aan de dag van vandaag. Hoe hij wordt herinnerd zegt soms meer over de eigen tijd dan over de tijd waarin hij leefde.

Wanneer
Maandag
09:00 – 17:00
Dinsdag
09:00 – 17:00
Woensdag
09:00 – 17:00
Donderdag
09:00 – 17:00
Vrijdag
09:00 – 17:00
Locatie
Janskerk
Bekijk alle media

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand